Terézvárosi házomlás: a rendőrség már 36 tanút hallgatott meg, gyanúsított még nincs

2022. június 29. 15:00
A tetőteret még a kétezres években adta el az önkormányzat egy befektetőnek. A jelenlegi tulajdonos, beruházó a Hotelnet Kft., a kivitelező a Pillér-Lakás Kft., de egyikük sem hajlandó nyilatkozni.

Még most sem lehet tudni, mi okozta a Jókai utcai ház katasztrófáját, a szakértői vizsgálatok gőzerővel folynak. Egyelőre annyi bizonyos, hogy emeletráépítés történik az ingatlanon – a tetőtérben luxuslakásokat alakítanak ki –, ezért elbontották a régi tetőt, és megkezdték az új kialakítását. Így szabadon maradt a párkány, amelyet valószínűleg nem rögzítettek megfelelően – vagy a pár héttel ezelőtti tűz oltása következtében a víz gyengítette meg –, így az lezuhant, magával rántva több erkélyt, emellett kárt szenvedett a bejárat és több közlekedési terület, ezért kellett a lakókat kiköltöztetni. (A leomlásról készült döbbenetes videó itt látható.)

A hétvégén visszatérhetnek a lakók

Jelenleg is zajlik a veszélytelenítés – az elektromos áramot már helyreállították –, hogy a lakók mielőbb visszatérhessenek a lakásukba, ez a hét végére meg is történhet. Húsz embert az önkormányzat szállásolt el egy közeli hotelben, a többiek a rokonaiknál, barátaiknál kaptak ideiglenes fedélt a fejük fölé. Egyébként a házban 63 albetét található, ebből 49 lakás, a többi úgynevezett nem lakáscélú helyiség. Hetvenegy ember él ott, köztük 61 állandó lakos, tízen pedig tartózkodási helyként jelentkeztek be.

A terézvárosi képviselő-testület a csütörtöki ülésén dönt arról, hogy

lakásonként egyszeri ötvenezer forintos gyorssegélyt ad az ott élőknek.

Bár az építéshatósági és -felügyeleti jogkörök elkerültek az önkormányzatoktól a kormányhivatalokhoz, a terézvárosi városvezetés folyamatosan nyomon követi a fejleményeket, és hogy ezzel is segítse a társasházat és a gyorsabb ügymenetet, fizeti azt a statikus szakértőt, aki a falomlás után azonnal elkezdett dolgozni.

A Mandiner megkereste a társasház közös képviselőjét, aki azonban nem volt hajlandó beszélni az ügyről. Bujtás Irén azt mondta, rengeteg dolga van, és egyébként is, magának a társasháznak semmi köze nincs ehhez a balesethez.

A beruházó és a kivitelező nem nyilatkozik

Annyit sikerült kiderítenünk, hogy a tetőtér korábban az önkormányzaté volt, és a kétezres évek végén adta el egy befektetőnek. Jelenleg a Hotelnet Kft. tulajdonában áll, ő a mostani ingatlanfejlesztés beruházója. A céget sikerült elérnünk, de ők sem kívánnak nyilatkozni. Ugyanez a helyzet a kivitelezővel, a Pillér-Lakás Kft.-vel. Ők azt mondták, a vizsgálatok lezártáig nem kommentálják a történteket. Persze nem perdöntő, de az jelez valamit ez utóbbi cég megítélésével kapcsolatban, hogy a Google rendszerében hárman értékelték a kft-t, és mindannyian a legalacsonyabb pontszámot, egyet adtak neki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Mandinernek elmondta, továbbra is foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt zajlik a nyomozás. Ennek keretében

a külön nyomozócsoport már 36 tanút hallgatott ki,

köztük két sérültet is, de a legtöbben az építkezésen dolgoztak, gyanúsított egyelőre nincs. Csécsi Soma kijelentette, a rendőrség elsősorban az építész-, a statikus- és az orvosszakértői vizsgálatokra támaszkodik a munkája során, de arra nem vállalkozott, hogy megjósolja, mikor zárulhat le a nyomozás. A kerületi rendőrök a megsérült ingatlannál őrködnek, hogy senki ne menjen vissza a házba.

(Fotó: A VI. kerület Aradi és a Jókai utca kereszteződésében található ötszintes épület 2022. június 28-án, amelynek homlokzati fal és tetőszerkezeti elemei az előző nap az utcára és parkoló autókra dőltek.MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az önkormányzat 2005-ben értékesítette a területet, amelynek sokadik tulajdonosa 2018-ban kezdte el a tetőtér átalakítását, via https://index.hu/kultur/jardas..

Akkoriban az elhíresült szoci Verók István volt a polgármester.

Ezeknek az épületeknek az államosításuk előtt egy tulajdonosuk volt. Ebbe a jólműködő rendszerbe a kommunisták belenyúltak és bukásukkor nem állították vissza a logikusat, az egytulajdonosi rendszert. Ez a vége, meg az egyéb közgyűlési kínlódások.

Az a baj, hogy a járdát, meg a parkoló helyeket a ház előtt nem zárták le a személyforgalom elől.
Ahol magasban dolgoznak, ott előfordulhat, hogy lepottyan valami anyag vagy szerszám.
A párkány is leeshet, ennek az állékonyságát rosszul becsülhették fel, de egy öreg épületnél erre számítani kell, ezért a személyi sérülés lehetőségét eleve ki kellett volna zárni.
A közterületet ilyenkor körbe kell keríteni.
Nincs röntgen szeme egy felelős statikus szakértőnek, tervezőnek sem, de kockáztatni nem szabad.
Felül kellene vizsgálni a telekhatáron folyó többi építkezést is, el kell rendelni a veszélyzóna lezárását vagy védőtetőket kell építeni. Nix ugri-bugri a munkaterület közelében! Senkinek!
Ne játsszunk az ördöggel! Senkinek sincs joga másokat veszélyeztetni!

A 150 éves házak megerőszakolásának engedélyezése bőven megér tízéves elzárást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés