Vadai Ágnes államtitkárként részt vett a hadsereg leépítésében, most árnyékminiszterkedik

2022. szeptember 20. 15:09
A DK-s politikus nemcsak honvédelmi, rendészeti, biztonságpolitikai kérdésekben fejti rendszeresen az álláspontját, pártpolitikai ügyekben sem rejti a véleményét véka alá, s kíméletlenül támadja a kormányt, a Fideszt és Orbán Viktort.

Dobrev Klára árnyékkormányát számos kritika éri, ezek közül az egyik az, hogy – a névadót leszámítva – mindössze két női tagja van. Egyikük a 48 éves, karcagi születésű, hat idegen nyelven beszélő Vadai Ágnes, aki megkapta a honvédelmi árnyéktárcát. A jogász, közgazdász végzettségű politikus a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok idején jött rá arra, hogy ért – az egyébként alapvetően férfias – munkához, nem csoda, hogy 2007 és 2010 között a Honvédelmi Minisztérium államtitkára volt, 2014 és 2022 között pedig az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának a tagja.

Vadai 1999-ben lépett be az MSZP-be – a Fiatal Baloldal egyik alapítója –, 2004 és 2010 között az országos elnökség tagja is volt. Ennek ellenére 2011-ben Gyurcsány Ferenc

– akivel különösen jó viszonyt ápol –

első hívó szavára átigazolt a DK-ba, ahol különböző vezető tisztségeket töltött és tölt be. 2002 óta parlamenti képviselő, idén áprilisban listáról szerzett mandátumot. 

Az árnyékkormány hivatalos honlapján azt írták róla, „Vadai Ágnes hozzáértését és gyakorlati tapasztalatát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 15 éve napi szinten foglalkozik hazánk biztonságpolitikai helyzetével, számtalanszor folytatott egyeztetést a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók érdekvédő szervezeteivel, tisztában van a magyar honvédelem működésének intézményi és személyi hátterével”. 

Ezt a véleményt azonban legfeljebb a balliberális térfélen osztják. A Fidesz tavaly januárban azt válaszolta egy megszólalására, hogy „Vadai Ágnesnek személyes felelőssége van a magyar hadsereg leépítésében, mert államtitkárként hagyta, hogy eladják a Magyar Honvédség fegyvereit, leépítették és kiszolgáltatottá tették az országot”. Rétvári Bence belügyi államtitkár pedig ma az árnyékkormányra reagálva úgy fogalmazott: (Vadai) „Két évvel ezelőtt még vehemensen arról posztolt, hogy 

»a hadsereg az új stadion«,

vagyis követelte a haderőfejlesztés leállítását, a honvédelmi pénzek más területekre való átcsoportosítását.”

De nemcsak honvédelmi, rendészeti, biztonságpolitikai kérdésekben fejti rendszeresen az álláspontját, pártpolitikai ügyekben sem rejti a véleményét véka alá, s kíméletlenül támadja a kormányt, a Fideszt és Orbán Viktort. Vadai volt például az, aki 2015 májusában alelnökként a Demokratikus Koalíció nevében közölte, vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál Orbán Viktor, Lázár János és Mészáros Lőrinc „magyar állampolgárokkal” szemben.

Nyitókép: Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (középen, b-j) pártjuk rendezvényén, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartottak a Pilvax közben 2017. március 15-én.MTI Fotó: Mohai Balázs

 

 

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval, Vadai a pancser, de mondhatjuk laikusnak is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés