Orbán Viktoré az EU legstabilabb kormánya – állítja egy nyugati kutatás

2022. szeptember 24. 18:02
A bécsi székhelyű Pantarhei vezetési tanácsadó cég által összegyűjtött adatok alapján hazánkat Ciprus, Litvánia, Luxemburg és Németország követi.

Egy új elemzés szerint Magyarország a legstabilabb kormány az EU-ban – mutat rá pénteki cikkében az Euractiv. Mint a portál tájékoztat: a bécsi székhelyű Pantarhei vezetési tanácsadó cég által összegyűjtött adatok alapján Magyarország áll az „uniós instabilitási index” élén, amelyet Ciprus, Litvánia, Luxemburg és Németország követ.

„A kormányok nehezen maradnak életben”

Az index elsősorban azon alapul, hogy hány párt van a kormányban, és hány kormányváltás történt az elmúlt két parlamenti ciklusban. Ennek kapcsán érdekesség, hogy

a Pantarhei elemzése szerint a kormányok az egész blokkban nehezen maradnak életben egy teljes cikluson keresztül.

Ez egy látszólag állandónak tűnő változékonysági állapotot eredményezett, a pártok szinte állandóan választási üzemmódban vannak. Ez pedig korlátozza a képességüket, hogy válaszokat adjanak a jelentős és sürgető politikai kérdésekre” – áll a jelentésben. 

A jelentés rámutat: az EU 27 tagállama közül 21-ben történt kormányváltás az elmúlt két parlamenti időszakban,

köztük Bulgáriában négy, Ausztriában és Olaszországban hat, Romániában pedig hét kormányváltás. 

Stresszhelyzetbe kerülhetnek a baloldali képviselőcsoportok

Úgy tűnik, hogy a nagy pártok korszaka és az ebből fakadó egyértelmű politikai viszonyok az uniós tagállamokban véget értek” – véli a Pantarhei, hozzátéve, hogy „a három vagy több pártból álló koalíciók váltak az új normává”. Mint a portál fogalmaz: ennek fényében a 2024-es európai választások valószínűleg újabb stressztesztet jelentenek majd a berendezkedő pártok számára, mivel a szélsőjobboldali és nacionalista pártok jelentős gyarapodásra számíthatnak a jobbközép néppárt, a szocialisták és demokraták, valamint a Renew Europe (amelynek alelnöke Cseh Katalin – a szerk.) rovására is az EP-ben.

A Pantarhei elemzése szerint ráadásul az egyre instabilabb nemzeti kormányok hatással vannak az uniós döntéshozatalra is, mivel a tagállamok könnyebben blokkolhatják a javaslatokat, noha a Miniszterek Tanácsa nehezebben jut közös álláspontra.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés