Török Gábor: Óriási meglepetés lenne, ha az ellenzék nyerni tudna

2022. február 15. 7:33
A politológus szerint az előválasztás alatt annyira lekötötte a pártokat az egymással való versengés, hogy nem maradt szabad ember, aki azon gondolkozhatott volna, hogy mi lesz utána.

A köztársasági elnök jelölésén is látszik, hogy nem egy egységes ellenzék van, hanem több ellenzék próbál együtt dolgozni – mondta Török Gábor politológus a Telex választási műsorában.

A köztársaságielnök-választásról

„Akár lehetett volna jó is, ha mondjuk egy stratégiaszerű tervezés után nevezi meg az ellenzék.

Ez utólag nekem inkább kármentésnek tűnik”

– válaszolta Török arra a kérdésre, hogy mit gondol Róna Péter jelöléséről. Szerinte lehetett tudni előre, hogy tavasszal köztársaságielnök-választás lesz; az ellenzék még akkor is hatékonyabban épített fel egy kampányt a jelölt mögött, amikor kevésbé volt jó állapotban. Mindezt azzal magyarázza, hogy

nincs olyan, hogy ellenzék mint cselekvő, hanem továbbra is ellenzékek vannak,

amelyek között nagyon nehéz megteremteni azt az egységet még egy ilyen ügyben is, hogy legyen közös jelölt időben”.

Azt gondolja, lehet, hogy az előválasztás alatt annyira lekötötte a pártokat az egymással való versengés, hogy nem maradt szabad ember, aki azon gondolkozhatott volna, hogy mi lesz utána.

Török szerint a Fidesz az egyik oldalról nyert azzal, hogy egy női jelöltet nevezett meg Novák Katalin személyében (szemben az ellenzék 79 éves, férfi jelöltjével), de abban a dimenzióban, hogy egy független jelölt indulhat a pártpolitikus ellen, Róna Péter nem rossz választás – csak sajnos túl későn jelölték.

Az évértékelőről

A politológus Orbán Viktor szombati évértékelőjét egy tusványosi beszédhez hasonlította, mondván: nem volt kimondottan agresszív, inkább elmélkedés volt némi kampányolással megspékelve. Török szerint ezek a nagy politikusi beszédek amúgy is túl vannak értékelve, a kampány többi elemével együtt kell értelmezni őket. Nem gondolja, hogy ezek a beszédek nagyban hozzájárulnak egy kampányhoz, vagy túl sokat ártanának.

Török szerint az évértékelő legérdekesebb része az volt, amikor Orbán többes szám első személyben beszélt magáról. „Ezek sokkal többet árultak el, mint az egész beszéd arról, hogy számára mit jelent most ez a 2022” – fogalmazott a politológus.

A kampányról

Ő is úgy látja, hogy a kampány sokkal csendesebb, mint az előző néhány kampány – vagy mert az ellenzék nem tud, vagy mert nem akar keményen kampányolni. A mostani helyzetet a kerékpáros sprinthez hasonlította: lehet, hogy a Fidesz az ellenzéket figyeli, hogy akkor induljon be igazán, amikor az ellenfél megmozdulni látszik.

A petárdák valószínűleg az utolsó hetekben, napokban sülnek majd el. Az ellenzéknek érdeke lenne hamarabb, de Török szerint se az anyagi, se a politikai erőforrásaik sincsenek meg ehhez.

A politológus úgy látja, hogy az emberek fejében egy pozitív és egy negatív Fidesz-kép küzd egymással, így gyakorlatilag csak a Fidesz tudja megverni a Fideszt. Emiatt ebben a körben a választás nem arról szól, hogy Gyurcsány vagy Orbán, hiába keretezi így a Fidesz.

Márki-Zayról

Török szerint azért lehetséges, hogy nem támadják Márki-Zayt, mert azzal csak megerősítenék, és inkább úgy akarják beállítani, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje nem tényező. „Márki-Zay Péterre láthatóan nem voltak felkészülve” – mondta Török, utalva a jelölt politikai kommunikációjára, ami a szakmabelieknek úgy tűnhet, hogy tele van hibával, de az emberek mégis vevők rá.

Az elemzők számára Márki-Zay egy fekete ló, nehéz értelmezni. Török például nem sok esélyt adott volna neki az előválasztáson, de miután nyert, többórányi kampányanyagát nézte meg. Ennek ellenére is bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy mégis milyen hatást kelt az emberekben, van-e tudatosság az erős, politikailag kockázatos mondatok mögött.

A Fidesz háttérvilágát magabiztosnak látja, mert a belső kutatásaik a legtöbb helyen Fidesz-fölényt mutatnak – még ott is, amit mások billegőnek tartanak. Korábban komoly bizonytalanság volt, és megtanulták, hogy óvatosan kell viszonyulni a közvélemény-kutatásokhoz, de most bizakodónak látja őket az előválasztás heteihez képest.

Konzervatívan 110 körüli mandátumot jósolna a Fidesznek, de vannak kutatások, amik szerint ez a szám akár még nagyobb – kétharmad körüli – is lehet. „Tulajdonképen még magukat a szereplőket is meglepi, hogy milyen jók a felmérések” – mondta, de hozzátette, hogy azért vigyázni kell velük.

Szerintem toronymagas esélyes a Fidesz. A pálya tényleg elképesztően lejt – minden tekintetben – a Fidesz felé. (…) Óriási meglepetés lenne, ha az ellenzék nyerni tudna”

– mondta Török.

Azt azért hozzátette, hogy mivel a választókörzetekben egy egy ellen vívnak a jelöltek, a kampány miatt még előfordulhatnak meglepetések. „A legnagyobb meglepetés az lenne, ha az ellenzék szerezne legalább száz mandátumot” – fűzte hozzá.

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Óvatosan a tippekkel, mert az inflációt semmi nem írja felűl..."
De felülírja: a reálbérnövekedés.

Eljutottunk odáig, hogy nincs már másrészt.

Hogy a reálbéremelkedés megmaradjon és ne fújja el azt az infláció.

Ha megengedsz egy megjegyzést: erre még te magad is, mindenféle
rávezetés nélkül is rájöhettél volna.

Egyrészt.
Másrészt meg kitúr az állasodból a másik Gábor, a Vona. :)

Na, megint egy érettségire is képtelen közgazdász doktor!
Fogadni merek, hogy még érettségid sincs, mert ma ebben az országban a legokosabb emberek a szakmunkások. Legyen az mikrobiológa, mérnöki tudományok, orvoslás vagy közgazdaságtan, a legjobbak vagytok benne.

Svédországban már a kormányfőségik jutottatok. Nálunk idáig megúsztuk Bangónéval. De ha nem vigyázunk, akkor az országunkat is tönkreteszitek!

Amúgy egy érdekes információ volt Török beszédében: eszerint a Fidesz belső mérései szerint a fontos kerületekben jelenleg masszívan vezet, jobban mint azt az országos merésekből gondolnánk.

Remélem igaz.

Szakértői kormány. :)))))))))))

ÁÁÁÁÁÁÁ

Ja, meg a Kornai (akinél a többi még sokkal hülyébb), már 2012-ben megmondta, hogy FENNTARTHATATLAN, és egy-két év múlva Vezeuela (!!!!) leszünk, de minimum Argentína... végülis azóta "csak" 10 év telt el. :)))))

A Fidesz még nem fáradt el a kormányzásban, hogy félre lehessen állítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés