Új vezető áll a szövetséges NATO-csapatok élén

2022. július 5. 10:27
A Szövetséges Műveleti Parancsnokság irányítását Christopher G. Cavoli vette át.

Cavioli Nyugat-Németországban született a hidegháború idején, katonai szolgálatot pedig 35 éve lát el. 1995-ben jelentkezett az orosz külterületi tiszti programba, néhány évvel a Szovjetunió bukása után. Kinevezésére azért vált esedékessé, mert az orosz agresszióval új korszak nyílik az euroatlanti térség védelmi politikájában – írja a napi.hu

Jens Stoltenberg szerint a kiélezett helyzet most új vezetést kíván és Cavoli a

a transzatlanti biztonság fordulópontján csatlakozik a NATO-hoz, amelyet a növekvő stratégiai verseny és a brutális konfliktusok visszatérése jellemez Európában.”

A NATO főtitkára emellett hozzá tette, tudja, hogy Cavoli ugyanazzal a »vezetői hozzáállással és elkötelezettséggel« fogja szolgálni a NATO-t, mint amit eddig is tanúsított. 

A Szövetséges Műveleti Parancsnokság a NATO valamennyi katonai műveletének tervezéséért és végrehajtásáért, azaz minden katonai döntésért felel. Így  Cavoli felett, csak a NATO Katonai Bizottságának Elnöke, Rob Bauer áll. 

Nyitókép: SVEN HOPPE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Kapcsolódó

Magyarország támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, és egyetért a két ország az Észak-atlanti Szerződéséhez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv bemutatott szövegével. Bővebben...

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés