Nagy Imrére emlékezett Karácsony Gergely, közben Horn Gyuláról akar utcát elneveztetni

2022. június 16. 14:40
Érdekes önellentmondásba került a főpolgármester.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán emlékezett meg arról, hogy 1958-ban ezen a napon végezték ki Nagy Imre egykori miniszterelnököt.

A főpolgármester bejegyzésében beszámol arról is, hogy 1989 június 16-án, „kiskamaszként” ő is „izgatottan figyelte” a tévét, mint Karácsony fogalmaz, „Nagy Imre újratemetése a rendszerváltás kezdetét, a szabad, demokratikus Magyarország eljövetelét jelentette”.

„Több ezer magyar állt a Hősök terén. Fiatalok, idősek, nők és férfiak, mást gondolván a világ dolgairól, de közös hittel követték utolsó útjára Nagy Imrét.

Jó volna, hogy ha ez a közös hitünk újra ránk találna. A közös hit egy szabad, demokratikus Magyarországban, amelyben mi magyarok egyek vagyunk”

– fogalmaz a főpolgármester.

És Horn Gyula?

Mindez azért érdekes, mert Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésen vetette fel, hogy legyen-e Budapesten közterület elnevezve Horn Gyuláról, akiről köztudott, hogy 1956 novemberétől ’57 júniusáig a karhatalmi egységekhez csatlakozva részt vett a forradalom leverésében.

Az előterjesztés alapján a baloldali vezetésű tizenharmadik kerületi önkormányzat kezdeményezte, hogy sétányt nevezzenek el Horn Gyuláról, amelyet a Gyermek téren, telekalakítással hoznának létre.

Ezért ne legyen Horn Gyula utca Budapesten

Horn Gyula zsákutca: aki 1956 leverésében részt vett, vagy azt támogatta, az nem szolgálhat névadó géniuszként. Máthé Áron írása.

 Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikkel azonban sajátmaguktól nem tudta megvédeni őket:

"Amikor a zsidók rendszerszerű üldözése elkezdődött, azt nem a németek, nem a magyar kiszolgálóik hajtották végre, hanem - a legmeglepőbben - maguk a zsidók."
(Tivadar Soros: Masquerade, Arcade Publishing, 2001, 16. old.)
Az apa emlékirataiból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés