Körbement a hír, hogy egy iskola magasabb bérért keres takarítónőt, mint tanárt

2022. szeptember 19. 17:21

Hont András
Facebook
Az egyik lap sztahanovistája készített screenshotot az ajánlatról, mivel újságírás = képernyőfotó.

„A tanárok megalázóan keveset keresnek, és ami ennél is fontosabb: a jövő szempontjából reménytelenül kevés pénz van az oktatásban. Azonban itt most nem az oktatásról lesz szó, hanem egy másik szakmáról, az újságírásról, ha van még olyan.

Ugyanis a fenti tényen (az oktatás helyzete) jottányit sem változtat, ha egy tanár nem kevesebbet keres, mint egy takarítónő, hanem másfélszer vagy kétszer annyit, a sajtónak viszont a maradék hitelét is aláássa, ha képtelen pontosan közreadni egy információt, és amikor kiderül, hogy baj van a közöltekkel, akkor továbbra is köti az ebet a bértáblához.

Körbement a hír, hogy egy iskola magasabb bérért keres takarítónőt, mint tanárt. A magyar valósággal meghitt és szerves egységben élő újságíróknak nem tűnt föl, hogy itt valami nem stimmel. Mert 1) nem lehet a bérminimum alatt keresni, 2) annak is gyanúra kellett volna okot adni, hogy a sugalmazni vágyottakkal ellentétben itt egy alapítványi iskoláról van szó, azaz más lehet a háttérben. Az utóbbit még kiguglizni sem sikerült, csak az egyik lap sztahanovistája odavetette, hogy készített screenshotot az állásajánlatról, mivel újságírás = képernyőfotó. Az se segített rajta, hogy lapjának melléküzemágaként egy »tényellenőrző« oldal üzemel, amely természetesen csak annyiban ellenőriz, amennyiben azt a progresszív hittérítés igényli. 

A valóság ettől még nem lett sokkal vidámabb: az iskola a legalacsonyabb gyakornoki bért tüntette föl, amely nem tartalmazta a bérminimumra való kiegészítést, sem a pótlékot, és azért így járt el, mert nem állami iskola lévén nem tudta a közszolgálati portált használni, a hirdetőfelület pedig csak erre adott lehetőséget. Vagyis egy egyetemi végzettségű, több évtizedes gyakorlattal bíró tanár akár a kétszeresét is megkeresheti egy takarítónő jövedelmének. Hurrá! Hogy ez még mindig mennyire gáz, arról viszont innentől nehezebb beszélni, mert a tanári bérezésben tájékozatlan közönség, majd innentől lesöpörheti, hogy tudjuk, takarítónő, höhö.

A sajtómunkások, bármennyire is hiszik, nem az objektív igazság birtokosai, képtelenek kilátni saját elfogultságuk és világképük kereteiből, és leginkább azoknak ártanak, akinek védelmére szeretnének kelni.”

Nyitókép: Mandiner Archív

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vannak újságírók, akik a figyelem megragadása érdekében pofátlanul hazudoznak!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés