Ügyvezető igazgató: Hét szűk esztendőre készül a Spar

2022. július 04. 21:07

Heiszler Gabriella hangsúlyozta, hogy sok hatás érvényesül egyszerre, és nem tudják, hogy ezek közül melyik mire hat.

2022. július 04. 21:07
null

„Egyértelműen a hét szűk esztendőre készülünk, ami remélem, hogy nem lesz hét, csak egy-kettő” – idézte a Telex a Spar Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját, aki a Pénzcentrumnak adott interjút. Az ügyvezető az interjúban beszélt az árstop, az extraprofitadó, az energiaárak és a magas infláció hatásairól is.

Heiszler Gabriella hangsúlyozta,

iszonyatosan sok hatás érvényesül egyszerre, és nem tudják, hogy ezek közül melyik mire hat.

„A 2021-es év kiskereskedelmi adójának 80 százalékának megfelelő összegű pótadót kell még fizetniük”

Hozzátette, „a legnagyobb aggályuk az, hogy egy élelmiszer-kereskedő, ha jól dolgozik, körülbelül 2 százalék profitot termel. Ez a nagyon hosszú távú átlag. Ehhez képest a mi adósávunk 2023. január 1-jétől 4,1 százalék,

Ez azt jelenti, hogy ez nem extraprofitadó, hanem a forgalom alapján kivetett plusz különadó” – mondta az extraprofitadóval kapcsolatban.

Elindult a „lefelé vásárlás”

„Nem kell attól tartani, hogy bármiből komoly hiány lesz, viszont az, hogy elszáll egyes termékek ára, sajnos ténykérdés” – húzta alá Heiszler. Az árstoppal kapcsolatban arról is kitért, hogy az energiaárak, az orosz–ukrán háború és az infláció miatt már elindult az úgynevezett „lefelé vásárlásHa nem a drága brand-terméket veszi meg, hanem az olcsóbb saját márkát, ez nekünk is azt jelenti, hogy szűkül az árrésünk” – magyarázta az ügyvezető. 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyivadász
2022. július 05. 06:56
Az ügyvezető igazgatónő ügyesen köt össze össze nem illő adatokat, hogy valami jó nagy számot tudjon mondani, amit összevethet egy kellően kicsi számmal, ezzel is igazolandó milyen sanyarú is a helyzetük. Miközben a 2021-ben befizetett adó (ismeretlen nagyságú abszolút szám) 80%-a (kellően nagy arányszám, aminek abszolút értéke ismeretlen) még mindig lehet, hogy csak töredéke a 2%-os profitnak (a haszon abszolút értéke az árbevételhez viszonyítva). Bizony könnyen lehet, hogy minden egyebet változatlannak feltételezve (azaz nem számolva a megemelkedett árakkal sem) mondjuk a haszonkulcs 2%-ról 1,9%-ra csökken. Szóval térjünk vissza a sírásra majd 2023 júniusában és nézzük meg mekkora hasznot is realizált a Spar a különadó ellenére!
Armageddon
2022. július 05. 05:57
Rogány cili cégében 83% os a profit.
Perczel Éva
2022. július 05. 05:51
A SPAR benevezhetne a " Kész átverés" című műsorba.
Akitlosz
2022. július 05. 00:25
A saját márkát is a drága brandes gyárakkal gyártatják. Eleve úgy forgalmazzák csak a drága márkákat, ha azok gyártanak nekik saját márkás terméket. Az ilyen üzletláncoknak nincsenek saját gyáraik. Úgyhogy akkora nagy ellentét nincsen a drága márka és a saját márka között. Sőt, egymásra épül az üzletük, mindegyik inkább jól jár. Ha akarna dönthetne úgy az üzletlánc, hogy nem forgalmaz saját márkás termékeket, hanem csak márkás terméket nagyobb haszonnal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik