Társadalomkutató: vezet a Fidesz

2022. április 1. 8:50
A választási eredményt nagyban befolyásolja majd a pártok mozgósítása.

A választás előtti utolsó napokban nem beszélhetünk a párterőviszonyok átrendeződéséről – derül ki a Társadalomkutató március végi pártpreferencia-kutatásából. A Fidesz-KDNP pártszövetség a biztos szavazatok felére (50 százalék) számíthat, ami stabil kormánytöbbséget eredményezne számukra. A baloldal szavazótábora viszont – hibahatáron belül – tovább csökkent, jelenleg a biztos szavazók 40 százalékát tudhatja maga mögött.

Bejuthat a parlamentbe a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt is

Néhány nappal a választás előtt a közvélemény-kutatási adatok a Fidesz-KDNP pártszövetség győzelmét valószínűsítik. Az eredmények alapján a baloldal a kampányhajrában sem tudott lendületet venni, a kispártok azonban feljöttek: a Társadalomkutató

most először látja esélyesnek bejutni az Országgyűlésbe a Mi Hazánk Mozgalmat, és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is ott áll ennek küszöbén.

A választási eredményt azonban nagyban befolyásolja, hogy milyen mértékben sikerül a pártoknak mozgósítani, azaz a szándék valóban átalakul-e tényleges szavazattá.

A kispártok a kampányhajrá nyertesei, Márki-Zay szavazatmegtartó képessége kétségbevonható

 A kispártok tűnnek a kampányhajrá legnagyobb nyerteseinek a társadalomkutató szerint: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt még éppen a választási küszöb alatt áll a maga 4 százalékával, a Mi Hazánk Mozgalom pedig jelenleg 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a választási részvételüket biztosra ígérők között. Ezen eredmények alapján április 3-án mindkét pártnak komoly esélye van a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt megugrania. Mindezek alapján

a Fidesz-KDNP-nek 123, az ellenzéki összefogásnak 69, a Mi Hazánknak 6 mandátumot valószínűsít.

Számításaink szerint a német nemzetiségi képviselő is újrázni fog a vasárnapi választáson.

A trendek alapján Márki-Zay Péter szavazatmegtartó képessége erősen kétségbe vonható. Előválasztási ígérete az új szavazók megnyerése volt, ám ennek épp az ellenkezője látszik: a baloldal szavazótábora november végétől kezdődően mostanáig 6 százalékponttal csökkent.

Nyitóképen Orbán Viktor Békéscsabán. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De országosan ez jó hír.

Mert HA igaz, hogy van némi Fidesz-elöny országosan, ÉS HA igaz, hogy Budapesten masszív (akár a korábbiaknál is nagyobb) moslékos előny van, az csak úgy lehet, ha Budapesten kívül meg sokkal erősebb a Fidesz, ami a többséghez bőven elegendő egyéni mandátumot kell hogy eredményezzen.

Abba kell belegondolni, hogy 2018-ban talán 43%-kal nyert Gulyás, kb. az volt a legjobb eredmény (most ott indul Fürjes), amúgy inkább a 30-40%-os sávban volt a Fidesz eredménye (ami persze egy párttól nagyon komoly támogatottság, csak éppen egy kétosztatú rendszerben már nem lehet vele nyerni).

És voltak arra információmorzsák, hogy még inkább polarizálódott a térkép: Budapesten még jobban kinyílhatott az olló a Moslék javára, míg vidéken meg a Fidesz még tovább erősödhetett.

(Persze racionálisan nonszensz az egész... soha ennyi fejlesztés nem volt Budapesten, mint Orbánék alatt, egy Fürjes vagy egy Bús, pláne egy Tarlós milyen színvonalat képvisel egy Karácsonyhoz vagy Hajnalhoz vagy Pikóhoz képest, na de ez van... sajnos a nagyvárosok egész Európában vöröszöldek, és egyre inkább azok...)

Es azt akkor még nem is mondtuk, hogy Budapesten lakhat a legtöbb nyertese az egykulcsos adónak, a rekordalacsony szja-nak, a családi adókedvezményeknek, növekvő béreknek, az adóvisszatérítésnek stb. stb. stb.
Egész konkrétan a saját érdekeik ellen szavaznak indulati-érzelmi alapon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés