Elég az oroszpártiság bélyegéből!

2022. május 3. 7:32

Kohán Mátyás
Mandiner
Vagy fél Európa Putyin pártján áll, vagy csak Magyarországról hazudnak már megint. Hazánknak semmi érdeke nem fűződik ehhez a háborúhoz, senkinek az oldalán.

Döntő ütközetre készül Európa az önmaga elleni csatában. Amikor unokáink töriérettségin az Európai Uniót húzzák, előfordulhat, hogy fürge ujjaik csak úgy záporozzák majd az addigra már teljesen láthatatlanná vált pixelhatárokra az olajembargó definícióját: uniós olajembargónak hívjuk azt a helyzetet, amikor 26 állam eljátssza, hogy orosz olajembargót akar, de sajnos a magyarok megvétózták.

Innen (meg még számos egyéb álszent hazugságból) ered tehát, igen tisztelt Bizottság, Európa hajdanán világ-, később közép-, aztán már nem is egészen önhatalmainak agyréme arról, hogy Magyarország „oroszpárti”. Mondják majd unokáink. Talán.

„Tizenkét évig hagyta az EU Orbánt, hogy lerombolja az országában a demokráciát és a jogállamot. Most megkapja a számlát: Orbán Putyin oldalára áll” – csipogta ki Twitterére nemrég Katarina Barley német szociáldemokrata EP-alelnök arra utalva, hogy Magyarország „elfogadja Putyin fizetési rendszerét”. Itt lövi lábon magát a Putyin-pártiság narratívája. Barley asszony ugyanis a Németországot irányító német szociáldemokraták képviselője, a szociáldemokraták irányította Németország pedig pont ugyanúgy fizet a gázért, mint mi: eurót küldenek a Gazprombanknak, ami ott csodálatosan rubellé változik, kifejti jótékony hatását az árfolyamra, és folytatja útját a Gazprom Exporthoz.

Ugyanezt csinálja – természetesen – minden olyan európai ország, amely jelenleg a Gazpromtól gázt vesz. Tehát

vagy fél Európa Putyin pártján áll, vagy csak Magyarországról hazudnak már megint,

ráadásul pont azok, akik ugyanazt csinálják, mint ő.

Orbán Viktor évek óta tartó oroszpártizása épp ilyen hazugságokon alapszik – miközben a magyar polgári kormány tizenkét éve alatt soha senki egyetlen alkalommal sem vetette Orbánék szemére, hogy konkrétan milyen módon ment a magyar-orosz gazdasági együttműködés az EU-s és NATO-s orientációnk rovására. Ugyanis nem ment.

Magyarország a keleti nyitás során akkurátusan tiszteletben tartotta a nyugati szövetségi rendszerek vadászterületét. Rejtély, hogy miért hazudnak erről reggel, éjjel meg este olyanok, akik még tudják is, hogy hazudnak – hogy az egyszerűen csak lusta, és úgy magyar- mint oroszügyben inkompetens oroszpártizó újságíró kollégákat ne is citáljam ide.

Nem is értem, hogy tud bárki – akár kívülről, akár belülről – oroszpártinak bélyegezni egy olyan országot,

amely mikroszkóppal keresve sem tudna semmiféle magyar hasznot detektálni Oroszország ukrajnai háborújában.

Merthogy nekünk ez egyáltalán nem jó, semmire. Hagyjuk a delirálást és az azzal való vádolást Kárpátalja visszafoglalásáról. Annak őszinte hívei mind kint is voltak az oroszpárti tüntetésen, ennyien vannak a hazában oroszpártiak – nekik további kellemes homokozást.

Mindenki más – legyen az honatya vagy civil magyar – pontosan látja, hogy az orosz-ukrán háború egy olyan folyamat, amely állandó, közvetlen háborús fenyegetettségben tartja Közép-Európát, amely megroppantja az élelmiszerpiacot, amely lehúzza a forintot, amelytől még a legjózanabb európai politika mellett is berobbannának a gáz- és olajárak, amely szükségszerűen éket ver magyar és lengyel közé. Mindez minél hosszabb, annál rosszabb, úgy, hogy a végén bárki bármekkorát győz vagy veszít, utálni fog minket miatta. Az orosz a szankciók miatt, az ukránok azért, mert nem csináltunk a kérésükre irracionális őrültségeket.

Ebben a háborúban nulla érdeke van hazánknak.

Amit Magyarország tesz, az mindössze annyi, hogy nem ártja bele magát messze felette álló kérdésekbe

– helyette kárment, ahogy tud, és a szankciók megszavazása közben igyekszik kimenteni a szankcionáló hév alól azt, aminek a szankcionálásába beledöglene. Mert nem, a nap végén nincs itt és most élet orosz gáz és orosz olaj nélkül, s ha Európa hazavágja önmagát, Ukrajnának nem lesz hová törekednie.

Hogy is veszi magának a bátorságot bárki, hogy akkor, amikor a háború egy szűk orosz, ukrán és esetleg amerikai nemzetbiztonsági vezérgárdán kívül senki semmiféle célját nem szolgálja, csak embereket öl hasztalan és gazdasági válságot okoz, egy szankciókat megszavazó, humanitárius terheket nyögő, lojális NATO-szövetséges országot leoroszpártizzon?

Barbárság, esztelenség, nihil. Aki egy orosz agresszióra kialakult, Ukrajnában zajló orosz-amerikai nagyhatalmi kardcsörtetéshez egy centivel is közelebb viszi az országát, aki beáldoz e sehová nem vezető háború zsákutcájában a konkrét semmi érdekében bármit is,

aki érdek nélkül eszkalál, nem az erkölcsiség megtestesítője, hanem geopolitikai analfabéta,

aki semmit nem tud a nemzeti érdekről. Semmit.

Kikérem sokak nevében az oroszpártizást. Aki békepárti, s nem hagyja magát belehergelni semmiféle háborúba, nem az agresszor cinkosa, hanem a saját népéé. Ha Kína lennénk, Brazília, Pakisztán, India, s titkon valami hasznot húznánk az értelmetlen háborúból, joggal kapnánk az oroszpártizást.

De így, a végestelen mély szakadékba tekintve, megannyi kárt benyelve, piaci, politikai és humanitárius nyomás alatt tessék talán mást pincsizni, Barley asszony és a többiek. Nosza rajta, legyen Hszi Csin-pingből Hszi Pin-csing, tessék nagy rössel kihívni Indiát, nekimenni Szaúd-Arábiának, Brazíliának, ha mernek. Nem pedig egy tízmilliós országon leverni az újabb és újabb működésképtelen szankciók porát.

Elég már. Vigyék a bunkósbotot innen. S fogadják el, hogy Magyarországnak egy dolga van:

kilencvenháromezer négyzetkilométert hozzátenni a világ azon részéhez, ahol béke van,

s ott is tartani. Majd ha Oroszország békepárti lesz, akkor leszünk mi talán ismét oroszpártiak. De akkor is csak annyira, amennyire voltunk – és amennyire Európa többi részének is rég lennie kellett volna már.

Fotó: RG

Összesen 337 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ebbiony jogos. Mi érdek nélkül útáljuk a háborút. Evvan.

Hát, ha már valamiért lövészárokba kellene menni...

És mit látsz a testbeszédben te hülyegyerek? Hogyan kéne leülni a tárgyaláshoz két ország vezetőjének? Nincs még messze április 3. Nem emlékszel, hogy az ilyen böffenetek semmit nem érnek? Persze az amerikai zsoldban állóknak ezért jár a vállveregetés.

Véleményem szerint Magyarország "értékelése" belföldön született és lett kivíve az EU-s fórumra.Ez az igazi hungarikum, az Orbán kormányok SZDSZ-utód ellenzéke. Minden jelentés, feljelentés alapja itthon készül, a rettenetes diktatúrában. Ilyen máshol NINCS. Az okokról nehéz higgadtan írni.

Látszik, hogy nem érted a dolgot. Euróban fizetnek egy erre a célra létrehozott banknak, amelyik átváltja rubelre, megtámogatva ezzel a rubel árfolyamát. Idétlen röhigcsélés, idióta szóhalmozás helyett inkább művelődj. De hátha megérted: a vételár euróban indul el, de rubelben érkezik meg - persze neked ez magas.

Az ukránok szerint... itt abba is hagyhatnád az ukránok simogatását, mert szerintük mi el akarjuk foglalni Kárpátalját is. Aminek az észszerűségét nehéz lenne megmagyarázni. Ahogyan annak hírnek az észszerűségét, amely szerint orosz-lengyel-magyar tervek vannak Ukrajna felosztására.

Erőlködtök, hogy Orbánt valahogyan belekeverjétek egy, a világpolitika nagyhatalmai áltel generált háborúba.

Miből gondolod, hogy az EU és Amerika kritikája egyben orosz pártiságot is jelent? A mai háború egy hosszú folyamat eredménye, ami akkor indult, amikor Jelcin nyugat párti, a nyugatot az orosz gazdaságba beengedni szándékozó politikája véget ért. Putyin Hodorkovszkij példáján keresztül megmutatta, így jár, aki az orosz olaj és egyéb természeti kincsek témájában lepaktál Amerikával.

Putyinnak teljes mértékben igaza volt, ezt nekünk kéne legjobban tudni, ha azt nézzük, mit jelentett az, hogy nálunk a privatizáció során a nyugat életképes ágazatokat szüntetett meg a saját piaci érdekei szerint.

A mai háború tehát egy állapot, amit lehet kritizálni, lehet sajnálni, lehet bárhogyan minősíteni, de az ide vezető utat nem lehet figyelmen kívül hagyni. Így nézve pedig ez egy olyan nagyhatalmi játszma, amelyikben csak egy ártatlan szereplő van, maga az ukrán nép. Az ukrán nép, de nem az ukrán vezetés.

Az EU és Amerika tehát nem sok megértést érdemel. Miért érdemelne, amikor azt sem képes megérteni, hogy mi itt Kelet Közép Európában, a nyugatnak is köszönhetően a szovjet blokkban eltöltött évtizedek után más alapállásból, más szemmel nézzük, hová tart az Amerika vezérelt EU.

Amit 9:47-nél írtam, neked is szólhat.

Nem voltak ilyen csevejek. Lehet, hogy a kocsmában a szomszéd asztaltól hallottál ilyent, de mértékadó köröktől nem. Kárpátaljával több ukránt kapnánk vissza, mint magyart. Miért lenne jó nekünk az, hogy egy etnikai problémát vennénk a nyakunkba? Ugyanez elmondható az összes elcsatolt területről.

Amint már leírtam, a mi szovjet érában eltöltött 40 évünk más gondolkodást eredményezett, mint a vasfüggöny nyugati oldalán élőké. Oroszország nekünk piac volt és partner az energia szállításában, de nem több.

Egy szövetségben lehet eltérően gondolkodni, ahol ezt nem lehet, azt birodalomnak hívják, és ott ezt a főnök erővel torolja meg. Ezt tanultuk meg 56-ból és 68-ból, és ez okoz nekünk ma déja vu érzést az EU-val kapcsolatban. Ha megnézed nagyjából ugyanígy lógtunk ki a Szovjetúnió által vezetett sorból is, de nekik volt annyi eszük, hogy 56 után hagytak nekünk némi mozgásteret. Hiába prüszköltek a nálunk keményvonalasabb országok. Például a kárpátaljaiaknak akkor több joguk volt, mint most az ukránok alatt.

Az EU ma már olyan kérdésekben kötekedik velünk, amelyek a belépéskor még nem léteztek, és ha léteztek volna, akkor elbukott volna csatlakozás ügye. Az EU megvonja azt a jogunkat, hogy a társadalom tradicionális értékei szerint gondolkodjunk, hogy az EU értelmét gazdasági, ne eleve konfliktusok eredményező ideológiai "értékek" közösségében lássuk. Nincsenek eredendően közösnek mondott, de újonnan felfedezett Európai "értékek", csak utólag kitalált ideológiai diktátumok vannak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés