Vízhiány Solymáron: megoldódott a probléma?

2022. július 4. 15:01
Ismét folyik a víz a solymári csapokból szombat óta, négy nap kánikulai vízhiányt követően. A polgármestert kérdeztük a fejleményekről és arról, várható-e még további hasonló krízis a nyáron.

„Péntek reggelre szerettük volna normalizálni a helyzetet, de végül szombatra sikerült csak elérni, hogy minden solymári csapból folyjon a víz” – nyilatkozza a Mandinernek Solymár polgármestere. Szente Kálmán polgármestert azután kerestük meg, hogy a Pilisi-medence több településén – Solymár, Pilisszentiván, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Üröm és Csobánka – a közel negyvenfokos kánikulában volt olyan településrész, ahol négy napig nem volt víz a háztartásokban. A probléma megoldására még operatív törzs is alakult.

A terület vízellátásért felelős Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. egy szűkszavú válaszban a hőség miatt hirtelen megnőtt vízfogyasztással indokolta a problémát a Mandinernek. Pénteki válaszukban azt írták, vízkorlátozást rendeltek el az érintett településeken, és a vízhiányos területeken tartályos vízellátást biztosítanak.

Vannak, akik előszeretettel hangoztatják, hogy a víz nagy részét medencékbe tölti a lakosság. Szente szerint Solymáron nem is a nagyobb medencék – hiszen azokat a vízszűrőrendszerüknek köszönhetően egy szezonban egyszer is elég feltölteni –, hanem inkább a gyermekpancsolók jellemzők, illetve az automata locsolórendszerek. Szerinte

jó lenne, ha a lakosság igyekezne összegyűjteni az esővizet.

Vízhiány: 0-24-ben folyamatosan fordultak a tartálykocsik

A csak Solymáron háromezer, vagyis a lakosság negyedének életét megkeserítő helyzetet végül úgy sikerült megoldani, hogy 0-24 órában folyamatos fordulásokkal, nyolcköbméteres tartálykocsikkal szállították a Fővárosi Vízmű vezetékrendszeréből a pilisi tározómedencékbe a vizet.

„Szinte korlátlanul tudtunk a fővárostól vizet szerezni, ami annak köszönhető, hogy Budapest vízrendszerét két és félmillió lakos ellátására tervezték, azonban a főváros lakossága félmillióval csökkent. Ez a lakosság költözött az agglomerációba” – magyarázza Solymár első embere. Kiemeli, nagyon jó az együttműködés a környékbeli polgármesterekkel, sőt még Budapest második kerületéből is kaptak segítséget.

„Ezt itt is szeretném megköszönni” – mondja. A vízhiány alatt lajtos kocsikkal biztosították a vizet, emellett a honvédségtől is kapott a lakosság nyolcezer liter zacskós vizet, az önkormányzat pedig ásványvizekkel enyhítette a forró helyzetet. Emellett négy mobilvécét is beszerezett az önkormányzat, továbbá

megnyitották a turistaházat, ahol a lakosság zuhanyozhatott.

Ami a lakosság hozzáállását illeti, Szente Kálmán azt mondja, eltérő reakciókat tapasztalt, ami nemcsak az egyének vérmérsékletétől függött, hanem attól is, hány napig maradtak víz nélkül, állt-e rendelkezésükre saját fúrt kút. Utóbbiak, vagy például az esővizet összegyűjtők nyilván kevésbé voltak dühösek.

„Megértem a dühöt, negyven fokban lajtos kocsikhoz járni vödrökkel nem egyszerű. Ahogy az sem, hogy ezzel a vízzel nem lehet megtölteni például a mosógépet.”

A vízhiány megoldódott tehát. Arra a kérdésünkre, hogy előfordulhat-e még ilyen helyzet a nyáron, a polgármester azt válaszolja, nehéz ezt megítélni. „Az önkormányzatot átkozza a lakosság, miközben nem mi vagyunk a szolgáltatók, nem rajtunk múlik. Nem látok bele Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. számítógépjeibe és vezérlőközpontjaikba, így nyilatkozni sem merek a szolgáltató helyett. De ismerve a hálózat állapotát, azt gondolom, bármikor előfordulhat ismét hasonló.” 

Ennek oka, hogy a vízvezetékek nagyon régiek.

„Mire végre nagy nehezen megoldódott a vízellátás, a csövekben végbement nagy nyomáskülönbség miatt a hétvégén öt helyütt is volt csőtörés, amit aztán viszonylag hamar orvosolt a szolgáltató” – árulja el a Mandinernek a polgármester.

Annak kapcsán, hogy mi az önkormányzat hatásköre, és mit tehet annak érdekében, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő, Szente azt válaszolja: „most egyet tehetünk: nagyon szurkolunk a Duna Menti Regionális Vízműnek, hogy azt a 17 milliárdot, amit pályázaton nyert és már a kivitelezésre is leszerződött, minél hamarabb használja fel”.

Mint mondja, ez még egészen biztosan két év, kétségkívül

ez a rekonstrukció ezt a nyarat nem fogja megoldani.

Mindenesetre – mint a polgármester fogalmaz – nyomatékosan arra kérték a szolgáltatót, ha bármi vészjóslót tapasztalnak, haladéktalanul jelezzék, hogy az önkormányzat ne csak akkor tudjon vízkorlátozást elrendelni, amikor már nem jön víz a csapból.

 

Nyitókép: A Magyar Honvédség Rába H25-ös vízszállító kocsijából ivóvizet töltenek Solymáron a Panoráma utca és a Lejtő utca sarkán lévő víztározóba a vízhiány miatt 2022. július 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valszeg a vezetékek megnövekedett lakosságszámot nem bírta.
Ha sokan költöznek vidékre, az infrastruktúra fejlesztése kötelező

Ez régi terv. A szocik különböztették meg a vidéket a várostól már az árával is.

Akkor van feladat bőven

Van benne igazság! Most meg van oldva,de végleges megoldás kell. Szerintem Menczer szuper és tudja és megcsinálja.

Olyan magaslatokon lett általános a kastély-szerű házak tömeges építése, ahová nem kellett volna annak idején építési engedélyt sem kiadni. Ezek a panorámás telkek akkor viszonylag olcsók voltak.

Hallgattad, hogy mit mondott Menczer?
Azt mondta, hogy most csak így lehet megoldani, aztán jöhet a végleges megoldás tervezése. Én bízom benne.

Egyetértek. Talán jó,ha minél előbb kiderülnek a gyenge pontok. Bizonyára nem csak itt van, máshol is lesz.

Nem az emberek általában tökéletlenek, az önkormányzatok építési osztályai viszont általában nem voltak jók. Meg lehet nézni pl. a II. kerület szélén a beépítést. Az emberek kihasználnak lehetőségeket. A gazdag meg is teremtheti magának.

Mindegy.

Az egyik fiaméknak volt házuk a Magas úton. Azután építkeztek a francia iskola közelében. Mikor odaköltöztek nagyon derűlátók voltak a majdani iskolai közlekedéssel kapcsolatban. Később szembejött a valóság. Víz, speciel, akkor volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés