Mit tud az oroszok BMPT Terminatora?

2022. május 27. 12:00
A csecsen háborúk idején merült fel egy erős páncélzatú harcjármű ötlete, amely képes magas csőemelkedésű fegyvereivel a magasabb szinteket is tűz alatt tartani. De mire jutnak most az oroszok a BMPT Terminatorral?

Folytatódik biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész szerzőnk, Somkuti Bálint Háború, közelről cikksorozata az ukrajnai háború legfontosabb, legérdekesebb aspektusairól és tanulságairól. 

***

Az első harckocsikat az az igény hívta életre, hogy nehezen járható terepen leküzdjék a mélységben kiépített állásokat, a szögesdrót-labirintusokat, és legalább a tüzérségi tűz repeszeitől megóvják a bennük utazókat. Egy szóval megoldják a korszak csatamezein azt, amire a gyalogság vagy a lovasság nem volt képes. Azt már csak a második világháború városostromainak pokla mutatta meg, hogy

a csataterek királynője páncélzata ellenére kifejezetten sebezhetőnek bizonyult beépített területen.

Ez utóbbi leckét a Szovjetunióból frissen Orosz Föderációvá alakult állam fegyveres erői Csecsenföldön újra kénytelenek voltak megtanulni. A helyi támogatásban bízó orosz szárazföldi erők ugyanis ugyanazzal a megoldással támadtak a szakadár, akkor Icskeria Csecsen Köztársaságnak nevezett régióban, mint amivel eleinte Ukrajnában próbálkoztak.

A sűrűn lakott területekre – köztük a főváros Groznij toronyházai közé – gyalogsági támogatás nélkül beküldött járműoszlopok ugyanúgy jártak, mint keleti szomszédunknál. Jelentős problémát okozott, hogy az 1956-os szabadságharcosokhoz hasonlóan a 3-4. emeletről vagy feljebbről támadó gerillák ellen a legtöbb harcjármű nem tudott védekezni. Főfegyvereik ugyanis legfeljebb egy bizonyos szögig voltak csak képesek tüzelni. Ugyan a harckocsik rendelkeztek a célra alkalmas légvédelmi fegyverekkel, azonban a parancsnok által kezelt nehézgéppuska használatához ki kellett nyitnia a búvónyílást, ráadásul eközben teljesen védtelen volt. Átmeneti megoldásként ZSU-23-4 önjáró légvédelmi gépágyúkkal próbálták kísérni az oszlopokat, azonban a mindössze repeszek elleni védelemmel ellátott eszközök is súlyos veszteségeket szenvedtek.

Ekkor merült fel egy erős páncélzatú harcjármű ötlete,

amely képes magas csőemelkedésű fegyvereivel a magasabb szinteket is tűz alatt tartani.

Így született meg a BMPT Terminátor, amely első verziói egy 30 mm gépágyúval, 4 régebbi Kornet páncéltörő rakétával és egy 7,62 PKTM géppuskával voltak felfegyverezve. A 2000-ben bemutatott típus lényegében egy tornyától megfosztott harckocsi volt, amely helyére a fegyvereket tartalmazó távirányítású felépítmény került. Már az elnevezése is pontosan leírja feladatát: Bojevaja Masina Podgyerzski Tankov – azaz harckocsi kísérő harcjármű.

Videó a BMPT Terminatorról

 

Bár a T-72/80/90 család legsérülékenyebb jellemzője, az automata töltő berendezés kikerült a járműből, de még az alaptípus gyenge oldalsó és hátsó páncélzatát is jelentősen meg kellett erősíteni. A túlélés esélyének növelését szolgálta a reaktív páncélzat felszerelése, erősebb tűzoltó rendszer beépítése, és a küzdőtértől falakkal elválasztott üzemanyag tartályok használata. A második, rendszeresítésre javasolt változat egy T-72-es alváz fenti szempontok alapján elvégzett jelentős átépítésével készült. A toronyba pedig két 30 mm 2A42 gépágyú, négy lézerirányítású ATAKA rakétavető, két 30 mm gránátvető és egy 7,62 mm PKTM géppuska került, négy fős személyzet mellett.

A hadsereg már a prototípus fázisban kifejezte tetszését a megoldás iránt,

azonban a jellemzően elhúzódó orosz fejlesztési programokhoz hasonlóan a tesztelés csak 2010-re ért véget. Egy kisebb széria megrendelése után a nagyobb tömegű gyártás beindulására azonban egészen 2017-ig kellett várni. Eközben a gyártó Uralvagonzavod 2013-ban bemutatta a BMPT-2 Terminator-72 változatot. Ez azonban nem egy új típust jelent, hanem egy átépítő készletet, amely segítségével a mostanra elavult T-72-esekből, illetve a megépült alap BMPT-kből építhető át a modern és a tapasztalatok alapján módosított változat.

A modernizáció során a két gránátvető kikerült a harcjármű fegyverzetéből, így lehetővé vált a kezelők számának háromra csökkentése. A továbbfejlesztett tűzvezérlés mellett, a teljes küzdőtér rendelkezik vegyi, és sugárvédelemmel. A rakéta indítókonténerek védelmének növelése mellett a készlet képét képezi a nyugati járműveken is látható SLAT (grill-rács) páncélzat, amely a nehezebben páncélozható hátsó részeket védi.

Ugyan a hírek szerint a T-14 Armata bázisán egy hasonló feladatú eszközt, a T-15 Terminator-3-at is kialakították, a bemutatott képek alapján nem lehet eldönteni, hogy a magas csőemelkedésű gépágyú és a többi fegyver a szabvány lövészpáncélos, vagy a módosított, városi harcra átalakított változathoz tartozik. Mivel az eszköz a BMP T-15 megjelölést viseli, amely hagyományosan az orosz lövészpáncélosok megnevezése, élhetünk a gyanúval, hogy mindössze a rendszeresítendő szállítójármű fegyverei lettek a városi harc körülményeinek figyelembevételével kialakítva.

Ahogy többször is hivatkoztam rá egy eszköz önmagában keveset jelent,

használatának módja legalább annyira fontos. Nos az alapos orosz tesztek során a harcjármű harcászati alkalmazásának módját is kidolgozták. Hírek szerint városi harcokban két BMPT kísér egy harckocsit, míg nyílt terepen pont fordított az arány. Ugyan a páncéltörő fejjel is felszerelt Ataka rakétáknak köszönhetően a BMPT sem teljesen védtelen harckocsikkal szemben, mégis fő feladata a városi harc.

BMPT Terminator akcióban

 

Azonban nem szabad elfelejteni: nincsenek csodafegyverek! Az a néhány tucat, legfeljebb pár száz Terminator, amely rendszerben van nem fog csodát tenni, különösen, ha rosszul használják őket. Egyetlen eszköz sem elpusztíthatatlan: több rakéta, vagy páncéltörő lövedék találata a legerősebb védelmet is legyőzi. Hamarosan elkerülhetetlen, hogy megjelenjenek a megsemmisített BMPT-ket bemutató felvételek, és megszólaljon a károgók kórusa.

Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: azt, amit az elfogulatlan szakértők minden egyes alkalommal hangsúlyoznak, a közvélemény pedig csak nem akar megérteni. Ez a konfliktus sok mindenben valóban más, mint a korábbiak. Egy dolog azonban nem változott Clausewitz óta: a háború a politika folytatása más eszközökkel.

A harcok addig folytatódnak, ameddig a politikai vezetők akarják.

Ezen semmilyen katonai eredmény nem változtat, egy teljes összeomlás kivételével.

Ennek pedig még semmi nyoma nincs egyik oldalon sem. A vágyvezérelt nyilatkozatok ellenére sem.

 

Nyitókép: BMPT Terminator az ukrajnai háborúban (Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP)

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arra már 56-ban is ráfizettek a muszkák, hogy nem volt elég csőemelkedésük.

@Hannibal
@Ildikó99
@Da Vinci
Gyurcsányi és a társai is keményen meglakoltak a bűneikért!
Az Ügyészség vádat emelt ellenük, az FMB elítélte és életük végéig magánzárkában rohadnak a Csillagban.
Igaz, hogy a Brüsszel és a Soros nyomást gyakorolt Orbánra (hogyan is gyakorolta azt a nyomást?), de Orbán nem hajolt meg előttük.

Teljes mértékben. A világforradalmat elvesztették. Lenin feltételét a kommunista győzelemhez:
„Lehullott az álarc” címmel készített korabeli rádióműsort az 1956-os forradalmunkról az amerikai publicista, média személyiség, Walter Cronkite.
A dokumentum címe azért fontos, mert rámutatott vele a kommunista világ lényegére, arra, hogy az egész csak egy hazugságra épített véres színjáték, amely leleplezhető.
A leleplezés nem azoknak szólt, akik a kommunista berendezkedést már testközelből megtapasztalhatták, hanem azoknak, akik még hittek hazugságoknak, sugárzó jövőről, földi paradicsomról szóló dajkameséknek.

Ezek, a főleg nyugaton található naiv társutasok, vagy akik titokban maguk is egy kommunista hatalomátvétel haszonélvezői kívántak lenni, hirtelen nagy magyarázkodásra szorultak, vagy egyenesen kifogytak az érvekből, válaszokból.

Miért gyalázod az oroszokat meghasonlással?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés