A Magyarhoni Zsidó Imaegylet is elítéli a szerzőnket, Veszprémy László Bernátot ért támadást

2022. január 09. 14:29

A szervezet szerint nincs olyan cél vagy ok, amely indokolhatná, hogy egy kormányzásra vágyó politikai erő és annak vezetője összefogjon olyan csoportokkal, amelyek antiszemita, rasszista, fajgyűlölő nézeteket terjesztenek.

2022. január 09. 14:29
null

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) növekvő aggodalommal tapasztalja, hogy a szólásszabadság és a szabad véleménynyilvánítás alapvető jogát az utóbbi időben, politikai okokból többen korlátozni kívánják – olvasható a szervezet közleményben, amelyről a Magyar Nemzet számol be. Mint emlékeztetnek, ennek legutóbbi riasztó példája, hogy megtámadtak egy újságírót, Veszprémy László Bernátot, aki rámutatott az antiszemita és szélsőséges személyek tűrhetetlen megnyilvánulásaira, növekvő aktivitásukra.

(A lap utal arra, hogy a holokausztkutató Veszprémy – aki rendszeresen publikál a Mandinerben is – a Times of Israel honlapon december 23-án megjelent angol nyelvű dolgozatában arra mutatott rá, hogy Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt folyamatosan a zsidóságot lejárató posztokat közöl. A cikk címe

volt, amiben a szerző felsorolta, hogy hány antiszemita politikussal fotózkodott és dolgozott már együtt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt. Azóta a cikket a portál törölte, miután a magyar baloldal heves kirohanásokat intézett a szerző ellen.)

– Nagyon aggasztónak tartjuk, hogy az erről cikket író, a holokauszt kutatásában jártas kutató-újságírót személyesen is súlyos fenyegetések érték, mivel Veszprémy László Bernát a sajtószabadság jogát gyakorolva írta meg a véleményét – rögzítették. Ahogy arra a közleményben kitérnek, a zsidó világban nagy visszhangot kiváltott cikk objektíven, a tényeknek megfelelően elemezte a magyarországi politikai helyzetet, azt hogy sokan relativizálni próbálják a választásra készülő politikai pártok és vezetőik környezetében feltűnő antiszemita és szélsőséges személyek megnyilvánulásait.

Emellett a Zsima veszélyesnek tartja azokat a nyilatkozatokat, melyek szerint az „ördöggel is” összefognának a fent említett politikai erők, céljaik érdekében olyanokkal  is hajlandók együttműködni,

akik szélsőségesen fenyegetnek, gyűlöletet szítanak.

– A magyarországi zsidóság keserű tapasztalataiból jól tudja, hova vezet a gyűlöletbeszéd, ezért visszautasítjuk azt, hogy népcsoportokat és társadalmi rétegeket negatívan minősítsenek, egymás ellen uszítsanak mindenkit – hangsúlyozzák.

Az imaegylet továbbá kiemeli, hogy nincs és nem is lehet olyan cél vagy ok, amely indokolhatná, hogy egy demokratikus kormányzásra vágyó politikai erő és annak vezetője összefogjon olyan csoportokkal, amelyek antiszemita, rasszista, fajgyűlölő nézeteket terjesztenek és nyíltan hangoztatnak, ezek nézeteit – akárcsak részben is – visszhangozzák és ne utasítsák el!

Veszprémy a Magyar Nemzetnek elmondta, egy jól kiépült nemzetközi újságírói hálózat gombnyomásszerű akciójáról van szó, kiegészülve hazai szélsőségesekkel.

(Fotó: Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület elnöke egyezményt ír alá a Karmelita kolostorban 2021. március 25-én.MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2022. január 09. 20:28
Úgy látszik a szerző a ballib érzékeny pontjára tapintott, ezért habzik a szájuk, miközben a brüsszeli vízfej hallgat sajtó szabadság tiprás ügyben.
Akitlosz
2022. január 09. 18:49
A Mandiner meg folyamatosan a zsidóságot ajnározó cikkeket közöl. Ha lenne egy magyar honlap, amelyiken hozzá lehet szólni a cikkekhez, akkor is, ha picit más a hozzászóló véleménye, mint a szerzőké, akkor nem járnék ide.
duzur
2022. január 09. 17:54
Értsük már meg végre : Csúnya, az mindig csak a másik lehet...
counter-revolution
2022. január 09. 16:18
Már aggódtam...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!