Szakszervezet: A részleges vasárnapi boltzár a dolgozók érdekeit szolgálja leginkább

2022. július 6. 20:16
Az ügyről bővebben csütörtökön egyeztetnek az érintettek.

Rövidített vasárnapi nyitvatartást javasol az egyik kereskedelmi szakszervezet, a kezdeményezésüket a munkaerőhiánnyal és a dolgozók túlterheltségével indokolják. Egy másik szakszervezet szerint azonban csak az egésznapos boltzár szolgálná a munkavállalók érdekeit – írta az atv.hu

Az ATV Híradó riportjában elhangzott, hogy növekedett a kiskereskedelmi forgalom az utóbbi években, a járvány okozta zökkenőket és az utóbbi hónapok megtorpanását leszámítva. A vásárlókat azonban kevesebb ember szolgálja ki, három év alatt nagyjából 20 ezerrel csökkent a dolgozók száma – mutattak rá. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete ezért azt javasolja, hogy

zárjanak be az üzletek vasárnap 12-kor

– derült ki az összeállításból.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint, ha délben bezárnak az üzletek, akkor a dolgozónak megmarad valamennyi vasárnapi pótléka, még ha nem is 12 órában dolgozik. Akik pedig nem szeretnének dolgozni vasárnap, azoknak nem is kellene, mert akinek szüksége van a pénzre, az megy helyette – hangsúlyozta Karsai.

A Kereskedelmi Dolgozó Független Szakszervezete ugyanakkor a teljes vasárnapi zárva tartás mellett állt ki. 

„Mi azt mondjuk, hogyha ez a kérdés komollyá fordul, és ezzel a politika foglalkozik, vagy a döntéshozók ezen módosítani akarnak, akkor

mi azt fogjuk képviselni, hogy az üzletek zárva legyen, mert azt gondoljuk, hogy ez szolgálja kellőképpen az ott dolgozó munkavállalók érdekeit”

 – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Csütörtökön lehet előrelépés

Az ügyről csütörtökön egyeztetnek a felek. A kereskedelmi láncokat képviselő szervezet főtitkára szerint azonban kérdéses, hogy a javaslat megkapná-e az egyöntetű támogatást. Mint ismert, 2014-ben majdnem egy teljes évbe telt, míg a kormány visszalépett a vasárnapi boltzártól.

Agrárminisztérium: Minden üzlet, üzletlánc szabadon eldöntheti, hogy mely napokon tart nyitva

A híradó kérdéssel fordult a kormány felé, hogy támogatnák-e egy boltzárra vonatkozó kezdeményezést. A megkeresésre az Agárminisztérium azt közölte, hogy „minden üzlet, üzletlánc szabadon eldöntheti, hogy mely napokon tart nyitva, a hozzáférés biztosítása pedig társadalmi közös érdek” – idézte az atv.hu.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy intersparban voltam, amikor az ellenzék a hírek szerint kicsinálta a vasárnapi bolt zárat. Az eladó hölgy keményen káromkodott és szidta az mszp-t. Családos anyának nézett ki, akinek fájt a vasárnapi műszak.

Igen. De Anyukád előre bevasarol, hogy vasárnap korán reggel felrakja húslevest.

Én majdnem pont úgy vagyok, mint Anyukád! Vasárnap viszont 12-13 óra között ebéd:-) ehhez viszont nem vasárnap délelőtt vásárolunk be.

Megértelek. Mo-on szombaton van a piac.

Nálunk szuper termelői piac van. Ott aztán minden kapható. Jó oda bemenni, Zsibong az egész:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés