Mellébeszél és elferdíti a valóságot a Fidesz és Gulyás Gergely

2022. április 29. 16:43

Cseh Katalin
Facebook
Az egyre mélyülő megélhetési válság miatt sosem volt még nagyobb szükségünk az EU segítségére.

„Mellébeszél és elferdíti a valóságot a Fidesz és Gulyás Gergely, amikor azt mondják, az Európai Bizottság jogállamisági mechanizmust megindító levelében csak olyan ügyek szerepelnek, amikről már szinte meg is egyeztek, csak az aláírás hiányzik, de a kormány hajlandó gesztusokat tenni.

Nincs igaza a Fidesznek akkor sem, amikor arról beszélnek, hogy a jogállamisági eljárás politikai okokból indult. A Bizottság által küldött levélben súlyos és konkrét ügyeket érintenek és a magyar kormány részéről nem gesztusokra van szükség, hanem konkrét lépésekre. Szögezzük le, bármit is állít a kormány, a melegellenessé eltérített törvény nem szerepel a bizottsági levélben, de sok egyéb ügy igen.

Az Európai Bizottság több mint 40 oldalas levele szerint rendszerszintű szabálytalanságokat találtak a kohéziós alapok pénzeinek elosztásában, és nehezményezik, hogy a magyar hatóságok évek óta képtelenek vagy nem hajlandók megelőzni a közbeszerzésekkel kapcsolatos anomáliákat, visszaszorítani a korrupciót és kezelni az összeférhetetlenséget.

Említik az OLAF vizsgálatát is 35 közvilágítási projekttel kapcsolatban, amelyeket Tiborcz István, a miniszterelnök vejének korábbi cége nyert meg, és amelyeknél a magyar állam végül inkább a költségvetésből finanszírozta a projekteket, hogy ne kelljen a támogatást visszafizetnie a bizottság felé. Problémaként szerepel a levélben az egyszereplős közbeszerzések aránya, és az is, hogy 2010 óta egy szűk kör vitte el az uniós támogatások ötödét.

Ezekre a konkrét kérdésekre Orbán Viktornak és kormányának nem kifogásokkal, mellébeszéléssel vagy másra mutogatással, hanem megoldásokkal kell válaszolnia.

Az egyre mélyülő megélhetési válság miatt sosem volt még nagyobb szükségünk az EU segítségére. Ha Orbán Viktornak valóban fontos lenne a magyar érdekek képviselete, akkor nem páros lábbal tiporná és építené le a magyar jogállamiságot, valamint akasztana tengelyt az Európai Unióval, hanem mindent megtenne azért, hogy megszerezze az uniós forrásokat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: az uniós támogatásokra szükségük van a magyar embereknek, ahhoz, hogy ezt megkapják, Orbán Viktornak változtatni kell eddigi politikáján.

Nekünk pedig tovább kell küzdenünk azért, hogy megállítsuk a jogállam maradékainak felszámolását. Hogy ne a tisztességes magyarokat büntessék Orbán Viktor bűneiért, és az uniós pénzek még szankciók esetén is eljussanak közvetlenül a helyi önkormányzatokhoz és civil szervezetekhez.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért az mégiscsak elképesztő, hogy olyasvalaki kéri számon a kormány uniós támogatásokkal kapcsolatos 'ügyeit', aki maga is disznólkodott a támogatásokkal. Erre a pofátlanságra nincsenek szavak.

Állítólag az a probléma, hogy "egy szűk kör vitte el az uniós támogatások ötödét". Akkor a négyötöd rendben van? Mi a fene? Ez a 'valaha volt legkorruptabb kormány'? És hány az a "szűk"? És azért 'korrupt', mert 'szűk'? És más országokban nem nyerik el a pénzek ötödét 'szűkek', csak nálunk? És mi van a 2002 és 2010 közötti 'szűkekkel'? Vagy azokat is ezen a kormányon vernék le?

Orbán páros lábbal tiporja a demokráciát. Ja.
Hogy én mit tennék páros lábbal ezzel a Berg-házaspárral, azt hadd ne mondjam el!

Mi van, Cseh? Április 3-án a magyar polgárok kétharmados többséggel kiálltak a kormány becsületes-hatékony politikája mellett, de most antidemokratikus módon a népakaratot Brüszellel akarod megsemmisíteni? Menj a jófenébe, Cseh!

Hipotézisekkel tele a padlás...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés