Duda: Ukrajnának vissza kell kapnia nemzetközileg elismert területét

2022. május 20. 17:10
A lengyel elnök arról biztosította Borut Pahor szlovén államfőt, hogy támogatja Bosznia-Hercegovina közeledését az EU-hoz.

Ukrajnának vissza kell kapnia nemzetközileg elismert teljes területét, ezt a törekvést a demokratikus világ vezetőinek támogatniuk kell – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Varsóban, miután Borut Pahor szlovén államfővel tárgyalt.

A közös sajtóértekezleten Duda közölte: tárgyalásaik napirendjén az Ukrajnának nyújtandó katonai és humanitárius segítség szerepelt. Megköszönte, hogy Pahor azon államfők egyike volt, akik február végén csatlakoztak az ukrán uniós tagjelölti státusz gyors megadását szorgalmazó levélhez. E kezdeményezés Duda szerint „nem is állami, hanem társadalmi szempontból fontos”, mivel jelzi az Európai Unió (EU) nyitottságát az ukrán társadalom iránt. Emellett Duda arról biztosította Pahort, hogy támogatja Bosznia-Hercegovina közeledését az EU-hoz.

Szlovénia számára ez a téma kiemelten fontos – tette hozzá.

A szlovén államfő kiemelte: Bosznia-Hercegovina – Ukrajnához hasonlóan, viszont más nyugat–balkáni államoktól eltérően – semmilyen formájú uniós, illetve NATO–tagjelölti státusszal sem rendelkezik. „Számomra ez aggodalomra ad okot, különösen manapság, amikor ennek az országnak a politikai stabilitása alacsonyabb, mint szeretnénk” – tette hozzá. Ukrajna uniós tagjelölti státuszáról Pahor aláhúzta: ennek megadása „nagyon fontos politikai és biztonságpolitikai jelzést jelentene arra, hogy az EU egységes az olyan kérdésekben is, mint a bővítés”, az egységes hozzáállás pedig az egész nyugati világot erősítené az Ukrajna elleni orosz katonai fellépéssel szemben.

A szlovén elnök méltatta az ukrán kérdéskör lengyelországi megközelítését. „Az Ukrajnával és az Oroszországi Föderáció ambícióival összefüggő egész helyzet megértéséről van szó” – emelte ki. „Sokáig süketek voltunk azon hozzászólások iránt, amelyeket a lengyelektől és az elnök úrtól kaptam, miszerint Oroszországnak az az ambíciója, hogy elinduljon nyugat felé. (...) Őszintén szólva úgy gondoltam, hogy túloz” – tette hozzá. Kijelentette, hogy Ukrajna orosz megtámadása óta különösen fontosnak

tartja Duda politikai elemzéseit és prognózisait.

A szlovénok a lengyelhez hasonló történelmi tapasztalat híján jó kapcsolatokra törekedtek Oroszországgal, az Ukrajna elleni orosz háború megindításának pillanatában viszont „megváltoztak a szimpátiák, és jelenleg az emberek között semmilyen megértés sincs aziránt, amit az Oroszországi Föderáció tesz” – számolt be Pahor.

(MTI)

(Fotó: Andrzej Duda lengyel elnök /j/ fogadja Borut Pahor szlovén államfőt Varsóban 2022. május 20-án.MTI/EPA/PAP/Mateusz Marek)

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Koszovó igen, akkor a Krím miért is nem?

Nyugati kettősmérce a köbön.

Nem lett volna ez az egész, ha a Majdan puccs nem történik meg.
Mert utána elszabadult.
Janukovicsék liberális nyelvtörvényét eltörölték ami után tilos volt orosznak lenni. A Krím ezután nem kért Ukrajmából. Amely nem lesz Ukrajna része.
Maradhatott volna de az ukránok elkqrták. Nagyon.
Ott az oroszok háromszor annyian vannak mint az ukránok.

Majd a nemzetköz elismer egy másik Ukrajnát oszt jónapot.

Kb ennyire egyszerű.

nezopont kerdese mit hivsz annektalasnak es mit csatlakozasnak

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés