Fukuyama: Orbán Viktorban nem lehet megbízni

2022. március 22. 8:22
A sztárfilozófus szerint Putyin támadása óriási lehetőség a liberális demokráciák újjáéledésére, Orbán pedig készen áll a leggátlástalanabb játszmákra.

Francis Fukuyama, az amerikai politikai közgazdász az olasz Corriere della Serának adott interjújában elmondta, hogy senki sem számított arra a rendkívüli egységre, amelyet a NATO jelen pillanatban mutat – olvasható a Corriere.it oldalon. Orbán Viktorban, Magyarország miniszterelnökében szerinte nem lehet megbízni, „mindig készen áll a leggátlástalanabb játszmákra”, mondta és „Lengyelországgal is gondok vannak”. Hozzátette: az európai kormányok általános szellemisége ma más. Szerinte ez a háború megteremtheti a feltételeket ahhoz, hogy a NATO és Európa új alapokra épüljön. Ha Macront újraválasztják, Franciaország és Németország valóban előmozdíthatja az úgynevezett független védekezés európai kezdeményezését.

„Putyin súlyos mérlegelési hibát követett el. Arra gondolt, hogy két nap alatt elfoglalja Ukrajnát, és ehelyett ennek a népnek a heves ellenállása mutatja meg a világnak, különösen a fiataloknak – akiket kevéssé érdekelnek a szabadság és a demokrácia általuk természetesnek tartott eszméi – annak fontosságát, hogy

megvédjük őket a diktátoroktól, akik mindenre készek, hogy megfojtsák őket.

A Nyugat ébredése nagyon sokba fog kerülni, de Putyin még elérheti a győzelmet, bár részlegeset: ha sikerül megdönteni Zelenszkij demokratikus kormányát, megmutatja, hogy katonai erővel is nagy politikai eredményeket lehet elérni: előfutára lehet a többi rezsimnek, hogy ugyanazt az utat járják – mondta Fukuyama. A filozófus meg van győződve a liberális demokratikus eszmék abszolút értékéről, Vlagyimir Putyin, orosz elnök ukrajnai támadását nagy tragédiának tartja, de egyben óriási lehetőségnek a liberális demokráciák újjáéledésére, hogy „újra felfedezhessük a közös identitás érzését”.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 291 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Putyin és Orbán óriási hibát követtek el. Nem értesültek róla, hogy
vége van a történelemnek.

1.Fukuyama már szónokolt a történelem végéről is...2.Belekotyog olyasmibe is, amihez nyilvánvalóan nem ért, mert tájékozatlan, informálatlan, tapasztalatlan.

Egyformák vagytok, csak ti többet loptok.

A pasas elemzőnek csapnivaló.
Valamint jósnak sem alkalmas.
Dehát a libbantak Marxnak is szobrot állítanak manapság, pedig az sem jött össze. Mármint Marxnak és utódainak.

Nem sztárfilozófus, csak egy kókler. Teljesen hülye, naiv filozófiája a világpolitikát illetően totál hamis illúziónak, liberális vágyálomnak bizonyult. Alaposan leszerepelt az elmúlt 30 évben.

Fuckuyama, Smukuyama. Derrida úgy dekonstruálná, ha élne, hogy azt se tudná, fiú-e vagy lány.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés