Kutatók szerint kiszáradás fenyegeti az országot a következő évtizedekben

2022. augusztus 16. 08:21

Abban az esetben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást – közölték az ELTE kutatói.

2022. augusztus 16. 08:21
null

Tanulmányukban az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén. „A folyamat évtizedek óta tart, a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest már most 84 százalékról 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve” – írták.      

Az előrejelzés több lehetőséget vázol föl. A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb. Elképzelhető, hogy Magyarországot túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulnak vissza.    

A kevésbé súlyos lehetőség az, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek. „Ebből is látszik, hogy nem mindegy, mi történik addig, hiszen a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben” – tették hozzá.    

Az éghajlatváltozás belföldi hatásairól szóló tanulmányt a masfelfok.hu oldalon teszik közzé.

(MTI)

Nyitókép: FERENC ISZA / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lmcwelt
2022. augusztus 16. 18:42
A Föld maga úgy van összerakva hogy folymatosan klímaváltozik. Ez az egyik jellemzője! Se a dínók, se az emberek nem képesek ezen változtatni mert az egész egy felettünk álló bonyolult folyamat. Két dolgot tehetünk: alkalmazkodunk lll. nem szemeteljük tele a bolygót. A többi parasztvakítás!
fogas paduc
2022. augusztus 16. 17:29
Szóval, kell ásni egy észak - déli csatornát az ország középső részén. Ebből, erre merőlegesen leágazásokat. A folyók magasabb vízszintjénél ( Duna - Tisza) -- ebbe - akár a napelemekkel előálllítot árammal vizet kellene átemelni. Ezzel meg lehetne emelni a térség talajvízszintjét, lehetne öntözni, sőt még pecázni is.
Zsusztina
2022. augusztus 16. 16:23
Hát én még olyan hírt nem olvastam, hogy meg lehet állítani a föld melegedését. Csak lassítani lehetne.
kubota
2022. augusztus 16. 13:02
A tudós urak inkább a kötelező sterilizálásról tartsanak előadást! Ugyanis a leginkább szaporodó országok (India, Pakisztán, Nigéria, Etiópia, Egyiptom, Kína) magasról szarnak a klímavédelemre! Jó, hogy a 700 milliós Európa szopatja magát, csak ez a világ lakosságának már a 10%-a sincs!!! 2050-re 10 milliárd fattyú lesz a bolygón...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik