A kiábrándult baloldaliak is a jobboldalhoz fordultak – Csókay András a választásról

2022. április 7. 6:51
„A budapesti közhangulat teljesen eltért az ország más pontjain tapasztalhatótól, ami fontos tanulság” – mondja Csókay András a Mandinernek. Az idegsebészt a választási eredmény rövid értékelésére kértük Mi történt a választáson sorozatunk újabb részében!

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Csókay András idegsebész.

***

Olyan eredmény született vasárnap, amire valószínűleg senki sem számított. Az ön értékelése szerint mi történt?

Vasárnap este meggyőződtem arról, amiben mélyen hiszek, hogy a Szentlélek nem ment szabadságra, hanem működik. Ezt a kijelentést arra alapozom, hogy a választásokat megelőzően valamennyi közvéleménykutató mást jósolt, mint ami bekövetkezett, azaz váratlan fordulat történt a magyar lelkekben. Keveset beszélünk arról, pedig lényeges, hogy mennyi ima szállt az ég felé azért, hogy Magyarország a józan ész szerint válasszon. Ez a hatalmas mozgalom megindította a Szentlelket, aki leszállt Magyarországra és rengeteg embernek segített bölcsen dönteni. 

A metafizikai síkon túli tanulságot is levonnék. Feltűnő, hogy a barátaim körében a vidékiek jóval bizakodóbbak voltak, mint a pestiek.

Utóbbiak csak rossz dolgokat hallottak, a budapesti közhangulat teljesen más volt, mint az ország bármely más pontján.

Kiábrándító dolgok hangzottak el, sokszor az egyébként jobboldali ismerősöktől is. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy nem csak kiábrándult jobboldali emberek tértek vissza, hanem kiábrándult baloldaliak is nálunk leltek politikai otthonra, ami óriási fegyvertény.

Ezzel közel értünk a választás utáni ellenzéki narratívához: a vidék viszi rossz útra az országot, a buta, tudatlan, befolyásolható emberek szavaztak a Fidesz-KDNP szövetségre. Mit gondol erről?

Ahol Jézus Krisztus belép a történelembe, vagy egy egyén életébe, ott mindig sok ellenlábas lép fel vele szemben. Fűti őket a bukott angyal, aki szintén nem megy szabadságra, mert mindig a rosszat akarja, rombolni próbál. Ez a szellemi harc a választások után sem fejeződik be, ezért nekünk is tovább kell harcolnunk, ahogy Jézus is végigvitte harcát a gonosz ellen, kereszthalálán keresztül eljutva győzelméig, a feltámadásig. Éppen ez az nekünk óriási erőt ebben a harcban: hogy ismerjük a feltámadás tényét és örömét. Ez segít elviselni a gúnyolódást, a pökhendiséget és erőt ad az igazi ellenfélszeretethez is. Ahogy Lincoln mondta: úgy tudtam legyőzni ellenségeimet, hogy barátaimmá tettem őket. 

Vége a kampánynak, és persze a vesztesnek mindig nehéz, azt remélnénk, hogy kicsit kiegyensúlyozottabbá válik a közbeszéd. Lát erre esélyt? 

Természetesen megvan az esély a nemzeti megbékélésre! Vallom, hogy ennek az országnak a Szűzanya a királynője, ha képesek vagyunk hozzá fordulni, elhozza nekünk a békét. Attól függetlenül azonban, hogy a kampány véget ért,

tudatosítsuk: az igazságot mindig ki kell mondani, ez morális kötelességünk! 

De nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy szeretetben tegyük mindezt. Tehát mindig elmondom a bajt, de sosem a személyt minősítem. El kell gondolkodtatni az embereket, ehhez kell szellemi muníciót nyújtani nekik. 

Fotó: Földházi Árpád

Választásértékelő sorozatunk eddigi interjúi:

Beer Miklós: Nagyon sajnálom Márki-Zay Pétert

Kemény Dénes: Vannak viták, amik csak az öltözőkbe valók
 

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés