Ezért buktatta el Gyurcsány Márki-Zay Pétert

2022. április 25. 6:00
Írta: Nagy Gábor
Mi vezethetett Márki-Zay előválasztási győzelméhez, parlamenti kudarcához? Valóban Gyurcsány Ferenc akarata érvényesült? Mélyfúrás.

„Kedves Robi, mi lenne, ha előbb a »balliberális értelmiséget« felejtenénk el végre?
Azokat, akik az összefüggés-keresőket gond nélkül összeesküvéselmélet-hívőknek
bélyegzik, a globális kapitalizmus piszkos játszmáinak leleplezését pedig féknyúznak.”

(Schiffer András reakciója Puzsér Róbert publicisztikájára, 2022. április 23-án)

 

*

 

Rég nem látott politikai tűzijátéknak vetett véget az április harmadikai országgyűlési választás. A Fidesz-KDNP ellenében ezúttal egy nevében egységes, de valójában rendkívül széles ideológiai polarizációval, különböző szakpolitikai meglátásokkal bíró pártszövetség állt fel: az Egységben Magyarországért. 2020 decemberére állt végleg össze a Demokratikus Koalíció (DK), a Jobbik, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt (MSZP), az LMP, a Párbeszéd, támogató szervezetként belépett a szövetségbe a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). „Olyan országban fogunk élni, ami értékeiben és fejlődésében a nyugathoz tartozik. Ahol mindannyian egyenlő eséllyel boldogulhatunk. Ahol egyformán otthon vagyunk” – olvasható a közösen felállított víziójukban.

Pár hónappal később startoltak el az ellenzéki előválasztás előkészületei, mint írtuk, jelentős, nemzetközi támogatási listákon szereplő civil szervezetek hátterével. Ám annak ellenére, hogy az ellenzéki kommüniké úgy szólt: az előválasztás platformot teremt az újonnan alakult formációk, így az MMM, az Új Kezdet, az Új Világ Néppárt, és a pártokon kívülről érkezők számára, kevés kivétellel a beágyazott pártok jelöltjei futottak be első helyen. Komoly sárdobálás kezdődött – részben a háttéralkukból kimaradó külsősök, részben az alulmaradt pártjelöltek részéről –; de a legnagyobb politikai meghökkenést mégsem e csörték, hanem Karácsony Gergely főpolgármester hirtelen visszalépése a hódmezővásárhelyi polgármester javára okozta. Indoklása szerint azért,

hogy Márki-Zay Péter legyen a miniszterelnök-jelölt,

ne pedig Gyurcsány Ferenc jelöltje és felesége: Dobrev Klára.

Karácsony soha nem tudott kielégítő magyarázatot adni arra, hogy miért hátrált meg az utolsó pillanatban. Így a visszalépése napján: „Szerdán az Önt jelölő pártok vezetőivel ott állt egy sajtótájékoztatón, ahol elmondta, hogy mindenképpen folytatja – emlékeztetett az ATV műsorvezetője –. Semmiképpen nem lép vissza. Ha jön a villamos, akkor esetleg. Úgy látszik, Márki-Zay személye a villamos, és másnapra, úgy hírlik, épp egy városházi eseményen döntött úgy, hogy onnét kijőve azt mondja: abbahagyja. Mi történt a Városházán? – kérdezte, mire a főpolgármester csak annyit mondott: – Semmi. Elkalandozott a figyelmem egy megbeszélésen.”

Kétezer-tizenkilences budapesti kampányának végállomása lehetett volna, ha Karácsony kormányfőaspiránsként fordul rá a parlamenti voksolások évére. Pénzt, paripát, fegyvert mind-mind a háta mögött tudhatott a városvezető. Nem beszélve a balliberális értelmiségről, akik nevüket adták az általa gründolt Kilencvenkilenc Mozgalomhoz. Nem így történt. Azonban a hódmezővásárhelyi polgármesternek sem jött össze a győzelem, az Egységben Magyarországért vereségét pedig már azzal magyarázta:

Gyurcsány alig várta, hogy elbukják a választást.”

Karácsony visszalépési indoka, Márki-Zay vereség-magyarázata összefügg. Előbbi mondatából levezethető a vásárhelyi vezető sejtetésének valóságtartalma.

 

*

 

Budapest első embere nem magától mondott le hően áhított, évekig építgetett kormányfőjelöltségéről – mint ahogy azt vallotta. Az ellenzék belső viszonyaira rálátó forrásaink szerint megkérték, utasították erre, hogy véletlenül se Dobrev legyen a befutó. Holott jómaga sem volt érdekelt a DK jelöltjének győzelmében. A médiában sokat hivatkozott Medián- és a későbbi Závecz-kutatás azt mutatta, a felmérések készítése idején versenyben lévő Karácsony jelöltsége inkább a kormánypártok irányába mozgósítaná a szavazókat. Ám Márki-Zay esetében megfordulna ez a helyzet, az ellenzékieket jobban, a kormánypártiakat kevésbé mozgósítaná jelöltsége.

Itt jött képbe Bajnai Gordon exminiszterelnök és az általa is menedzselt DatAdat-csoport. Az átláthatatlan háttérű, nemzetközi térben igen jól mozgó adathalász céghálózat korábban a DK kampányait segítette, azonban az előválasztás kezdetén a főpolgármester mellett, áttételesen pedig már a vásárhelyi polgármester mellett is feltűnt. Magyarán: Bajnaiék két lovat is futtattak.

Szavazatmaximalizálási szempontból nem elhanyagolandó tény, hogy Karácsonyt ekkor botrányok, városházi korrupciós ügyek hiteltelenítették – informátoraink megjegyezték, a zuglói parkolási korrupciós ügyek elkezdtek körvonalazódni –, de a kormányfőjelölti vitákon mutatott teljesítménye sem ütötte meg a szükséges mércét. Ezért mindenképp váltani kellett. Így először érkeztek a közvélemény-kutatások. Majd befutott a médianyomás.

Bajnaiék – a sajtóértesüléseket nem cáfolva – véglegesen Márki-Zay mögé sorakoztak fel. Amerikai tanácsadókkal egyetemben. Karácsony pedig elfogadta, hogy pálcát törtek felette.

Nem mellékes az a szál, hogy a Momentum idejekorán, majdhogynem vezényszóra állt be az újdonsült miniszterelnök-jelölt mellé. Ahogy az MSZP is. Baloldali forrásaink szerint Gyurcsány jelöltjének esélyei emiatt kezdtek el vészesen romlani, oly annyira, hogy Dobrev sokak meglepetésére elvesztette az előválasztást.

 

*

 

Egy láthatatlan kéz nyúlt bele abba a procedúrába, amelyet azért hoztak létre, hogy ne a DK jelöltje jöjjön ki győztesnek – állítják egyöntetűen informátoraink. „Ha többségünk van a parlamentben, akkor majd mi választunk kormányfőt” – ezt üzente Gyurcsány Márki-Zay támogatóinak az előválasztásokat követően. Forrásaink szerint nem véletlenül. Nyilvánvalóvá vált ugyanis számára, hogy a közös kormányfőjelölttel szemben nem tudja azt a manővert megismételni, amit 2004-ben Medgyessy Péterrel szemben sikerrel vitt véghez: „kapitányt” cserélni a kormányzati ciklus közepén.

Hogy mentse a menthetőt – vereség esetén is győztesen kerüljön ki –, kiegyezett a Jobbikkal és az LMP-vel. Velük együtt sikerült erőből tető alá hozni a pártjának legtöbb listás mandátumot hozó megállapodást. Harmincnyolc listás jelöltből 25 e „szövetséghez” tartozik. Gyurcsányt követve pedig Jakab Péter és Ungár Péter is bűnbaknak kiáltották ki a hódmezővásárhelyi polgármestert.

Ezekre a manőverekre mondta legutóbb a párbeszédes Tordai Bence, hogy a Jobbik és az LMP is a DK tagozatává vált.

Gyurcsány történelmi múltját, valamint családi kapcsolatait ismerve nehezen elképzelhető politikai forgatókönyv, hogy választási siker esetén engedni akart volna közös miniszterelnök-jelöltjüknek. Főleg nem a mögé felsorakozó, igen csekély társadalmi támogatottsággal bíró Párbeszédnek, LMP-nek, az állandó szétesés küszöbén álló MSZP-nek, vagy épp a parlamentbe most először bekerülő Momentumnak – mutattak rá többen is portálunknak az elmúlt héten. Pedig Márki-Zay győzelmével ez a helyzet alakult volna ki.

Szintén nehezen hihető, hogy ezek a törpepártok önként álltak volna fel a DK miniszterelnök-aspiránsával szemben, miközben létfontosságú kérdés volt számukra is a megállapodás, az Országgyűlésbe kerülés. De valamiért megtörtént. A láthatatlan kéz felismertette velük, hogy Orbán Viktor mellett Gyurcsányt is le kell váltani.

 

*

 

Ezt viszont a DK elnöke nem hagyhatta. Nem az általa emlegetett hazaszeretetből, a nemzet érdekében akadályozta meg, hogy olyan új ellenzéki kabinet alakuljon Márki-Zay vezetésével, amelyet nem képes kontrollálni. Ha valóban komoly erők dolgoztak Gyurcsánnyal szemben – mint azt többen felvetették –, könnyen belátható, hogy a DK első emberének időre volt szüksége a túléléshez. Még egy esetleges Fidesz-KDNP-győzelem is jobb lehetőség volt számára, minthogy Márki-Zay miniszterelnökként megerősödik és a következő választásra ő lesz ellenzék vezére.

Gyurcsány azért látott neki az aknamunkáknak,

hogy miután a rövidtávú tervei semmivé foszlottak felesége miniszterelnöki székbe juttatását illetően, legalább azt az állapotot fenn tudja tartani, hogy 2026-ban is megkerülhetetlen szereplője legyen az ellenzéki oldalnak. Bárhogy is álljon fel az új ellenzék, bárki is álljon annak élére, Gyurcsány és pártja megkerülhetetlen szereplő legyen.

Ma viszont inkább arra van esély, hogy az Egységben Magyarországért e formában nem él tovább. Kétezer-huszonnégyig politikai verseny lesz a baloldali pártok között, ez Gyurcsánynak és a DK-nak kedvez – ebben egyébként konszenzus van a politikai elemzők között. A következő választásokig arra koncentrálhat, hogy a teljes ellenzéket saját zászlaja alá terelje. Még úgyis, ha a balliberális véleményformálók épp a volt kormányfőben látják a választási kudarc okát, aki erre csupán annyit üzen: „legyetek ti is Gyurcsányok”.

A Momentum és a Párbeszéd ugyanakkor nem ezen az úton jár. Előbbi rendhagyó parlamenti politizálással, kevesebb ellenzéki párttal, utóbbi az MSZP-s köldökzsinór elvágásával készül a következő ciklusra.

Nyitókép forrása: Facebook

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így volt. Vagy nem.

Érdekes okfejtés, de meglehetősen sok benne a feltevés, és a vitatható értelmezés. Persze, az ilyen gondolatmeneteknek ez a természete.

Ha tétet kellene tenni, én is erre tenném.
A főváros vezetése jól mutatja, hogy Gergő a DK bábja.

Az ellenzék kormányfő jelöltjei még csak-csak megfeleltek volna egy hétről-hétre bukdácsoló koalíciós kormány élére, de a választók több stabilitást kívántak.

Oszkó Péternek, a Bajnai kormány pénzügyminiszterének már 2021 október elején nagyon rossz volt a véleménye Márki-Zay Péterről:

Felháborítónak tartom, hogy ennek a futóbolodnak az elmaradt elszámoltatásról szóló alantas rágalmai folyamatosan megjelenhetnek és annak még bárki nyilvánosságot ad – kommentálta a miniszterelnök-jelölt megnyilatkozását a volt pénzügyminiszter.
Nem is kell a korábbi, mondjuk a gyerekbántalmazást propagáló kijelentéseit idézni, elég csak belehallgatni abba, amit nap mint nap beszél, nem kell őt lejáratni, gyorsabban megteszi maga.
Az ellenzéki oldal politikai minőségére nézve kínos, hogy ez az ember nem, hogy ilyen interjúkat adhat, de még versenghet is a miniszterelnök-jelöltségért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés