A melegházasságot is felülvizsgálná az USA-ban a fekete konzervatív bíró

2022. június 24. 18:50
Clarence Thomas szerint az abortusz tagállamoknak való visszautalása után a melegházasság, a fogamzásgátlás és még más ügyek is újra a Legfelsőbb Bíróság asztalára kerülhetnének. Mutatjuk.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság legidősebb tagja, a még George W. Bush által jelölt, fekete konzervatív Clarence Thomas máris bejelentette: az abortusz pénteki, tagállami szintre való visszautalása után ugyanezt az érvelést használva három másik döntést is felül kellene bírálni.

Thomas szerint ezek a következők volnának: 
•    az 1965-ös Griswold v. Connecticut, amely kimondta, hogy egy amerikai tagállam sem korlátozhatja a házaspárok hozzáférését a fogamzásgátlókhoz; 
•    a 2003-as Lawrence v. Texas, amely szerint a tagállamok nem tilthatják a konszenzuális szexuális együttlétet azonos neműek között;
•    és a 2015-ös Obergefell v. Hodges, amely kötelezte a melegházasság elfogadására az összes amerikai tagállamot.

Thomas szerint ezeket a döntéseket is felül kellene vizsgálni. Ez a testület liberális kritikusai számára a legrosszabb forgatókönyvet jelenti.

Samuel Alito, az 1973-as Roe v Wade-döntést felülíró mostani döntés indoklásának fő szerzője ugyanakkor korábban úgy nyilatkozott, szerinte nem valószínű, hogy ilyesmire sor kerülhetne, és az érvelés nem terjeszthető ki.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még megérem, hogy vége lesz ennek a dilinek és visszajön a normális világ. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés