Érdekes jeleket mutat az ellenzéki politika az elmúlt hetekben

2021. december 21. 16:17

Csizmadia Ervin
Facebook
Naponta olvashatni, hogy az ellenzék az előválasztás óta lényegében nem csinált semmit.

„Érdekes jeleket mutat az ellenzéki politika az elmúlt hetekben.

De – attól tartok – nem is mutathat másféle jeleket. Merthogy túlságosan is nagy elvárás lenne, ha azt gondolnánk, hogy hat párt egymástól nagyon különböző elképzeléseit az által egy csapásra sikerült volna integrálni, hogy lett az ellenzéknek egy – előválasztás útján megválasztott – vezetője.

Az ellenzéki közönség persze elégedetlen lehet.

Naponta olvashatni, hogy az ellenzék az előválasztás óta lényegében nem csinált semmit. Fordítsunk a dolgon, és kérdezzük meg: mit is csinálhatna azon túl, hogy végre van vezetője? Vajon ezen túlmenően mit várhatunk még az ellenzéktől?

Nyilvánvaló, hogy a legtöbben programot, elképzelést, víziót, narratívát várnak. De – attól tartok – ez túl nagy elvárás. Hiszen ha azt vesszük: a versenyképesség két területén (szervezeti és személyi innováció) az ellenzék 2018 óta sokat lépett előre. Roppant nehéz azonban ideológiai-narratívabeli innovációt is nyújtani. Ehhez ugyanis olyan dolgoknak kellene (vagy kellett volna) megtörténnie, amelyek egyelőre nem történtek meg.

Mondjunk példát.

Lennie kellene egy ellenzéki csúcs-agytrösztnek, amely naponta ontja az eszméket és a szakpolitikát, és ezeket – mivel ez a csúcsszerv tekintélyt jelent az ellenzéken belül – minden ellenzéki párt magáévá teszi és követi. Vajon van-e ilyen csúcsszerv?

A napi folyamatokból ítélve, itt még messze nem tart az ellenzék. Itt még az a meghatározó, mit mond Márki-Zay Péter, illetve mit (nem) mond a többi ellenzéki párt. De közös stratégiát nem az egyszemélyi vezetőnek, hanem az agytrösztnek kell kitalálnia. Vagy az agytrösztöknek, mint anno Margaret Thatcher idején.

S ha már Thatcher.

Ajánlott tanulmányozni azt a folyamatot, ahogyan a brit konzervatívok 1979-ben kormányra kerültek. De máris korrigálom magam. Ha az ellenzék nem a jobboldalról akar példát, hát legyen. Akkor tanulmányozza azt a folyamatot, ahogyan a baloldali Tony Blair került kormányra 1997-ben (nem mellesleg 18 éves Tory kormányzás után).

Az utóbbi napokban napvilágot látott egy közvélemény-kutatás, amelyről még azt sem tudjuk pontosan, ki készítette. Csak annyi derült ki, hogy valamely ellenzéki agytröszt. De azonnal az a válasz érkezett ellenzéki politikusoktól, hogy az nem is úgy van, ahogy az agytröszt írja.

Ez a reflexió arra utal, hogy egyelőre az ellenzék még nem tart ott, hogy rábízhatná magát szellemi embereire. Márpedig ha nem bízza rá magát, akkor még a feladata nagy részét nem végezte el.

A 2022-es választások kulcsa pedig itt van: lesznek-e megfellebezhetetlen agytrösztök, amelyek tulajdonképpen leveszik a politikusok válláról a terhet, mert azokra a vállakra nem a narratíva kitalálásának terhét kell rakni.

Ez a feladat áll az ellenzék előtt.”

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

VAN narratíva, de az még annak sem elfogadható, aki soraikban normális. Vannak pedig, bár nem sokan.

-a rezsicsökkentés rossz, mert a nem szegények is profitálhatnak belőle,
-az adókedvezmények rendszere a gyermeket nevelőknek szintén rossz, mert bár a gyermekvállalás puszta ténye az azonos fizetésűek között szakadékot idéz elő a "szabad pénzben", ami a létszükségleten felüli költési lehetőséget jelenti, nem számít, fizessenek, akik szórakozni akarnak, pénz annak a gyermeknevelőnek jár, aki tanulatlan, munkátlan, motiválatlan a tanulás és munka terepén és így szegény, nyomorúságos körülmények között lakik, stb.,
-a migráns eltartása, bár papírja nincs, erkölcsi parancs,
-az alternatív szexuális irányultság épp olyan értékes, mint a hagyományos, többségi, melyből gyermekek születnek, engedni kell népszerűsíteni ezeket már az óvodákban,
és így tovább.

Ki az, akinek ez kell?

Az érdekes jeleket nevezhetjük hullafoltoknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés