A német-francia tengely és az EU jövője

2022. január 13. 11:07

Boris Kálnoky
Corvinák
A Francia- és Németország közötti versengés mind a mai napig fennáll.

„Természetesen van véleménykülönbség is. Macron Franciaország szellemi vezetése alatt álló egységes Európai Uniót szeretne. Berlin német dominanciát szeretne az unióban, amelynek föderális átalakítását Scholz kormányalakító beszédében Németország legfontosabb »nemzeti érdekének« nevezte. Furcsának hangzik, hogy nemzeti érdekből akarják felszámolni a saját államot. Mindazonáltal érthető, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök mire gondolt azzal a mondásával, hogy az Európai Unió »Németország eszköze«.

Franciaország és Németország akarta egykor erőszakkal egyesíteni Európát. Napóleon és Hitler. A két ország versengése vezetett mindkét világháborúhoz.

Ma pedig egyedül ez a két ország akarja politikailag egyesíteni Európát. Egymás ellen ez nem megy. De összefogva? Ha valóban egy európai szövetségi államot akarnak létrehozni, akkor a németeknek és a franciáknak egy új szereplővel kell számolniuk, akik akaratával szemben ezt nem lehet minden további nélkül elérni: Közép-Kelet-Európa államairól, mindenek előtt Magyar- és Lengyelországról van szó. Ha emiatt erőpróbára kerül sor »Nyugat« és »Kelet« között, akkor ez kiélezné a feszültséget az Európai Unióban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés