Újabb zsidó vezető borult ki Márk-Zay Péter nyilatkozatán

2022. január 14. 11:35
Weisz Péter, a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelyének elnöke a Mandinernek azt mondta, a huszadik század romboló ideológiái sejlenek fel a keverék koalíció politikusainak nyilatkozataiból.

Egy szörnyű korszak, a huszadik század romboló ideológiái sejlenek fel a keverék koalíció politikusai, így például Márki-Zay Péter nyilatkozataiból – hangsúlyozta a Mandinernek a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelyének elnöke. Weisz Péter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, a „Fideszben egyébként van néhány zsidó is, bár elég kevés”.

Weisz kifejtette: ez a gondolkodás a totális diktatúrákat idézi, akárcsak az ellenzéki összefogás tagjaként tevékenykedő Jobbik egyes politikusainak egykori megnyilvánulásai. Pedig egy politikai pártnál csak akkor következhet be valódi változás, ha vállalja a múltját, hiszen jövőt csak a múltra lehet építeni. Csakhogy a Jobbik esetében ez a múlt egyenesen vállalhatatlan, a párt ezért számára továbbra is elfogadhatatlan. „Nem szabad azonosulni egy olyan formációval, amely zsidózással, cigányozással, kirekesztéssel, listázással próbált előrébb jutni” – fogalmazott Weisz Péter, hozzátéve, a polgári oldal ezzel szemben zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, így a magyarországi zsidóság egyetlen esélye, ha a jelenlegi kurzus tudja folytatni a kormányzást.

A Fideszben – folytatta – a filoszemitizmus nem politikai szólam, hanem erkölcsi érzés, valódi megfontolás, amit például az is mutat, hogy Orbán Viktor nem csupán a vele egy politikai térfélen álló Benjamin Netanjahu előző, hanem a jelenlegi izraeli miniszterelnökkel is megtalálja a hangot. Naftali Bennett a minap köszönetet mondott magyar kollégájának, amiért Magyarország következetesen támogatja Izraelt.

Weisz Péter: A polgári oldal zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben (fotó: MTI)

A baloldal összeköltözött a szélsőjobbal

Weisz Péter szerint a vallásos zsidóság alapvetően konzervatív, fontosak számára az alapvető emberi értékek, ezért „arra buzdítok mindenkit, válassza a nagy ünnepek békés megélését lehetővé tevő, zsinagógákat építő, a szélsőségességekre nemet mondó politikát”. Hangsúlyozta: Magyarország a magyaroké, legyenek akár keresztények, akár zsidók.

A műhelyvezető korábban a zsidókat tetűcsúszdázó, Budapestet judapestező jobbikos Bíró Lászlónak a borsodi időközi választáson való indulása kapcsán is megszólalt. Mint akkor írta: „Ma az egykori rágalmazók költöztek össze az antiszemita szélsőjobbal.” Hozzátette: „Nem hiszek az Európai Egyesült Államokban, de hiszek a nemzeti önrendelkezésben, hiszek az önálló magyar nemzetben, hiszek Márai, Pilinszky nyelvében. Zsidóként büszke vagyok arra, hogy Magyarország azon kevés országok egyike Európában, ahol zsidó vagy cigány ember biztonságban, szabadon megélheti identitását. A nemzet sokszínűségét és befogadó érzését történelmünk során olyan zsidó emberek erősítették, mint Teller Ede, Wigner Jenő, Molnár Ferenc, vagy cigányként Bihari János, Dankó Pista, Péli Tamás, Pege Aladár, Cziffra György munkássága.”

Kicsapta a biztosítékot a baloldal kormányfőjelöltje

Márki-Zay említett, nagy botrányt kavaró megnyilvánulása kapcsán nyílt levelet közölt Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány vezetője, aki arra kérte a kormányfő-jelöltet, hogy a „zsidóságot ne használja alantas politikai céljai elérése érdekében”.

Hasonlóképp nyilatkozott a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) vezetője, Róna Tamás főrabbi is, aki veszélyesnek tartja azokat a nyilatkozatokat, melyek szerint az „ördöggel is” összefognának az ellenzéki pártok, céljaik érdekében olyanokkal  is hajlandók együttműködni, akik szélsőségesen fenyegetnek, gyűlöletet szítanak. „A magyarországi zsidóság keserű tapasztalataiból jól tudja, hova vezet a gyűlöletbeszéd, ezért visszautasítjuk azt, hogy népcsoportokat és társadalmi rétegeket negatívan minősítsenek, egymás ellen uszítsanak mindenkit” – közölte.

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés