CIA: Semmi sem utal arra, hogy Moszkva taktikai nukleáris fegyverek bevetésére készül

2022. május 7. 21:11
„Azonban az orosz vezetéstől hallott háborús uszító nyilatkozatok fényében nem vehetjük félvállról ezt a lehetőséget” – tette hozzá William Burns, a CIA igazgatója.

Semmi jel sem utal arra, hogy Oroszország taktikai nukleáris fegyverek bevetésére készül az ukrajnai konfliktusban – mondta William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szombaton.

Továbbra is fokozott figyelmet kap a téma

„Azonban az orosz vezetéstől hallott háborús uszító nyilatkozatok fényében nem vehetjük félvállról ezt a lehetőséget” – tette hozzá Burns a Financial Times című amerikai napilap által rendezett washingtoni konferencián. Aláhúzta: a CIA továbbra is fokozott figyelmet fordít a témára.    

Röviddel az ukrajnai háború kezdete után Oroszország készültségbe helyezte elrettentő erőit, beleértve a nukleáris fegyvereket is. Többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök is célozgatott arra, hogy szükség esetén kész bevetni a taktikai nukleáris arzenált. Putyin „gyors és erőteljes” választ ígért arra az esetre, ha bárki kívülről beavatkozna az ukrajnai konfliktusba.    

Burns rámutatott: értékeléseik szerint Vlagyimir Putyin úgy véli, hogy a katonai konfliktus fokozásával javíthat helyzetén. A CIA szerint Putyin azt gondolja, hogy nem engedheti meg magának a vereséget Ukrajnában. Burns elmondta: Peking lankadatlan figyelemmel követi a konfliktus alakulását, amely befolyásolja Kína Tajvannal kapcsolatos számításait. Az igazgató rámutatott: a kínai kormányt megdöbbentette Ukrajna heves ellenállása, az atlanti szövetség összezárása, illetve a háborúval járó orosz gazdasági költségek.    

Burns szerint Kínát zavarja, hogy az ukrajnai háború közelebb hozta egymáshoz az európaiakat és az amerikaiakat.

Ezek olyan dolgok, amelyeket nagyon alaposan mérlegelnek

– tette hozzá a tisztségviselő. Megjegyezte: Kína nem mondott le arról, hogy idővel megszerezze az ellenőrzést Tajvan fölött, de az ukrajnai konfliktus tanulságai befolyásolják a módszerrel és az időzítéssel kapcsolatos számításait. Kína saját területeként tekint a 23 millió lakosú, önálló kormányzattal rendelkező Tajvanra, és jelezte: ha kell, kész erővel visszafoglalni a szigetet. Oroszország ukrajnai inváziója felerősítette a tajvani félelmeket, hogy Peking beváltja fenyegetését.

(MTI)

Nyitóképen: William Burns. Forrás: STEFANI REYNOLDS / AFP

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyjából mindegy. Az egyéni kiiktatás lehetősége hiányzik. Azok, akik tartalmilag változtatgatnak a kommentjeiken, ráadásul rendszeresen, gondolom, leginkább új és kerülendő figurák. Egész jól meg lehet tanulni a nem kívánt bejegyzőkön az átugrást, de jobb lenne, ha a régi rendszer vissza térhetne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés