Két bizottság is fellázadt Brüsszelben az atom- és a gázenergia zöld címkéje ellen

2022. június 14. 19:51
A Bizottság korábban már környezetbarát forrásként ismerte el a földgázt és az atomenergiát.

Az Európai Parlament két bizottsága is támogatta azt a javaslatot, hogy az EU ne minősítse a gáz- és atomenergiát klímabarát beruházásnak. A Bizottság korábban már környezetbarát forrásként ismerte el a földgázt és az atomenergiát.

Az Euronews keddi cikkében számolt be arról, hogy a gazdasági és környezetvédelmi bizottság is támogatta az állásfoglalást,

ami szerint a gáz- és atomenergia nem zöld.

Azt akarják megakadályozni, hogy felvegyék a két energiát az EU úgynevezett taxonómiájába. Ez a „fenntartható” befektetések listája, amelynek célja, hogy a magántőkét az éghajlatváltozással kapcsolatos célokat támogató befektetések felé terelje.

Közben még a francia liberálisok szerint is zöld az atom

Ha teljesíteni szeretnénk a zöld átmenet céljait, nincs választásunk, el kell fogadnunk az atomenergiát”

– mondta az Euronewsnak egy francia liberális EP-képviselő, Christophe Grudler. Szerinte a karbonsemlegességhez 2050-re 15 százalékra kell emelni az atomenergia arányát az uniós energiamixben.

Nyitókép: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az Európai Bizottság egy közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a technika fejlő-dése miatt elképzelhető, hogy a megújulók mellett a gázalapú és atomenergiának is helye lehet az uniós zöld stratégiában."
A józan ész győzelme jelent meg a közleményben.

Nem szabadna még az okosabb zöldeknek sem (ha vannak ilyenek) elfeledkezni arról, hogy a földgáz gyakorlatilag metángáz.
Egy molekula metán elégésekor csak egy molekula széndioxid keletkezik, mellette két molekula víz, ami nem károsítja a környezetet.
Másik fontos szempont, hogy modern, kombinált ciklusú erőműben elégetve elképesztően jó hatásfokkal lehet belőle elektromos energiát előállítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés