Bekérették Kína washingtoni nagykövetét a tajvani kérdés miatt

2022. augusztus 5. 20:08
Az amerikai álláspont szerint Kína felelőtlenül és provokatívan viselkedett a tajvani kérdésben, amikor erődemonstrációval reagált Nancy Pelosi tajvani látogatására.

John Kirby közölte: azért kérették be Csin Kang nagykövetet hogy közöljék vele, az amerikai álláspont szerint Kína felelőtlenül és provokatívan viselkedik a tajvani kérdésben, amikor erődemonstrációval reagál Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására.  

Kirby a tájékoztatón nem árulta el, hogy ki fogadta a kínai nagykövetet, de leszögezte, elítélik a felelőtlen katonai lépéseket, amelyek ellentétesek az amerikai törekvéssel, hogy hosszú távon biztosítva legyen a Kína és Tajvan közötti tengerszoros békéje és biztonsága.  

A szóvivő hozzátette, azt is tudtára adták a nagykövetnek, hogy a kínai erődemonstráció nemcsak Tajvanon, de a G7 és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagállamaiban is aggodalmat váltott ki. John Kirby kijelentette továbbá, hogy az Egyesült Államok egy Kína-politikája, és álláspontja változatlan: nem ismeri el Tajvan függetlenségét, ugyanakkor támogatja a szigetnek azt a jogát, hogy fenntartsa demokratikus rendszerét.

(MTI)

Nyitókép: Richard A. Brooks/AFP

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés