Előbb törölték a Márki-Zayt kritizáló cikkemet, most pedig már a családomat fenyegetik

2022. január 07. 18:29

Miután ellenzéki aktivisták kiposztolták lakcímemet és e-mail címemet, antiszemita zaklatások özönét kellett kiállnom.

2022. január 07. 18:29
Veszprémy László Bernát

Történt, hogy 2021. december 23-án cikket jelentettem meg a Times of Israel nevű, angol nyelvű izraeli hírportál blog szekciójában. A cikk címe „Legyőzze-e egy homofób és antiszemita politikus Orbán Viktor magyar miniszterelnököt?” volt, a cikkben pedig felsoroltam, hány antiszemita politikussal fotózkodott és dolgozott már együtt Márki-Zay Péter miniszterelnökjelölt. A lista hosszú: Sneider Tamás volt szkinheaddel, a Jobbik volt elnökével szerepelt. Kampányát Csibi Barna támogatta. De kiállt a jobbikos Bíró László és a szintúgy jobbikos Rig Lajos mellett is (utóbbi mellett mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom állt ki). Mint emlékezetes, Bíró tetűcsúszdásoknak nevezte a zsidókat, Rig pedig a cigányokat hívta a zsidók biológiai fegyverének.

Márki-Zay ezen kívül olyan fotót posztolt a Pegasus-botrányt követően Orbán Viktorról, ahol egy menóra előtt állt. (Anno ezzel szemben Frölich Róbert főrabbi és Gábor György is felszólalt).

A cikkemben arra is utaltam, hogy a fideszes politikusokat „melegező” Márki-Zay szerintem homofób is.

Az írásban tehát pontos idézeteket hoztam egy olyan személy közéleti tevékenysége kapcsán, aki éppen Magyarország miniszterelnöke szeretne lenni – vagyis akinek a kritikát tűrnie kell. Holokauszt-kutatóként, a Neokohn zsidó hírportál volt főszerkesztő-helyetteseként talán ehhez a véleményemhez még jogom van.

Ám a cikkem láthatóan szúrta a szemét egyeseknek, ugyanis

feljelentettek engem a Times of Israel szerkesztőségénél, ami után törölték a cikkemet

(a szöveg még teljesen egészében olvasható itt). Sajnos máig nem tudtam meg, egészen pontosan milyen indokkal szedték le a cikkemet – Miriam Herschlag szerkesztő levele szerint „úgy néz ki, mintha a magyar kormány ellenségeit támadnám” –, az ezt tudakoló leveleimre, melyekre a főszerkesztőt, David Horowitzot is csatoltam, nem feleltek. A cikkem természetesen előzetesen átesett egy elfogadási folyamaton.

Cikkem eltávolításának tényét ezt követően megírta a magyar média, például a HVG is, de még a MÚOSZ is „A FIDESZ média trójai falova elbukott” címmel tett fel írást honlapjára. Megnyugtató tudni, hogy a legnagyobb magyar újságírói érdekvédelmi szervezet szerint a cenzorokat kell éltetni és az újságírókat kell támadni.

Ezt követően azonban a magyar közösségi médiában fenyegető, antiszemita Facebook-kommentek érkeztek ellenem ellenzéki olvasóktól. „Rúgjuk mindenfelől” – írta egy olvasó. „Ha tényleg meg akarod verni, akkor itt vannak az adatai (...) törjük be a képét!” – írta egy másik, aki – ki tudja honnan szedve információit – odaírta a pontos lakcímemet és az e-mail címemet a poszt alá. Ezt követően e-maileket is kaptam, idézem a két legdurvábbat: „mit képzelsz magadról te büdös kis fideszcsicska zsidó féreg azt hiszed megúszhatod hogyaz ellenzéked támadod? végetek van áprilisban!” „VÉGED VAN!!! TE BÜDÖS ZSIDO MIT IROGATSZ MARKI ZAJROL ELVAGJUK A TORKODAT!!!! TUDJUK HOL LAKSZ!!!” Természetesen mindegyik kommentről és üzenetről fotóval rendelkezem, a szükséges jogi lépéseket meg fogom tenni.

Az ügy vetülete még, hogy Kardos Péter neológ főrabbi betelefonált Bolgár György műsorába a Klubrádión, ahol hasonlóan kifogásolta, hogy Márki-Zay korábban „zsidózott”. Szó szerint idézem: „Azt mondja a Márki-Zay, hogy az a zsidó buzi, aki egy férfivel élt együtt, az volt Orbán tanácsadója”. Az Új Élet zsidó folyóirat, melynek Kardos a főszerkesztője, a következő szöveggel osztotta ezt meg Facebookon: „Kardos Péter főrabbi élő adásban telefonált be a Klub rádióba, hogy panaszt tegyen az ellenzék miniszterelnökjelöltje, Marki Zay Péter antiszemitizmusa miatt. Hasonló vádat fogalmazott meg, Veszprémy Bernát László történész is Times of Israel honlapon megjelent angol nyelvű dolgozatában.”

Összességében az engem ért támadásokat egy pusztán tényeket közlő cikkem miatt megdöbbentőnek és rémisztőnek tartom. A magyar közélet ellenzéki térfele odáig jutott el 2022 januárjára, hogy

fizikai erőszakkal fenyegetnek egy holokauszt-kutatót és újságírót,

amiért fel meri emlegetni, hogy az ellenzék által támogatott miniszterelnök-jelölt volt szkinheadek oldalán pózolt. A MÚOSZ pedig nem, hogy szolidáris lenne velem, hanem ellenem fordul. 

Miért kell egy újságírónak félnie ma Magyarországon? Milyen út vezetett oda, hogy antiszemiták zaklathatnak egy családot, kiposztolva otthoni lakcímüket?

Miért kell eltűrnöm, hogy a torkom elvágásával fenyegetnek?

Ezeken kell mélyen elgondolkodniuk azoknak az újságíróknak és közszereplőknek, akik az elmúlt napok során az ellenem zajló hajszához asszisztáltak. 

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
missilereloader
2022. január 10. 11:37
Nem kéne ilyen hazugságokat terjeszteni. Orbánra miért nem mondja, hogy antiszemita, ő is találkozott már antiszemitának mondható emberekkel. Azért mert nem erre kapott megbízást, hanem az ellenzéki miniszterelnökjelölt lejáratására.
ptrfarkas43
2022. január 09. 20:31
Aki a zsidózást szóváteszi az antiszemita, a ballib kompatibilis Orwellisztánnal.
Zokni
2022. január 09. 17:36
Kedves ember ez. Ő vállalta magára a szélsőjobbos Fidesz - mely évekig vitt egy antiszemita kampányt (,,Soros”) - védelmében ezt az ízléses kis támadást.
káli
2022. január 09. 13:12
Szar ügy, visszanyalt a fagyi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!