Elutasított Putyin egy béketervet a háború elején a Reuters szerint

2022. szeptember 14. 14:41
A Kreml ukrajnai különmegbízottja a háború első napjaiban meg tudott egyezni az ukrán vezetéssel arról, hogy Ukrajna lemond a NATO-tagságra irányuló aspirációjáról, az orosz elnök azonban inkább az ukrajnai háború folytatása mellett döntött – írja a Reuters bennfentes forrásokra hivatkozva.

Dmitrij Kozak különmegbízottjának napokkal a háború február 24-i kirobbanása után sikerült elérnie zárt ajtók mögötti tárgyalásain, hogy az ukránok lemondjanak az esetleges NATO-tagságról, így

az orosz elnöknek szóló ajánlásában ennek elfogadását és a háború gyors lezárását javasolta.

A háború előtt a Kreml által megfogalmazott orosz sérelmek között első számú érv volt, hogy a NATO keleti terjeszkedésével megsérti az Oroszországnak a Szovjetunió felbomlása után tett ígéretét, és a bővítésekkel eljutott az orosz érdekszféra határáig, Ukrajna és Grúzia felvételével pedig már behatolt volna ebbe a zónába. A hadműveletek megindulása után Putyin többször is ezt az érvet hozta fel a háború megindításának fő érveként.

A Reutersnek most név nélkül nyilatkozott több orosz kormányközeli forrás. Közülük kettő azt állítja: Dmitrij Kozak, Putyin tanácsadója az orosz elnök felhatalmazásával tárgyalt az ukránokkal a háború februári kezdete utáni, a harmadik forrás szerint az azt megelőző napokban – és állításuk szerint el is érte azt, amit az oroszok célul tűztek ki.

Az alku tető alá hozásakor azonban a háború első szakaszának győzelmei arról győzték meg az orosz elnököt, hogy az eredeti célkitűzéseket alulkalkulálták.

Putyin úgy gondolta, a harcok folytatásával többet is el lehet érni: jelentős ukrán területek elcsatolását.

Ezt a Reuters szerint Putyin közölte is Kozakkal, így a különmegbízott a kialkudott egyezséget ejteni kényszerült. A harmadik orosz forrás szerint a titkos alku még február 24-e előtt megszületett, de Putyin végül azt elutasította, és az offenzíva megindítása mellett döntött.

A három informátor megerősítette azt is, hogy Kozak Putyin egyik régi, bizalmi embereként is az utolsó pillanatig ellenezte az ukrajnai beavatkozás megindítását. Kozak jelenleg az orosz elnök kabinetfőnök-helyettese, az orosz-ukrán közvetítő feladatokat elvették tőle – tudta meg más orosz forrásokból a brit hírügynökség.

A Reuters megkereste Dmitrij Kozakot és a Kreml sajtóosztályát is az információval kapcsolatban – a különmegbízott nem válaszolt, míg

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán téves információnak nevezte azt.

Mint mondta: ilyen egyezség nem történt, a hír „teljesen elrugaszkodott a valóságtól”.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója sem válaszolt konkrétan a brit hírügynökség megkeresésére, annyi fűzött hozzá a történethez, hogy az oroszok a tárgyalásokat taktikai eszközként használták a figyelemelterelésre. Az ukránok szerint

a békés megegyezés soha nem volt az oroszok célja, mindig is katonai támadásban gondolkodtak.

A Reuters híradásában megjegyzi: az orosz források információit nem tudta ukrán kormányzati forrásokkal hitelt érdemlően megerősíttetni, így az állítások nem bizonyítottak.

 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin videokonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival Novo-Ogarjovóban április 7-én.

fotó: MTI

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a békés megegyezés soha nem volt az oroszok célja, mindig is katonai támadásban gondolkodtak

nem sül ki a szemetek?!
NYOLC!!! evig vartak hogy betartsatok amit Minszkben alairtatok fergek!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés