Márki-Zay elmondta, mit lesett el Orbán Viktortól

2022. február 4. 11:16
A baloldal miniszterelnök-jelöltje egy friss interjúban arról is beszélt, hogy két héten belül kerülhet pont a közös lista kérdésének végére, vagyis az ellenzéki pártok a végsőkig húzzák a megállapodást.

Interjút adott az RTL-nek Márki-Zay Péter. A baloldal miniszterelnök-jelöltje beszélt Gyurcsány Ferencről, Gattyán Györgyről, Csányi Sándorról és arról, hogy mit fog tenni, ha veszítenek a választáson.

A végsőkig kivárnak a listával

Gattyán Györgyről – aki Megoldás Mozgalom néven alapított pártot és indul a választáson – elmondta: nem szándéka Orbán Viktor leváltása, és Osváth Zsolttól úgy tudja, őt is megkeresték Gattyánék azzal, hogy induljon a jelöltjükként, ezért hajlandók voltak fizetni neki. A youtuber visszautasította ezt a lehetőséget – derült ki.

Márki-Zay elmondta: Csányi Sándor OTP-vezérrel kétszer találkoztak, a második alkalom kapott médiafigyelmet. Vele nem a kampánya támogatásáról beszéltek, hanem például a pénzügyi szektort érintő elképzeléseikről. Példaként említette a hiteleseket érintő „elsétálási jogot”, amely szerint egyetlen jelzáloghiteles se tartozhasson többel a bankjának, mint amennyit a hitellel terhelt ingatlanja ér.

Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy Orbán Viktortól lesett el egy elvet. Ennek lényege, hogy a választások előtt nem ígérnek pozíciókat senkinek, mert az emberek egy része ettől ellustul, másik részük pedig csalódott lesz. A kivételt Hadházy Ákos jelenti,

akinek tárca nélküli miniszterként már biztosan helye lenne egy baloldali kormányban.

Az interjúból az is kiderült, hogy a közös listáról a hat pártnak kell megállapodnia, erre a kérdésre két héten belül pont kerülhet. Vagyis a hatpárti koalíció szinte a végsőkig kivár a közös lista leadásával, amelynek törvényben rögzített határideje a választások előtti 36. nap, azaz február 26-a. Tehát még ha Márki-Zay Péter forgatókönyve meg is valósul, akkor a közös lista leadására valamikor február 20-a körül kerülhet sor, a végső határidőhöz vészesen közel, főleg ahhoz képest, hogy korábban januárra ígérték a pártok.

Márki-Zay egyébként kedden csúsztatással próbálta belezsarolni a pártokat, hogy engedjenek neki a három roma képviselő kérdésében. Szerinte ezt az ötletét mindenki támogatta egy élő, RTL-es előválsztási vita alkalmával, azonban ez nem teljesen így van: Jakab Péter már akkor kifejezetten kijelentette, hogy nem a kvóták híve.

Adományokból kampányol

Márki-Zay szerint a fideszesek számára elképzelhetetlen, hogy az ellenzékben nem úgy diktálnak egymásnak, mint ahogy Putyin diktálhat Orbán Viktornak. „Valódi demokratikus közösségben hiszünk, ahol természetesen mindenkinek megvan a maga súlya” – mondta. „Gyurcsány Ferenc kétségkívül a hatpárti koalíció talán legerősebb pártját képviseli, de a hat párt közül egyiknek sincs semmilyen domináns szerepe, még a legerősebbnek sem. A DK még az ellenzéken belül sem fog 50 százalékkal rendelkezni, nemhogy az egész parlamentben” – vélte Márki-Zay, aki szerint ellenzéki győzelem esetén is nagyobb súlya lesz a Fidesznek a parlamentben, mint Gyurcsány Ferenc pártjának.

A kampányköltéseiről beszélve azt mondta, hogy az átláthatóság és elszámoltathatóság híve.

Kollégái összesítése szerint 45,9 millió forintot költött, ami a Fidesz állításával szemben nem a kampány időszakában, hanem az elmúlt két évben ment el összesen. Amit ő költött, azt maradéktalanul adományokból fedezte, nem a saját vagyonából. Ezért nem szerepel a vagyonbevallásában sem.

Az összegeket egy kampányszámlára gyűjtik, onnan is költik el, és minden tételt átláthatóvá tesznek. Márki-Zay szerint „olyan távol áll ez a gyakorlat a Fidesztől, hogy meg se tudják érteni”. Sokan ígértek támogatást, volt, aki megtette, és van, akire még várnak, hogy lehetősége szerint támogassa az ellenzék kampányát. Utóbbiakhoz tartozik Bige László is – derült ki az interjúból, amelyben Márki-Zay kijelentette: ha nem nyer, folytatja tovább a munkáját. „Akár parlamenti képviselőként, akár polgármesterként, akár szórólapozós aktivistaként” is csak az lesz a célja, hogy leváltsák Orbán Viktort – hangzott el a műsorban.

Nyitókép: rtl.hu

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az 5.300.000.000 forintos zászlórúdközbeszerzést ne tanulja el!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés