Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát Ukrajna kérésére

2022. június 29. 8:10
Az oroszok szerint a valóságban nem volt támadás a bevásárlóközpont ellen, ami miatt összeül a testület.

Az Euronews arról ír, hogy ősszehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését Ukrajna kérésére. Kijev a kremencsuki bevásárlóközpont elleni hétfői orosz rakétatámadás miatt kérte a testület összehívását, írják. Volodimir Zelenszkij terrorizmussal vádolta Oroszországot, és követelte, hogy távolítsák el a Tanácsból. Az elnök egy perces csendet kért az Oroszországgal vívott háborúban elesett ukránok emlékére: „Ha egy ország békés embereket ölne meg, az mindenképpen terrorizmusnak minősülne. Egy ilyen szervezet az egész emberiség ellenségévé válna. Ezért az, amit a bűnözők és bűnszervezetek szintjén büntetnek, nem maradhat válasz nélkül egy terroristává vált állam szintjén” – mondta az ukrán elnök.

DImitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese tagadta, hogy szándékosan céloznának polgári infrastruktúrát:

„A valóságban nem volt támadás a bevásárlóközpont ellen. Az orosz fegyveres erők precíziós fegyverekkel semmisítették meg az Egyesült Államokból és európai országokból kapott nyugati fegyvereket és lőszereket

a kremencsuki gépgyár területén.”

Hangsúlyozták: Zelenszkij később nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyek állítólag a kremencsuki bevásárlóközpont elleni rakétacsapás pillanatában készültek. A Kreml ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrajnai háború, amelyet Moszkva különleges katonai műveletnek minősít, azonnal véget érhet, amint Ukrajna leteszi a fegyvert.

Nyitókép: STR / UKRAINE'S STATE EMERGENCY SERVICE / AFP

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak jelezni szeretném. A google térképen a kremencsuki Amstor bevásárló központ ikonjára kattintva az jelenik, meg, hogy "végleg bezárt". A hozzátartozó vélemények rovatban pedig az öt hónapos magyarázat, miszerint a tulajdonos 70 százalékban egy oroszbarát oligarcha volt, akitől elvették a céget. A cég honlapja pedig 2021 októberében frissült.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés