Putyin finoman egy esetleges fegyveres támadásra utalt Ukrajna és a NATO kapcsán

2021. december 21. 16:44
Oroszország kész megtenni a megfelelő haditechnikai lépéseket, ha a NATO tovább közeledik a határai felé – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített kollégiumának keddi tanácskozásán.

Putyin rámutatott: ha a NATO infrastruktúrája megjelenik Ukrajna területén, akkor a szövetség rakétáinak repülési ideje 7-10 percre, a hiperszonikus fegyvereké pedig 5 percre rövidül. Megismételte, hogy Oroszországnak nem szóbeli, hanem jogi formába öntött biztonsági garanciákra van szüksége. Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok esetében szerinte ezekben sem lehet megbízni. Emlékeztetett rá, hogy a kölcsönös garanciákról folytatandó tárgyalásokra Joe Biden amerikai elnök tett javaslatot.    

Oroszországnak már nincs hova hátrálnia

Putyin leszögezte, hogy a Moszkva által igényelt biztonsági garanciákról az Egyesült Államokhoz és a NATO-hoz eljuttatott két orosz szerződéstervezet nem ultimátum, hanem a diplomáciai rendezésre tett javaslat és a nyugati szövetségeseknek „meg kell érteniük”, hogy Oroszországnak már nincs hova hátrálnia.    

Hangsúlyozta, hogy az orosz felet nem fogja kielégíteni, ha a másik fél az időhúzás taktikájához folyamodik

Mint mondta, Oroszország „nem különleges és kizárólagos feltételeket követel meg magának, hanem az egész eurázsiai térség egyenlő és oszthatatlan biztonsága mellett száll síkra”.    

Emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) felhatalmazása nélkül lépett fel Jugoszlávia, Irak és Szíria ellen.    

Azt teszik, amit akarnak” – fogalmazott az orosz vezető.    

„Amikor meg valami nem felel meg az érdekeiknek, azonnal a nemzetközi jogra és az ENSZ-re hivatkoznak. Ezekből a manipulációkból elegünk van” – tette hozzá.  Rámutatott, hogy Oroszországnak az elmúlt években sikerült „jó harckészültségi szintet elérnie, a tempó nagyon tisztességes volt, a számunkra megfelelő”. Mint mondta, az orosz fegyveres erők felszerelésében a korszerű fegyverzet aránya elérte a 71, a nukleáris erőknél pedig a 89 százalékot.      

A NATO további keleti bővítésének nincs realitása

Putyin szerint a NATO keleti bővítése annak az eufóriának az eredménye, amelyet a hidegháborúban aratott győzelem után a nyugati országok éreztek. A szövetség annak ellenére kezdett el terjeszkedni, hogy Moszkva és a NATO között „csaknem szövetségesi viszony” alakult ki. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tanácskozáson azt állította, hogy amerikai magáncégek provokációra készülnek a kelet-ukrajnai Donyec-medencében vegyi komponensek felhasználásával.   

Ismeretlen vegyi összetevőket tartalmazó tartályokat szállítottak Adijivka (Avgyejevka) és Krasznij Liman városba provokáció végrehajtására” – mondta.       

 Az orosz katonai tárca értesülései szerint a régióban mintegy 120 amerikai zsoldos tartózkodik, aki ukrán különleges egységek és radikális csoportok harci kiképzésével foglalkozik. Sojgu szerint az amerikai katonai magáncégek emberei Adijivkában és Prjazivszkében (Priazovszkojében) lőállásokat létesítenek lakóépületekben és „szociális jelentőségű létesítményekben”.    

Sojgu felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok csapaterősítést hajtott végre az orosz határok közelében.    

A miniszter egyebek között elmondta, hogy az orosz hadászati rakétaerőknél egy ezredet már felszereltek a hiperszonikus Avangard, kettőt pedig a Jarsz rendszerrel. Jövőre 21 Jarsz, Avangard és Szarmat indítóállást helyeznek hadrendbe. 2021-ben az orosz fegyveres erők több mint 150 új és korszerűsített repülőt kaptak, jövőre csaknem 260-at fognak birtokba venni. Beszámolója szerint az orosz haditechnika 95 százaléka működőképes.    

Lavrov: Moszkva készen áll Amerikával a kétoldalú kapcsolatok javítására

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kifejezte Moszkva készségét arra, hogy kétoldalú alapon megvitassa Washington aggályait, de egyelőre nem kapott hivatalos választ a kezdeményezésére. Mint mondta, az orosz fél hajlandó a biztonsági garancia kérdéseit megvitatni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretei között is.    

Andrej Rudenko külügyminiszter-helyettes újságíróknak kijelentette, hogy

Oroszország a jelenlegi szakaszban nem kívánja bevonni Ukrajnát az Egyesült Államokkal és a NATO-val a biztonsági garanciákról folytatott tárgyalásokba.

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Moszkva nukleáris fegyvereket telepítsen Fehéroroszországba, ha a Nyugat elutasítja a tárgyalást az orosz javaslatokról.       

„A róka többé nem mászik be többé a tyúkólba”

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „megengedhetőnek” nevezte volt szovjet köztársaságok, köztük Kazahsztán és Örményország részvételét a NATO programjaiban, ami szerinte nem említhető egy lapon a szervezetbe történő integrálással. Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről folytatott bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz küldöttség vezetője a Szolojov Live  YouTube-csatornán kijelentette: Oroszország „semmilyen körülmények között nem fogja megengedni, hogy túlfecsegjék a NATO struktúrájának ukrajnai és georgiai telepítése ügyében”.    

Gavrilov azt is kilátásba helyezte, hogy az Oroszország biztonságát érintő nyugati lépések többé nem maradnak „büntetlenül”.    

„A róka többé nem mászik be többé a tyúkólba, mert a rókaölő kutya helyett egy nagy farkasölő nőtt fel” – fogalmazott.    Az orosz katonai tárca közölte, hogy a Petropavlovszk-Kamcsatszkij új, harmadik generációs dízel tengeralattjáró kedden egy Kalibr manőverező repülőgéppel megsemmisített egy ezer kilométerre lévő parti célt a Japán-tenger térségében, a régió rejtett megközelítését követően.

(MTI)

Fotó: Mikhail Tereshchenko / POOL / Sputnik via AFP

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1913-ban, nagy szarságban voltak, tehát: - titkosan, a FED-létrehozásával kezdték, Szarajevóval folytatták...
...Most, sokadszor, tkp. immár éves jelleggel nagy és még nagyobb szarságban vannak, a VISSZAFIZETHETETLEN, AZ USA TELJES VAGYONÁT FELÜLMÚLÓ ÁLLAMADÓSSÁGÁVAL, TEHÁT: új háborúra van szülkségük.
Kik ezek? Abból a genetikailag sérült alfajból származnak, akik ma is:
"Jobbá tesszük a világot!" jelszó alatt - és direkt rabló üzemmódra fazonírozva a kifosztó életmód tételét:
"Nekünk kell jobbá tennünk a világot!"-tal vezetik a Nyugatot, FED titkos létrehozásától, Szaddamnak nukleáris fegyverei vannak, Arab tavaszok migránsáradatának megszervezéséig...
Ez a genetikailag sérült sémi alfaj most éppen Ukrajnában kódorog, - a BÉKÉT keresve, - valójában figyelve, hova lehet benzint ömleszteni, amibe valami - már megint - "gyűlöletbeszédű holokauszttagadó fasiszta" égő gyufát dob...

A hidegháború idején a NATO hadereje mintegy 2000 km-re volt Moszkvától. Ez most a balti államok NATO tagságával valamivel több, mint 500 km, de az ukrán határ Moszkvához legközelebb eső rész kb. 500 km-re van. Mit szólna az USA, ha az orosz rakéták visszakerülnének Kubába?

A NATO-nak vagy mev kellett volna tagnak hivni Oroszországot, vagy az egész volt szocialista országokat fegyvermentessé kellett volna tenni, garantálva biztonságokat, vagy meg kellett volna szüntetni magát 1992-ben
Szovjetellenes voltam de most az oroszoknak adok ogazat!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés