Marsi ketchupöt készített a Heinz

2021. november 11. 16:44
A marsi körülmények között termesztett paradicsomból készített szósz kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható.

A Heinz és a Floridai Technológiai Intézet közös projektjében arra voltak kíváncsiak, hogy mely növényfajokat lehetne a marsi körülmények között termeszteni. A többféle növény közül csak a paradicsom bírta ki az extrém körülményeket – az egyébként Vörös Háznak keresztelt – üvegházban. A termésből rögvest ketchupot is készítettek, ami sajnos nem kerül majd kereskedelmi forgalomba.

Hogy csinálták és mire is jó ez?

A növénytermesztéshez egy különleges üvegházat létesítettek, ahol a vörös bolygóra jellemző fény- és hőmérsékleti viszonyokat állítottak be. A talaj alapját a Mojave-sivatagból hozott homok biztosította. A cél az volt, hogy valahogyan rájöjjenek arra, hogyan lehet a Marson fenntartani egy kolóniát, ugyanis az előre csomagolt élelmiszerek csak egy ideig tudják az élelmezést megoldani.

Nyitókép: Heinz YouTube

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az érdekesebb lett volna ha ketchupot találnak a Marson.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés