A magyar társadalom súlyosan beteg

2022. augusztus 17. 19:10

Hodász András
Szabad Európa
A magyar társadalomban szerintem nagyon sok a lelki, mentális problémával küzdő, illetve traumatizált egyén. Interjú.

„Február végén vettétek fel az utolsó Papifrankót. Nem hiányzik?
Egy picit azért igen, de őszintén szólva megpihenés is ez. Abból a szempontból jó, hogy eggyel kevesebb feszültség és görcs van, nem kell még azon is gondolkodni. Nyilván nagyon szerettük csinálni, és ami leginkább hiányzik érdekes módon egyébként, az a társaság. Lehet, hogy sokaknak jó volt, hogy csináltuk ezeket a videókat, de elsősorban nekünk volt jó, hogy találkoztunk négyen, jól éreztük magunkat, jó hangulat volt, és ez most egy kicsit hiányzik.

Jó döntésnek bizonyult, hogy abbahagytátok? Többet tudsz magaddal foglalkozni?
Igen.

Nyíltan felvállaltad, hogy pszichoterápiára jársz, antidepresszánsokat szedtél (utóbbiról már csak múlt időben beszélhetünk). Szerinted miért fogadták ezt is sokan kritikával? Miért nem természetes az itthon, hogy ha van valami lelki bajunk, akkor megpróbálunk arra gyógyírt keresni egy szakértővel?
A magyar társadalom súlyosan beteg. Általában a súlyosan beteg emberek nem ismerik el, hogy segítségre van szükségük lelkileg. Egy alkoholbeteg számára az első lépés a gyógyulás felé az, ha ki tudja jelenteni, alkoholbeteg vagyok, mert akkor el tud kezdeni foglalkozni a problémával. Pont azok tiltakoznak a legvehemensebben a pszichológia meg egyáltalán a terápia ellen, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.

A magyar társadalomban szerintem nagyon sok a lelki, mentális problémával küzdő, illetve traumatizált egyén.

Ezért látszik az, hogy – elnézést a gyors átkötésért – igazi politikai sikert a szorongásra alapozással lehet elérni. Nem véletlen, hogy azok a politikai üzenetek érnek el valódi eredményt, amik a már bennünk lévő alapvető szorongást még jobban triggerelik, még jobban megnyomják, még jobban felnagyítják. Mert tudom, hogy a társadalom sajnos beteg.”

Nyitókép: Youtube-képernyőfotó

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mentális zavarok eklatáns példája Hodász........van még valaki, aki beül a templomába?

Hodász atya interjúját végigolvastam, s ami feltűnt, hogy nincs benne egyetlen utalás sem Jézus Krisztusra. A relatívumok világa azonban nem kínál valós-katolikus megoldást. Például, MINDEN társadalom "beteg", mert az ember megváltásra szorul, van bűn a világban, nem is kevés.

Ennek nincs egyházi elöljárója, vagy az is hülye?

Nem hiszem hogy egy pap és egy bíboros között nincsenek közbülső lépcsők. Minek kommentelsz, ha csak langyos levegő jön ki?

Ez egyre rosszabb Hodász atya. Interjút adsz fűnek, fának, de egy jobboldali médiumtól nevezetesen a mandinertől megtagadod azzal a kifogás nyafogással, hogy nem politizálsz.
"Bizonyos médiumok bizonyos hírekről nem számolnak be,... Ezt tanultam, kommunikáció szakot végeztem."
Ennek megállapításához nem kell a háromszor kihangsúlyozott média szakra hivatkoznod.

"Napi sajtótermék-fogyasztó vagyok. Több újságra elő vagyok fizetve. Szeretem a papíralapú újságokat is. Neten is naponta több sajtóterméket olvasok."

Fel nem foghatom, hol van annyi időd, hogy újságokat olvassál.
A plébánosom hajnalban kell éjfél felé fekszik és nem fér a napjába az újságolvasás, annyi dolga van. Na meg a papok veled ellentétben a Szentírást tanulmányozzák, imádkoznak, elmélkednek.

Ez a médium is aládkérdezett. Ez nem volt unalmas?
Milyen pénzelapadásról beszélsz? Hol gazdag az Egyház? Hol gazdagok a papok? Ezzel a hamis érveléseddel nem veszed észre, hogy milyen fegyvert adsz az egyházellenesek kezébe?

"Ha valaki éjfélkor becsönget például, hogy most muszáj beszélni, akkor tudjam neki nyugodt szívvel azt mondani, hogy nincs az a probléma, ami reggel 8-ig nem várhat. Tudni kell nemet mondani."

Csakhogy nem erre tanít Jézus!

Az alkalmatlankodó barát.
Aztán így folytatta: „Mondjuk, hogy valamelyikteknek van egy barátja, és az éjfélkor bekopog hozzá ezekkel a szavakkal: Barátom, adj kölcsön nekem három kenyeret, útról érkezett egy barátom, s nincs mit enni adnom neki. De az kiszól: Ne zavarj! Az ajtó már be van zárva, én is, gyermekeim is ágyban vagyunk. Nem tudok fölkelni és adni neked. Mondom nektek: Ha azért, mert barátja, nem kel fel, hogy adjon neki; amiatt, hogy nem tágít, mégis fölkel és ad neki annyit, amennyire szüksége van. Lk 11, 5-8

Amióta felszenteltek azóta vannak mentális problémáid. Te vagy a beteg nem a magyar társadalom.
Péterfi Juditnak már az első állomáshelyeden Kispesten kiégésre panaszkodtál.
Úgy látom téged jobban érdekel a politika a közélet, mint Isten. Az imaéletedet, elmélkedésedet egy pszichoógus helyettesíti. Felcserélted, lecserélted Istent a pszichológusodra, pedig a Papifrankó nagyon jó volt, kár érted.

Hodász tipikus példája a pszichológusképzős viccnek: Nem pszichológusnak kellene menned, hanem pszichológushoz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés