Dreher: A Római Birodalom bukásához hasonló összeomlás felé tartunk

2022. április 8. 18:28
Ukrajna ügye a popkultúra része lett Amerikában a publicista szerint.

Az amerikai publicista a Neokohnnak beszélt arról, hogy mit gondolnak az amerikaiak az orosz invázióról. Nyilatkozott arról is, mit jelent a valódi igazságosság, és hogy mit tehet az átlagember egy eltorzult értékrendű világban.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol az orosz-ukrán konfliktusról, Dreher azt felelte, véleménye szerint „Oroszország helytelenül cselekedett, amikor megtámadta Ukrajnát”. Majd hozzátette:

„Remélem, az ukránok kirugdossák az oroszokat”.

„Orbán Viktor sem Putyin-párti”

„De van két dolog, ami nem tetszik az európai és az amerikai reakcióval kapcsolatban” – folytatta. 

„Az egyik, amit helytelenítek, hogy most minden orosz dolgot démonizálni kell. Hogy törölnünk kell a Csajkovszkij-koncerteket, meg a Dosztojevszkij-előadásokat. Ez őrület. Ezt még a hidegháború alatt sem csináltuk, amikor Oroszországot egy totalitárius rezsim vezette. A másik, amivel nem értek egyet az az, hogy Amerikában és úgy általában Európában, 

ha csak egy kicsit is nem értesz egyet az oroszoknak adott válasszal, azt mondják, hogy Putyin-párti vagy. Nem vagyok az, és szerintem Orbán Viktor sem Putyin-párti. De nem akarunk háborút”

– szögezte le Dreher.

A republikánusok és a demokraták is beleugranának egy háborúba

A publicista kitért arra is, frusztráló azt látnia, hogy „húsz évnyi közel-keleti bukott háborúzás után, most nagyon sokan, republikánusok és demokraták egyaránt, készek arra, hogy háborúba ugorjanak egy nukleárisan felfegyverzett állammal”. 

Dreher felhívta a figyelmet arra is, hogy szerinte 

az amerikai média szítja a háborús hangulatot.

Majd ismét leszögezte, hogy nem támogatja Oroszországot, „de óvatosnak kell lennünk, hogy ne szabaduljon el a helyzet”.

„Ha egyszer elkezdődik a háború, nem lehet tudni, hogyan fog véget érni. Bárcsak óvatosabbak lennénk, és nagyobb hangsúlyt fektetnénk a diplomáciára!” – tette hozzá.

Rod Dreher felidézte az interjúban, hogy nemrég járt a magyar Hadtörténeti Múzeumban, és megnézte az első világháborúról szóló kiállítást, ami olyan katasztrofális volt ennek az országnak. „Mindannyian ismerjük a történetet: mindenki azt hitte, hogy az egy gyors háború lesz, aztán négy évig tartott, és milliók haltak meg” – emelte ki.

„Ukrajna az új Black Lives Matter”

Arra a kérdésre, hogy érdekli-e az amerikaiakat a konfliktus, a publicista azt válaszolta, hogy nem.

„Ukrajna az új Black Lives Matter”

– húzta alá.

A popkultúra ügye lett Ukrajna

Majd azzal zárta a kérdésre adott választ, hogy „jó lenne, ha az emberek valóban törődnének az ukránokkal, de mint oly sok társadalmi kérdésben, ezúttal is csak arról szól ez, hogy jelezzék, milyen erényesek”. 

„Ez az egész a pop-kultúráról szól. Szomorú látni, hogy a háború csak egy újabb pop-kultúra üggyé lett változtatva a közösségi oldalakon”

– mondta el Dreher.

Nyitóképen Rod Dreher, amerikai publicista. Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

 

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A demokratizálás az USA és Brüsszel nyelvén az adott gazdaságba történő behatolást, pozíció szerzést jelenti. Az orosz természeti kincseket akarják megszerezni, pozíciót kiépíteni Kínától keletre is.

Rubelben vagy forintban kapod a fizut? Esetleg Euróban?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés