22 éve veszett oda a K-141 Kurszk

2022. augusztus 14. 10:43

Bekezdések
Facebook
A baleset rávilágított az orosz hadsereg állapotára, Putyin emiatt kezdte meg annak modernizálását.

»2000. augusztus 12. 15 óra 25 perc. Túl sötét van írni, de megpróbálok. Úgy tűnik, nincs menekvés, legfeljebb 10-20 százalék az esélyünk. Csak remélni tudjuk, hogy valaki egyszer majd elolvassa ezeket a sorokat. Adok egy listát a túlélőkről, akik a 9. rekeszben vannak és megpróbálnak kijutni. Üdv mindenkinek, ne essetek kétségbe! Kolesnyikov« – ez az utolsó üzenetek egyike, amelyet a K-141 Kurszk végzetét okozó robbanások maroknyi túlélője hagyott maga után.

A tengeralattjáró a Szovjetunió bukását követő legnagyobb hadgyakorlaton sérült meg és süllyedt el 118 fős legénységével. A tragédiát megelőző napon sikeres torpedótesztet hajtott végre. Augusztus 12-én, reggel hat órakor pedig támadópozíciót vett fel a Barents-tenger kijelölt helyén; lesben állt a Nagy Péter cirkálót várva. 08:35-kor elárasztották a vetőcsöveket, és bő negyedórával később Ljacsin kapitány azt jelentette az Északi Flotta parancsnokságának, hogy készen állnak a csapásmérésre. Ez volt az utolsó adás, amit a Kurszkról vettek.

A Nagy Péter szonárkezelője 11:09-kor észlelte a K-141-et, 11:35-kor robbanások zajáról számolt be. A baleseti jegyzőkönyv szerint a Kurszk vetőcsövében egy lejárt szavatosságú torpedó 11:28-kor hajtóanyagszivárgás miatt felrobbant. A detonáció azonnal elpusztította a hajó torpedókezelőit és a központi egységben tartózkodó tiszteket, matrózokat. Majd újabb robbanások következtek: a hő hatására a Kurszk által hordozott torpedók és drónok egymás után felrobbantak.

A túlélők mentésére hat órával később tették meg az első kísérletet, és az orosz vezetés két napig hezitált, mielőtt nemzetközi segítséget kért volna. A »huszonhármak« addigra valószínűleg már halottak voltak. A katasztrófáról Thomas Vinterberg Colin Firth valamint Max von Sydow szereplésével megható és őszinte filmet forgatott. A Kurszk legénységének pedig Moszkva a hajó kiemelt parancsnoki tornyából készíttetett emlékművet Murmanszkban.

A baleset rávilágított az orosz haditengerészet, és általában az orosz hadsereg szörnyű állapotára, ezért Vlagyimir Putyin az ezredfordulón jelentős forrásokat csoportosított át, és megkezdte a különböző fegyvernemek modernizálását. Ugyanakkor a történtek örök példát állítanak minden hazaszerető ember elé: Szergej Dudko másodkapitányt a végzetes út előtt arról győzködte a családja, hogy szereljen le, elvégre a katonaélet nehéz, és nem is fizet jól. Dudko erre így felelt: »Van, ami fontosabb a pénznél – a nemzet szolgálata.«”

Nyitókép: Bekezdések Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

https://www.joc.com/maritime-n..

Az angolul olvasóknak. Vlagyivosztok rozsdakikötő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés