Kutatók szerint kiszáradás fenyegeti az országot a következő évtizedekben

2022. augusztus 16. 8:21
Abban az esetben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást – közölték az ELTE kutatói.

Tanulmányukban az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén. „A folyamat évtizedek óta tart, a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest már most 84 százalékról 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve” – írták.      

Az előrejelzés több lehetőséget vázol föl. A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb. Elképzelhető, hogy Magyarországot túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulnak vissza.    

A kevésbé súlyos lehetőség az, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek. „Ebből is látszik, hogy nem mindegy, mi történik addig, hiszen a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben” – tették hozzá.    

Az éghajlatváltozás belföldi hatásairól szóló tanulmányt a masfelfok.hu oldalon teszik közzé.

(MTI)

Nyitókép: FERENC ISZA / AFP

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A franciák a földközi tenger partján a tengerszint alatt 37 m-rel találtak egy 33000 éves őskori barlangot. Sok barlangrajz látható a sokáig használt barlangban.
Biztos, hogy ártunk, de a Föld éli a maga életét tőlünk függetlenül is .

Nyilván tehetünk valamit, hogy lassabb legyen a folyamat, de megállítani nem tudjuk .

Schmuck Erzsébet mondta, hogy OV állítsa meg a globális felmelegedést:-)
Ez komoly!
Egyébként tudósok is meg akarták állítani pár éve.
Az ózon lyukról semmit nem hallani. Utoljára azt olvastam, hogy befoltozta saját magát.

Én meg bízom a népi megfigyelésben: 7 év aszályt 7 év bőség követ.

A Neokohn tegnap a Spiked újságíróját idézte, aki szerint az elmúlt évtizedekben minden apokaliptikus ökokatasztrófa elmaradt. Példaként a Nagy-korallzátony csodálatos regenerálódását hozta fel. Tény, hogy a tudós társadalom is megosztott, de az is tény, hogy a klímaváltozás igen válságos helyzeteke képes előidézni, éppen hazánkban is.
Ezért már kormányzati ciklusokon átívelően több figyelmet, forrást kellett volna fordítani az öntözési, vízmegtartó képességek fejlesztésére. Egyik kormány sem hozott e téren áttörést, így egyik sem mutogathat a másikra. Mármint aki nem demagóg.

2000-2010 között itt az Alföldön egymást érték az áradások, és a szántók 1/3 belvíz alatt állt júniusban.
És akkor is a felmelegedésnek tudták be a klímakutatók mindezt.

Csak csendesen kérdezem, szerinted miért győz a Fidesz egymás után, a nép miért nem a balliberálisokra, Rád, Rátokra szavaz? Remélem, hogy nem ragadsz le annál, hogy a műveletlen, buta emberek szavaznak Orbánra. Több diplomás, több nyelvet beszélő, több nyugati országban élt, dolgozott ember vagyok, s miután leültem gondolkodni, magam is Orbánra szavaztam, és sok más, hozzám hasonló kvalitású ember is. Nem tudtok a jelenlegi kormánynál jobb alternatívát nyújtani. A jelzők használata részedről, s társaid részéről a felkészületlenség, a demagógia, a vak düh, a vitaképtelenség jele.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés