Sikerült eltalálni a magyar emberek gondolkodásmódját

2022. január 13. 14:12

Orbán Balázs
168 Óra
A rezsicsökkentés szociálisan is egy abszolút igazságos dolog. Interjú.

„Nemrég azt nyilatkozta: »hiszünk a piacgazdasági folyamatokban«. A rezsicsökkentés, az ársapka nagyon nem támogatja a piacgazdasági folyamatokat. Valamint azt is mondta, hogy »segíteni kell a nehéz helyzetben lévő magyar embereket«. Ahogy a rezsicsökkentés, úgy a benzinárstop is bőséggel segít olyan embereknek, akik erre egyáltalán nincsenek rászorulva.
Sokszor hallom ezt a baloldali kritikát, de ez teljes félreértés. A legalacsonyabb keresetűek számára a rezsi és az élelmiszer a legjelentősebb tétel a fogyasztásszerkezetben. Ezért pont az ellenkezője igaz annak, amit a kritikusok állítanak: ez az intézkedés arányaiban a leginkább rászorultaknak segít a legjobban. Nominálisan lehet, hogy nem, de arányaiban igen.

Ettől még azok is kapnak támogatást, akiknek nem kell.
De a legtöbbet éppen a leginkább rászorultak kapják. Számukra a lakásfenntartás, az energia, az élelmiszer a kiadások több mint ötven százalékát teszi ki. Ilyen értelemben a rezsicsökkentés szociálisan is egy abszolút igazságos dolog.

Semmiféle szociális szempontot nem érvényesít, ha nem differenciálja a támogatás mértékét a rászorultság alapján.
Ez is egy baloldali mítosz. Nézze, már önmagában értékválasztás, hogy a legalacsonyabb keresetűek számára egyik legfontosabb ponton, a lakossági és kisvállalkozói energiaáraknál avatkozik be az állam komoly állami források felhasználásával. A baloldal visszavonná az államot ezen a területen, majd a piaci folyamatok elengedését támogatja, vagyis most éppen brutális áremelkedést javasol. Akkor pontosan ki is a szociálisan érzékeny? Szerintem ha ebbe a vitába beleáll a baloldal, akkor politikai értelemben a magyar emberek véleménye fogja őket »eltángálni«.

Áprilisban kiderül, amikor – nagyon úgy néz ki, hogy – népszavazás is lesz a választásokkal együtt. Pártokon túl dönthetünk majd nemváltoztatásról és szexuális tartalmak médiafogyasztásáról. Nincs ma olyan szervezet Magyarországon, amely nemváltoztatásra akarna rávenni óvodásokat, miközben minden feltett kérdést már ma is törvény szabályoz.
Déjà vu érzés volt ezt hallgatni. Mintha 2015-ben ülnénk, és arról beszélgetnénk, hogy az illegális migráció Magyarországra nem veszélyes, minek erről nemzeti konzultációt tartani, nem is ide akarnak jönni, az egész csak a kormány által felfújt lufi. És aztán a valóság elég erősen rárúgta az ajtót erre a véleményre. Én most is hasonlóképpen látom a dolgokat: a genderérzékenyítés ma a nyugati világ egyik legfontosabb politikai kérdése.”

Nyitókép: Földházi Árpád 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés