Századvég: mélyponton jár Márki-Zay Péter megítélése

2022. március 7. 12:26
A bizonytalan szavazók mindössze 12 százaléka kedveli a baloldali listavezetőt, ezzel szemben közel háromnegyedük kedvezőtlen véleményen van róla.

A magyarok több mint kétharmada elutasítja a baloldal kormányfőjelöltjét – írja a századvég. A kutatás alapján megállapítják, hogy februárról márciusra 62-ről 68 százalékra nőtt a Márki-Zay Péterről negatív véleményt megfogalmazók aránya, míg a politikust kedvelők tábora 33-ról 29 százalékra csökkent az említett időszakban. Kiemelik, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester népszerűsége folyamatosan zuhan, amióta a baloldali erők miniszterelnök-jelöltjévé vált: 2021 októberéhez viszonyítva a Márki-Zay Pétert elutasítók aránya összesen 21 százalékponttal 47-ről 68 százalékra nőtt.

A Századvég szerint Márki-Zay politikája a baloldali szavazók körében is megosztó

Az alapítvány szerint könnyen belátható, hogy egy-egy politikai közösségen belül nélkülözhetetlen, hogy a kormányfőjelölt integratív személyiség legyen, aki a választási felkészülés folyamatában képes egységbe kovácsolni a megszólítani kívánt tábort. Ehhez képest Márki-Zay Péter személye és politikája az ellenzéki összefogás szimpatizánsai, illetve a – politikai önbesorolás tekintetében – magukat baloldalinak vallók körében is megosztó – hangsúlyozzák. Ezek után kijelentik, hogy az ellenzéki összefogás szavazóinak 16 százaléka, illetve a magukra baloldaliként tekintő megkérdezettek 26 százaléka sem kedveli a balliberális miniszterelnök-jelöltet.

Egyre kevesebb budapesti kedveli Márki-Zay Pétert

A Századvég kutatásából kiderül, hogy az önbesorolásuk szerint középen állók többsége (54 százaléka) szintén negatívan vélekedik Márki-Zay Péterről, ezzel szemben 40 százalékuk kedvező véleményt fogalmazott meg a politikusról.Hangsúlyozzák, hogy a pártszimpátiájukban bizonytalan, de politikai szempontból aktív bázist sem sikerült Márki-Zaynak hatékonyan megszólítania: 

a bizonytalan szavazók mindössze 12 százaléka kedveli a baloldali listavezetőt, ezzel szemben közel háromnegyedük (73 százalékuk) kedvezőtlen véleményen van róla.

Érdekességként megemlítik, hogy az elmúlt időszakban a balliberális kormányfőjelölt népszerűségének zuhanása Budapesten is folytatódott. Míg 2022 januárjában a fővárosi válaszadók 52 százaléka elutasította, 42 százaléka pedig kedvelte Márki-Zay Pétert, addig a legújabb közvélemény-kutatási adatok tanúsága szerint

a budapestiek 61 százaléka negatívan, 37 százaléka pozitívan nyilatkozott Márki-Zayról.

A januári adatokhoz viszonyítva 9 százalékponttal nőtt a hódmezővásárhelyi polgármesterről negatív véleményt megfogalmazó fővárosiak aránya – írják.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudják már lecserélni. Szerencsére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés