Déri Tibort nem érdekli a polgármesteri munka – újpesti Fidesz-frakcióvezető a Mandinernek

2022. augusztus 16. 15:32
Írta: Nagy Gábor
Szembetűnő, mennyire koherens munkamegosztás zajlik a momentumos polgármester és a DK-alelnök Facebook-oldalai között, mondja lapunknak az újpesti Fidesz frakcióvezetője, Nagy István, aki azt is hangsúlyozza: pusztán Facebook-posztolással nem lehet eredményt felmutatni.

A Momentumon belül is rossz szemmel nézik Déri Tibor momentumos polgármester és Varju László DK-s országgyűlési képviselő együttműködését, állítja a Mandinernek Nagy István kormánypárti frakcióvezető. A IV. kerületi városvezetőt ezért „dékás” Tibiként, „dékás” Dériként emlegetik, mondja a politikus, aki most a Hazugságverseny elnevezésű posztjaiban kívánja felhívni a figyelmet a baloldali polgármester tevékenységének ellentmondásaira, eredménytelen akcióira.

Így működik együtt a Déri–Varju-tengely

Szembetűnő, mennyire koherens munkamegosztás zajlik a polgármester és a DK-alelnök Facebook-oldalai között, mutat rá Nagy István, megemlítve, hogy minden nap találnak tőlük legalább egy olyan bejegyzést – nem egyet meg is hirdetnek –, amivel míg magukról pozitív képet festenek, addig a kormányt vagy annak egyik szereplőjét hevesen támadják. Szerinte a baloldalon arra játszanak, hogy úgy adják el jelöltjeiket, kampánytémáikat, hogy előtte politikai tanácsadók, közvélemény-kutatók, spin doctorok szondázzák, alakítják az igényeket. Így tematizálni tudják a közbeszédet, képesek a közvélemény befolyásolására is – belengetni mások mellett a Farkaserdő tarvágását –, még ha állításaik nem is állják ki a valóság próbáját.

Előre egyeztetett Facebook-akció volt, amikor is a költségvetési törvényhez Déri módosító javaslatok benyújtását és támogatását kérte Varjutól, Újpest korábbi LMP-s alpolgármesterétől, Kanász-Nagy Mátétól, valamint a fideszes Zsigmond Barna Páltól. Mint a fideszes politikus mondja, színjáték volt ez az egész, a büdzsét módosítani kívánó javaslatok pusztán politikai lejáratásra, illetve haszonszerzésre irányultak.

Varju egyébként be is terjesztette a módosítókat, de Déri már nem reagált érdemben a kormánypárti képviselő válaszlevelére, amelyben mások mellett ezek állnak: „Az újpestiek egyértelműen látják, hogy 2019 után egy városi kertészetté degradálták a polgármesteri hivatalt, faültetésen és néhány parkrendezésen kívül nem történt semmi a kerületben.

De ehhez nem kell polgármester, elég lenne hozzá egy városi főkertész.”

Zsigmond Barna Pál kiemelte, a momentumos vezető olyan feladatokra kért támogatást a központi költségvetéstől, amelyeket egyrészt a legutóbbi önkormányzati voksolásokon ő ígért meg a kerületieknek, így az új kórház építését, amelyről részletesebben ITT írtunk; önkormányzati bérlakások építését, amelyekből egy sem valósult meg; valamint a Duna partjának megnyitását, amiből szintén nem lett semmi. Másrészt – folytatta levelét – olyan javaslatok is szerepeltek a baloldali költségvetési módosítókban, amelyek teljesítése kifejezetten Karácsony Gergely főpolgármester és Déri Tibor feladata lenne. Például a komplex járda- és útburkolati felújítások, vagy Székesdűlő szilárd útburkolatainak kialakítása, valamint csapadékvíz-elvezetése.

Wintermantel Zsolt úgy adta át Önnek a polgármesteri széket, hogy ezek elkezdésére rendelkezésre állt a szükséges forrás, a témáért felelős miniszteri biztossal három évvel ezelőtt, a helyszínen jelentettük be a nyertes pályázatot. Ön nem élt ezekkel a lehetőségekkel, visszaadta a pénzt. Később, amikor pályázni lehetett erre a célra, nem nyújtott be pályázatot” – tette hozzá, megemlítve, hogy olyan javaslatokat is be akart nyújtani a Tisztelt Ház elé, amelyekről már korábban kormánydöntés született: ilyen volt az anaflaxiás roham esetén életmentő antiallergén injekciók ingyenes, illetve ártámogatott kiváltásának lehetősége. (Varju így már ezt a javaslatot nem adta be a költségvetési törvényhez.)

Nincs eredménye a Facebook-polgármesternek

Nagy István azt mondja a Mandinernek, a fentebb részletezett színjáték(ok) mellett Déri nemigen tett le teljesítményt az asztalra, elégedetlen az elmúlt két és fél évvel. Úgy véli, a momentumos politikust nem érdekli a polgármesteri feladat, csupán annak hasznai, a milliós fizetés, a feladattal járó javak és juttatások, valamint a nyilvánosság és a szereplési lehetőség. „Amit egyébként a Facebook-aktivitása, illetve az ATV-vel kötött szerződése bizonyít, amely szerint műsoridőt vásárolt magának a csatornán” – állítja, hozzátéve, a Polgármesteri Hivatalt pártaktivistákkal töltötte fel, akiket szintén nem érdekel a munka, rengeteg hibával dolgoznak.

A Fidesz frakcióvezetője emlékeztet: a Kormányhivatal folyamatosan törvényességi problémákat észlel, van olyan is, amire épp ő hívta fel a figyelmet. Sőt, büntetőfeljelentésre készül egy ingatlancsere-szerződés ügyében.

Ennek részleteit viszont később kívánja majd bemutatni.

Nyitókép: Facebook

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés