Borrell: Az EU erőteljes választ fog adni energiastruktúrája szándékos megzavarására

2022. szeptember 28. 12:21
Elmondása szerint az Európai Uniót mély aggodalommal tölti el, hogy minden rendelkezésre álló információ alapján a gázszivárgás szándékos cselekmény következménye.

Az Északi Áramlat 1. és 2. csővezetéken keletkezett kár nem véletlen, az európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, amire az Európai Unió határozott és egységes választ fog adni – jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerdán.

Borrell az unió nevében közzétett nyilatkozatában kiemelte:

az Európai Uniót mély aggodalommal tölti el, hogy minden rendelkezésre álló információ alapján a gázszivárgás szándékos cselekmény következménye. 

A Balti-tenger nemzetközi vizein észlelt gázszivárgás biztonsági és környezetvédelmi aggályokat vet fel, az EU ezért támogatni fog minden olyan vizsgálatot, amellyel a cél annak tisztázása, hogy mi és miért történt – írta. 

Az Európai Unió további lépéseket fog tenni energiabiztonsága erősítésére

– tette hozzá az uniós diplomácia vezetője. Sajtóhírek szerint Svédország és Dánia sürgős vizsgálatot kezdeményezett kedden a gázszivárgásokkal kapcsolatban, amelyeket a két ország közelében húzódó két orosz gázvezetéken észleltek.    

Mette Frederiksen dán miniszterelnök a kedd esti órákban úgy nyilatkozott: egyértelműen szándékos cselekmények okozták az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a szivárgást, amely nem lehetett baleset következménye. Dan Jörgensen energiaellátási miniszter azt közölte, hogy robbanások okozták hétfőn a károkat. Hozzátette: a 70-90 méteres mélységben található vezetékeken keletkezett lyukak mérete arra utal, hogy azokat semmiképpen nem okozhatta baleset.

(MTI)

Nyitókép: Frederick Florin / AFP

Összesen 218 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vezeték megrongálása csak azoknak lehet érdekük, akik tartanak attól, hogy Európában a szükség hatására felülkerekedik a józan ész, és létre jöhet az enyhülés, netán valami kompromisszum az oroszokkal. Ezzel mind Oroszország, mind Európa jól járna. Európa főleg, hiszen semmi közünk az USA által felügyelt Ukrajna által kiprovokált háborúhoz. Már így is csökken az európai hajlandóság a fegyverszállításra, a németek például kimondták, nem szállítanak tankokat. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy Izrael, a zsidó állam is beintett a zsidó Zelenszkijnek, amikor az pofátlanul a Vaskupola védelmi rendszert követelte.

Akik mélyebben tudják szondázni a nyugat európai közvéleményt, akik nem a nyugati sajtóból mérik fel a szankciók társadalmi támogatottságát, azok talán már sejtik, hogy a tömegek elégedetlensége kikényszeríthet egy irányváltást.

Ezek után lehet találgatni, kik azok, akik úgy látják, hogy ezt az irányváltást csak egy terror akcióval, a vezeték megrongálásával meg kell gátolni.

13:14-nél neked is szól, amit írtam. A gáz elégetése pedig azért kell, mert nem akarják lezárni a kutat, mivel azok így hosszú távon használhatatlanná válhatnak. Ez is az mellett szól, mint amit az említett helyen leírtam, számítanak arra, hogy Európában társadalmi nyomásra változhat a szankciós politika. Európa társadalmai előbb utóbb megvilágosodnak abban, hogy mások milyen játékot játszanak az ő rovásukra.

Nem véletlenül fenyegették meg már az olaszokat is a választások előtt, de ott sem volt hatásos.

Rá kell szabadítani a tettesre Karácsony Gerit, ő még Pintér Sándort is lekapja 10 körméről.

Tökéletes levezetés.

Na de az ALANY, Borrell úr... KI csinálta a szabotázst? Érdekes, hogy ezt az ALAPKÉRDÉST nem nagyon bolygatja... hogyan is van ez?

Kb. semmi nem utal arra, hogy az oroszok robbantották volna fel a SAJÁT vezetéküket, amit ugyebár bármikor szabályozhatnak hagyományos eszközökkel (értsd ők vannak a gázcsapnál, ahogyan azt ténylegesen láttuk is az előző hetekben) + a cselekmény földtajzi helye, nem is folytatom.

Ellenben szinte minden arra utal, hogy az USA áll a szabotázs mögött. Nyilvánvaló ÉRDEK, Biden februári meghökkentő mondatai, svéd/dán NATO-beltenger stb.

Nos, Borrell úr?

Tűpontos, de a gyarmati státusz miatt az első alternatívára kb. 0% esély van. Az szó szerint bedöntené a világrendszert, ha tényszerűen meg lehetne állapírani, hogy az USA áll a robbantás mögött.

„Ha Oroszország a megszállás mellett dönt, az azt jelenti, hogy tankok vagy csapatok lépik át újra Ukrajna határát, akkor nem lesz többé Északi Áramlat 2. Mi véget vetünk ennek” – idézte Bident a Reuters. Arra a kérdésre, hogy hogyan tennék ezt, tekintve, hogy a projekt német ellenőrzés alatt áll, Biden azt mondta: „Megígérem, hogy képesek leszünk rá”.

Tehát:

1. Nem lesz többé Északi Áramlat 2, véget vetnek ennek.
2. Megígéri, hogy képesek lesznek rá.
3. Megtörtént, nincs Északi Áramlat 2, sőt Északi Áramlat 1 sincs, mind a kettő üzemképtelen.
4. Ki az, akinek ez nem jelent kárt, csak előnye származik belőle?

Ki akarja akarja biztos, ami biztos alapon az Uniót végleg, vagy legalább is hónapokra elzárni az orosz gáztól, meggátolva azt, hogy a várható társadalmi nyomásra kompromisszum jöjjön létre? Ki akarja ezáltal az Uniót jóval drágább, más irányú beszerzésre kényszeríteni?

Próbálj több irányban gondolkodni, még akkor is, ha számodra csak egy irány van előírva. És próbálkozz a logikával is, hátha segít abban, hogy több feltételezés közül melyik lehet életszerűbb.

Ez egy óriási pofon volt Európának és benne Németországnak, kiemelten. Európa mi vagyunk, a német gazdasághoz kötve. Ezt a pofont mindnyájan kaptuk.

Előbb-utóbb minden kiderül. A logika egy irányba mutat, mindenesetre el az oroszoktól. Minden gátlás kiveszett a terv alkotóiból, a kivitelezők más szint, őket megfizetik.

Ki fog derülni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés