Washington: Peking ne álljon a történelem rossz oldalára!

2022. június 16. 7:37
Az amerikai külügyminisztérium szóvivője óva intette a pekingi vezetést, hogy katonai támogatást nyújtson, vagy a szankciók elkerülését szolgáló támogatást adjon Oroszországnak.

Az Egyesült Államok szerdán felszólította Kínát, hogy hagyjon fel Oroszország ukrajnai inváziójának támogatásával és ne álljon ezzel „a történelem rossz oldalára”.

„Aggódunk, hogy Kína Oroszország felé tájolja magát” – jelentette ki az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdai telefonbeszélgetésére reagálva, amelyben Peking jogosnak minősítette Moszkvának a nemzeti érdekek védelmében tett lépéseit a kívülről érkező kihívásokkal szemben.

Eljött az állásfoglalás ideje

„Több, mint három hónappal Oroszország Ukrajna elleni brutális támadását követően Kína még mindig Oroszország oldalán áll. Változatlanul terjeszti az orosz propagandát a világban, védi Moszkvát a nemzetközi szervezetekben, kibújik az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjaként viselt kötelezettségei alól és tagadja az Oroszország által Ukrajnában elkövetett atrocitásokat, mondván, hogy azokat megrendezték” – tette hozzá.

Elkerülhetetlenül a történelem rossz oldalára kerülnek azok az államok, amelyek Vlagyimir Putyin oldalára állnak.

Eljött az ideje, hogy a világ országainak állam- és kormányfői egyértelműen állást foglaljanak Putyin elnök arcátlan agressziója és Ukrajna támogatása ügyében” – mondta a szóvivő és ismételten óva intette a pekingi vezetést, hogy katonai támogatást nyújtson, vagy a nyugati szankciók elkerülését szolgáló támogatást adjon Oroszországnak.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés