Török Gábor nem sok esélyt ad egy 2022-es baloldali győzelemre

2021. december 25. 7:33
Az elemző szerint nem volt ellenzékváltás. A politikai munkában, a politikai szervezettségben és a kommunikációban pedig „olyan ordító a különbség, hogy papírforma a kormányoldal győzelme”.

Török Gábor volt az ATV Egyenes Beszéd szentesti adásának vendége, a politilógussal belpolitikai évértékelőt tartott a műsor.

A 2021-es év legfontosabb innovációja az előválasztás volt Török szerint, de leszögezte: ez korántsem oldotta meg az ellenzék problémáit.

A politikai munkát nem spórolhatta meg az ellenzéknek az előválasztás, most ezt látjuk” – mondta Török, aki kérdésre arra is kitért: nem beszélhetünk ellenzékváltásról, hiszen a Fidesz leváltása érdekében a régi és újabb pártoknak szövetkezni kell. „Tehát ellenzékváltás nem volt, de az előválasztás megmutatta, hogy igény az volna rá” – tette hozzá a politológus.

Az azóta eltelt időről, és a Márki-Zay Pétert ért bírálatokról Török azt mondta, öngyilkosság lenne a hódmezővásárhelyi polgármester lecserélése,

mivel összezavarná az amúgy is bizonytalan ellenzéki szavazókat, ezért szerinte ennek minimális az esélye.

Török Gábor aztán eljetett egy félmondatot, miszerint a következő időszakban elcsendesedhetnek az ellenzéket megosztó hangok, de „ha az ellenzék nyerne, amire sok esély nem látszik”, akkor ezek újra a felszínre törhetnek. 

„Van egy kétosztatúság, de ég és föld a két oldal helyzete. Az ellenzék a legközelebb a Fideszhez a szavazók számában van” – magyarázta Török, aki szerint a politikai munkában, a politikai szervezettségben és a kommunikációban „olyan ordító a különbség, hogy papírforma a kormányoldal győzelme”.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg.

***

Az elmúlt hetekben több, a baloldal és Márki-Zay Péter győzelmi esélyeit is megkérdőjelező kutatás látott napvilágot.

A sort egy 444-en megjelent kutatás kezdte. A Soros György által is támogatott portál szerint az anyagot az új, összefogott ellenzéki kampányközpont rendelte meg, és a felmérés a baloldal számára kijózanító eredményt hozott. Eszerint a teljes lakosság körében 46 százalékos a Fidesz–KDNP és csak 32 százalékos az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága. Továbbá a megkérdezettek 52 százaléka mondta azt, hogy a mostani kormány maradását szeretné, és csak 43 százalék akarna kormányváltást

A Századvég decemberben készült, legújabb felmérése szerint is jelentősen csökkent Márki-Zay Péter népszerűsége az ellenzéki előválasztás óta. A baloldal miniszterelnök-jelöltjéről a megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott kedvezően és 56 százalék kedvezőtlenül. Ez mínusz húszpontos elutasítottságot jelent, ami ilyen rövid idő alatt kifejezetten jelentős veszteség. Októberben ugyanis – az előválasztás második fordulója idején – a választók 42 százaléka még kedvező véleményen volt Márki-Zay Péterről, és 47 százalékuk ítélte meg kedvezőtlenül, írja a portál.

Összesen 195 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Több felkiáltójelet!!!!!!!

Ahogy Kövér László tette az MSZMP-ben!
:D

Na igen... de sajnos ebben a mandiner is asszisztál.
A teljes interjúnak egészen más a végkicsengése, mint amit a cím sugall.

Szerintem Török Gábor elemzése és az eredmény megfogalmazása, téves.
Fontosnak tarja és egyben hiányolja a szervezettséget, a megfelelő kommunikációt. A probléma alapja, hogy az összefogás nem szervezett, nincs közös elképzelés. Hol van a közös program? Pontosabban csakannyi, hogy a Fideszt és Orbán Viktort le kell váltani. Ez lenne a program? Csak ennyire van szükség a kormányzáshoz? Hol van bemutatva az egyes tényezők, feladatok, várható eredmények?
Mivel ezekre a válaszok hiányoznak, ennek következménye a rossz kommunikáció.

Az előválasztás sem hozott eredményt. Sőt tovább kuszálta a szálakat, és felszínre kerültek az ellentétek. Ebből a hajcihőből csak a DK profitál, míg a többiek veszíteni fognak a népszerűségükből.
Török Gábor feltételezi, hogy az összefogás jobb eredményt fog elérni, mint 2018 évben. Szerintem meg ez összességében nem valósul meg, legfeljebb a DK esetében. Szerintem a 2022 évi választás eredménye: 125 mandátum Fidesz/KDNP, 74 mandátum ellenzék.

Ha kormányt hasonlítok össze kormánnyal és a reális alap a gazdaság eredményessége, ennek leszivárgása a lakosság mélyrétegeibe, a nemzeti vagyon gyarapodása, a munkaalkalom hiánya miatti munkanélküliség mértéke, akkor a Fidesz kormányok toronymagasan vezetnek, a különbség sokkal nagyobb, mint amire a szavazók arányaiból következtethetnénk.

És akkor még nem esett szó a nagyszerű deviza hitelezés felfutásáról, amit intelligensebb vezetésű más, szegényebb országokban államilag korlátoztak.

Navracsics csak elméletileg lenne jó. Doktorminiszterelnök úr a jó kapitány a viharos vizeken.

Ez a dávidibolyázás felmelegítése húsz évvel később?
LOL

,,A devizahitelezezést az első Orbán kormány vezette be és ezt erősen támogatta Járai Zsigmond a jegybank elnöksége idején, erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. ,,

AZ ÁLLÍTÁS HAMIS!

A devizahitelezés nem azonos a devizaalapú hitelezéssé. A deviza hitelezésnél a hitelfolyósítással és a törlesztés devizában történik. A devizaalapú hitelezésnél viszont a hitel folyósítása és a törlesztés is forintban történik. Így csak az elszámolás történik devizában.

A devizahitelezéssel kapcsolatos törvényt az első Orbán kormány azért módosította, mert az EU harmonizáció, a szabad tőkeáramlás címszó alatt megkövetelte.
2002évig a lakosság részére minimális volt a devizaalapú hitel. 2004 évtől kezdődött el és 2006 évtől futott fel.
Járai nem proponálta a devizaalapú hitelezést. Sőt! Figyelmeztette, hogy az árfolyamváltozás problémákkal jár. Amennyiben a Gyurcsány kormány teljesítette volna a konvergencia programot, akkor lehetővé vált volna az euró bevezetése. Ezt azonban ugyan minden éveben megígérték, de még a közelébe sem kerültek.
Az pedig, hogy kedvező sávban tudta tartani az MNB az árfolyamot súlyos százmilliárdokat emésztett fel.

Most ez a realitás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés