Kiemelkedően nagy hányadát fordítja a magyar kormány a GDP-nek a felsőoktatásra

2022. szeptember 1. 12:21
Csák János beszámolt a nemcsak Európában kiemelkedő, hanem a magyar történelemben is egyedülálló teljesítményről.

A kormány a GDP 2 százalékát fordítja a felsőoktatásra idén, ez nemcsak Európában kiemelkedő, hanem a magyar történelemben is egyedülálló teljesítmény – jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter csütörtökön Szegeden. Csák János, az országos felsőoktatási tanévnyitón és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ünnepi szenátusülésén azt mondta, júliusban a kormány úgy döntött, megújítja az egyetemi felvételi eljárást.

A változtatások célja az egyetemi autonómia növelése, valamint a családok és a hallgatók felelősségvállalásának erősítése. A kormány nagyobb szabadságot biztosít az egyetemeknek a hallgatók kiválasztásában, a képzési és a nyelvi követelmények meghatározásában – közölte a politikus.

A kormány sokat tehet finanszírozással, ingatlanfejlesztéssel, de az eredmény az egyetemi oktatók, kutatók hozzáértésén, tudásán, odaadásán és a hallgatók tehetségén, szorgalmán múlik

– szögezte le a miniszter.

Az egyetem oktatói és hallgatói jelentik az ország jövőjét, a magyar hagyományok és kultúra megőrzését – mondta a politikus.

A tudás értéke

A kultúra, a tudás önérték, de valójában akkor van értéke, ha a közösséget szolgálja. Ehhez azonban a közösségnek individuumok halmazából identitással, önazonossággal rendelkező társulássá kell válnia. Önazonosság nélkül a közösség nem képes kézben tartani sorsát, megőrizni önrendelkezését, cselekvőképességét.

Elődeink nem azt várják tőlünk, hogy a múltba feledkezzünk, hanem azt, hogy megőrizzük, fejlesszük kultúránkat, tudásunkat,

hogy utódaink száz év múlva is magyarul élhessenek és alkothassanak – hangsúlyozta Csák János.

(MTI)

Nyitókép: Corvinus Facebook-oldala

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés