A Magyar Sakkszövetség célja, hogy Rapport Richárd magyar zászló alatt versenyezzen tovább

2022. május 27. 11:22

Magyar Sakkszövetség
Sajtóközlemény
Ezért minden tőlünk telhetőt – ahogyan eddig is – meg fogunk tenni.

„A Magyar Sakkszövetség a Nemzetközi Sakkszövetségtől (FIDE) értesült hivatalosan arról, hogy Rapport Richárd, a magyar férfi sakkranglista vezetője, jelenleg a világranglista 5. helyén álló, világklasszis sakkozó kezdeményezte az ún. »zászlóváltást«, azaz azt, hogy a jövőben magyar zászló helyett román zászló alatt versenyezzen.

A FIDE speciális szabályai szerint a zászlóváltás nem kívánja meg az állampolgárság felvételét, azaz Richárdnak nem kell ehhez román állampolgárnak is lennie, elegendő ha bejelentett romániai lakcíme van.

A Magyar Sakkszövetség hivatalos levélben kért a »zászlóváltást« kapcsolatban részletes infromációkat a FIDE-től, miután a vonatkozó szabályozás meglehetősen szabados és számos pontján többféleképpen is értelmezhető.

A Magyar Sakkszövetség elnöke, Szabó László több alkalommal, telefonon és videókonferencián is egyeztetett a Román Sakkszövetség elnökével, Vlad Ardeleanu úrral, akivel – és a Román Sakkszövetséggel általában – korrekt, sportbaráti kapcsolatban van. Az egyeztetések folytatódni fognak.

Rapport Richárd a Magyar Sakkcsapat tagjaként 2014-ben ezüstérmet szerzett a tromsöi sakkolimpián. 2031-től, amikor Richárd betölti majd a 35.életévét, Magyarország, az állami költségvetés terhére, élete végéig tartó járadék folyósításával is elismeri sakkolimpiai ezüstérmét, ahogyan edzőjéét és szövetségi kapitányáét is.

A Magyar Sakkszövetség – erejéből tellően – eddig is támogatta Richárd sportolását. A Magyar Sakkszövetég kezdeményezte és közbenjárt azért, hogy Richárd szerb felesége magyar állampolgárságot (is) kaphasson. 2021-ben hétszámjegyű összeggel támogattuk Richárd felkészülését.

Az elmúlt évek minden egyes világvesenyére meghívtuk Richárdot a magyar válogatottba, de ezeken – versenyzése ütemezésének másként alakítása miatt – nem kívánt részt venni, amit mindig tudomásul vettünk.

Az idei, 2022-es sakkolimpián sem kívánt a magyar csapat tagja lenni, amit nagyon sajnálunk.

Rapport Richárd a magyar sakk – és a teljes magyar sport – egyik legnagyobb kincse. A Magyar Sakkszövetség határozott célja, hogy magyar zászló alatt versenyezzen tovább és a magyar sakknak és szülőhazájának hozzon dicsőséget. Ezért minden tőlünk telhetőt – ahogyan eddig is – meg fogunk tenni.

Tavalyelőtti pályázatunkkal elnyertük a jogot, hogy a 44. sakkolimpiát 2024-ben Budapesten rendezzük, hazánk még soha nem láthatta vendégül a világ ötödik legnagyobb sporteseményét. Ez is kötelez bennünket arra, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a legerősebb csapattal álljunk ki a világ legizgalmasabb és legnagyobb presztízsű sakkeseményére.”

***

Kapcsolódó hírünk

Román színekben folytathatja Rapport Richárd, a világ ötödik legjobb sakkozója

Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású romániai tulajdonosának szponzori ajánlatát – úgy tűnik –, elfogadja a magyar sportoló – számol be a 24.hu. Bővebben!

Nyitókép: Pixabay 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tehát szerinted a Nemzeti erzulet csak a pénzről szól.
A hat éves unokámnak, aki most kezdett sakkozni, szeretném Rapportot példaképül állítani, de nem biztos, hogy megtehetem.
Rapport eddig sem akart magyar színekben versenyezni. Más tervei lehettek........

Ez merő böszmeség!
De hajrá albánpékek, és halál a magyar pékekre, igaz-e?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés