Süddeutsche Zeitung: Orbán és Kurz a kereszténydemokrácia sötét oldala

2022. július 5. 14:54
Orbán Viktor autokrata rezsimet üzemeltet, Sebastian Kurz pedig gerinctelen hatalmi politikát folytatott egy új könyv szerint.

„Hogyan tudja az európai konzervativizmus lehatárolni magát jobbról?” – teszi fel a kérdést új könyvében Fabio Wolkenstein német politológus, művét a Süddeutsche Zeitung recenzálta.

Wolkenstein könyve az autoriter működésmód vonzerejéről szól, amely szerinte folyamatosan elcsábítja kereszténydemokratákat. „Az európai kereszténydemokrácia sötét oldalai először Spanyolországban Francóval, Portugáliában Salazarral való bánásmódban mutatkoztak meg” – áll a SZ recenziójában. A szerző szerint „a két diktátort jóformán körbeudvarolták a nyugat-európai kereszténydemokraták, gazdaságilag kedvező elbánásban részesültek, politikailag védték őket”. Ezt aztán a 2004-es EU-bővítéskor ismét elkövették a kereszténydemokraták, amikor felvették az EU-ba

„a keleti volt népköztársaságok 17 félig demokratizálódott pártját”.

A hibák között első helyen természetesen Orbán Viktor és a Fidesz felvétele szerepel, akivel szintén kesztyűs kézzel bántak a kerszténydemokraták: „Bár Magyarroszágon Orbán nyíltan hitet tesz az »illiberális demokrácia« mellett, 2020 óta rendeletileg kormányoz és autokrata politikai rezsimet épít, míg a kereszténydemokrata vezetésű Európai Néppárt megfelelő eszközökkel reagált az EU-normákat rendszerszinten kikerülő és megsértő magyar provokációra”.

Bár nem ennyire, de szintén negatívan értékeli a szerző Sebastian Kurzot, aki „gerinctelen hatalmi politikát” gyakorolt úgy az Osztrák Néppárt elnökeként, mint kancellárként, és „Peter Thiel multimilliomos, Trump-támogató hedgefond-menedzser szolgálatában lépett, hogy támogassa annak hídépítési projektjét a keresztény-liberális mainstream és a határozott jobboldal között.”

Wolkenstein emellett az osztrák sajtó teljesítményével sem elégedett: szerinte a Der Standard még „a legolvashatóbb osztrák újság”, és 2021 májusában még ők is feltették a kérdést:

„Mennyi Orbán rejlik Kurzban?”

Wolkenstein csúfos jövőt vetít elő a kereszténydemokraták számára: szerinte az európai kereszténydemokrata mozgalom „ingadozik az Armin Laschet által megtestesített tanácstalanság és perspektívátlanság, valamint az osztrák ÖVP autoriter-konzervatív eredetű jobboldali és jobbközép pártokkal való nyílt együttműködése között.”

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mai EU-ban nácinak minősítenék az egykori alapítókat, de lehet, hogy még Kohlt és korának vezető politikusait is.

De hiszen ott vagyunk!

1 dollár 397 forint és emelkedik.
Mer válságálló a magyargazdaság.

Az olajügyekre, a borpancsolásra, Kaya Ibrahimra, Simicskára, Hernádizsoltira vagy mire gondolt?

"A hibák között első helyen természetesen Orbán Viktor és a Fidesz felvétele szerepel, akivel szintén kesztyűs kézzel bántak a kerszténydemokraták."

Mi van???
Felvették a Fideszt? Nem Magyarországot vették fel?

Ezt a barmot!

Naugye!
Egyformák ezek, mindegyik lop, csal, hazudik és a hátad mögött összekacsintanak.

Naugye!
Egyformák ezek, mindegyik lop, csal, hazudik és a hátad mögött összekacsintanak.

"Több mint a fél Európa, benne főleg germán, és latin nyelvű népcsoportok, könyörögnek 1 ottani Orbánért! "

Élükön a külföldön dolgozó magyarokkal, mi?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés