NATO-főtitkár: Szükség esetén a NATO további harci egységeket telepíthet Kelet-Európába

2022. január 25. 7:21
A főtitkár emellett kijelentette, hogy a szervezet nem köt az alapelveivel ellentétes kompromisszumot.

A NATO nem köt az alapelveivel ellentétes kompromisszumot, ilyen alapelv, hogy minden nemzet szabadon dönthet a biztonságáról, illetve az, hogy a katonai szövetségnek képesnek kell lennie arra, hogy megóvja minden tagjának biztonságát – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn.

A NATO-főtitkár Pekka Haavisto finn, és Ann Linde svéd külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően hangsúlyozta: Finnországnak és Svédországnak független nemzetként joga van ahhoz, hogy minden befolyás nélkül szabadon döntsön biztonsági berendezkedéséről.

Az ukrán határ közelében tapasztalt orosz csapatösszevonás okozta feszültséggel kapcsolatban a főtitkár azt mondta, az európai biztonságot fenyegető fejlemények miatt a NATO, valamint Finnország és Svédország együttműködése fontosabb, mint valaha. A folytatódó orosz csapatmozgás valós veszélyt hordoz magában – szögezte le.

A NATO arra szólítja fel Oroszországot, hogy a feszültség csökkentése érdekében válassza a diplomácia útjait”

 – tette hozzá Stoltenberg.

A főtitkár reményét fejezte ki, hogy a január elején tartott NATO-Oroszország Tanács ülését újabb megbeszélések követik a közös bizalom és átláthatóság növelése érdekében.

Elmondta továbbá, miután Oroszország folytatja katonai csapatmozgását Ukrajnával közös határának közelében, a NATO minden szükséges intézkedést megtesz szövetségeseinek védelmére, aminek része a szövetség keleti szárnyának megerősítése is. Hozzátette: szükség esetén a NATO további harci egységeket telepíthet Kelet-Európába.

A Krím 2014-es illegális orosz annektálása miatt a szövetség megerősítette jelenlétét a térségben,

egyebek között négy többnemzetiségű harccsoporttal Észtországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban – emlékeztetett a NATO főtitkára.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter hangsúlyozta, országa támogatja a NATO és Oroszország közötti párbeszéd folytatását és a katonai tevékenységek átláthatóságát szorgalmazza. Finnország, noha nem tagja a NATO-nak, a katonai szövetség alapelveihez hasonlóan fontosnak tartja a biztonságot illető választás szabadságának fontosságát – tette hozzá.

Ann Linde svéd külügyminiszter kifejtette: országát „mélységesen aggasztja Moszkva agresszív retorikája”, és az orosz katonai műveletek folytatása az Ukrán határ közelében. Svédország a katonai szövetség országaival együtt támogatja Ukrajna önállóságát és területi egységét – közölte.

A svéd diplomácia irányítója leszögezte: nincs helye semmifajta fegyveres konfliktusnak Európában. Minden agresszív lépésnek Oroszország részéről súlyos következményei lesznek. Ann Linde egyúttal reményét fejezte ki, hogy Moszkva hajlandó elkötelezni magát a NATO szorgalmazta párbeszéd mellett.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ő vsz 'csak' a régi Oroszországot állítaná vissza.

"Soha nem fog a NATO ukrajnábal küldeni 80-100.000 embert hogy harcoljon érte"

Ezért nem veszik fel a NATO-ba őket.

Megy a pofázás az önrendelkezésről, de a NATO részéről konkrét ajánlat nem érkezett Ukrajna számára. Közben az Usa kijelentette, hogy nem küld szárazföldi csapatokat Ukrajnába egy esetleges orosz invázió esetén sem. Márpedig a NATO-nak pont az a lényege, hogyha egy tagállamot katonai támadás ér, akkor a többi NATO-tagnak kötelessége segítenie a megtámadott országnak.

Most az egyszer, 1914, 1939-41 után nem lehetne Kelet-Európát kihagyni a sémi_WStreet szemétségeiből?
Telepítsetek Svédországba, Norvégiába, Spanyolországba, Nagy-Britannoiába, Portugália, Hollandia, Belgium., mind-mind kitűnő, telepítésre váró vidék.
Valamint New York, Washington, Kalifornia - úgy nagyjából a keleti és nyugati part a gazdaországban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés