Eltékozolt ellenzéki seregszemle

2021. október 25. 8:21
Amíg a gyurcsányi múlt árnyékából nincs kilépés, addig nincs baloldali megújulás.

A kellemes őszi hétvégét az október 23-i megemlékezések sűrű szövete fonta át. A Békemenet hagyományosan százezreket mozgatott meg, és a jobboldal világos üzenetét hordozta. Eszerint a békés, méltóságteljes megemlékezés a múlttal való reális szembenézésen alapulhat, a forradalom dichotómiájának nincs köztes árnyalata. A barikádnak két, élesen elkülöníthető oldala volt, és

amikor '56-ra emlékezünk, a hősiességet és a hazaárulást összemosni történelmi vétek.

A megemlékezés célkeresztjében nem csupán 1956 október 23-ája, hanem 2006-é is állt, hiszen a rendszerváltás utáni demokráciatörténetünk egyik legsötétebb epizódja is épp a forradalmi ünnepségekhez kötődik. Méghozzá a sötétségnek a legrosszabb, posztkádári, önkényuralmi értelmében.

Engedjenek meg kis múltidézést is e ponton. E sorok írója a hagyományos, Corvin közi családi főhajtásról sietett pályakezdő újságíróként a tizenöt évvel ezelőtti események epicentrumába, ugyanis a szállingózó hírek teljes képtelenségnek tűntek. Még a tévészékház ostroma után sem hittem el, hogy a rendőri brutalitás új szintekre léphet. Hogy közvetlen szemtanúja lehetek annak, hogy aljas politikai motivációból, bosszúvágyból ártatlan megemlékezőket lehet megfélemlíteni, üldözni, viperával fenyíteni. Hogy a könnygáz, a vízágyú és a kardlapozás 2006 magyar valósága lehet.

Márpedig lehetett, és utólag visszatekintve sincs elfogadható magyarázat vagy mentség a történtekre.

Szóval a polgári oldal erre a kizökkent, gyurcsányi időkre is emlékezett, hiszen

ami 2006-ban történt, épp úgy identitásképző erővel bír egy generáció számára, mint ami 1956-ban játszódott le.

Az egyesült ellenzék eközben az Andrássy út másik végében tartott vitaminszegényre sikerült seregszemlét. A baloldali dzsembori két szempontból mégis érdekes tanulságot közvetített. Egyrészt ízelítőt adott az ellenzék mozgósítási potenciáljából. Lehet azzal érvelni, hogy minden választás a szavazófülkében dől el, ám egy kormányváltásra készülő szövetség hatalmas ziccert hagy ki, ha nem mutatja meg átütőnek vélt erejét, egységét nyilvánosan is.

Az összefogás ünnepsége azonban még a velük szimpatizáló sajtó szerint is alig pár ezer embert mozgatott meg, mondhatni majdnem teljes érdektelenségbe fulladt. Annyira kevesen voltak, hogy a szokásos számháborúnak és vágyvezérelt tömegbecslésnek sem volt létjoga. Hol vannak már azok a lelkendező tudósítások, amik az MSZP nagygyűlését nagyították a Fidesz demonstrációja fölé? Vagy a netadó ellen szervezett megmozdulásba vizionáltak kormánydöntő őserőt? Ezek már a múlté, ahogy az előválasztás eufóriája is.

A másik szembeszökő tanulság, hogy komoly hitelességi deficitet jelent az ellenzék leváltásával kampányoló Márki-Zaytól, ha ugyanazokkal az arcokkal borul össze a színpadon, akikkel szemben meg akarja határozni magát. Többször, többen leírtuk már, hogy a baloldali messiásvárás ellenére Hódmezővásárhely első embere nem rendelkezik valós cselekvési térrel. A legerősebbnek ígérkező DK-s frakció eleve gúzsba köt minden autonómiatörekvést, már amennyiben ilyen létezne egyáltalán. Október 23-a is azt mutatta meg, hogy

az óbaloldal nélkül nincs újbaloldal, a gyurcsányi múlt árnyékából egyelőre nincs kilépés.

És amíg ez a patthelyzet fennáll, nehéz igaznak, hitelesnek, tisztességesnek elkönyvelni az egyesült ellenzék megemlékezését. Amíg 2006 szelleme még mindig soraikban kísért, egyszerűen nem lehet megújulásról beszélni.

(Fotó: Facebook)

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudja ezt az ellenzék is, ezért nyomják előtérbe szemforgató módon a Gyurcsány-alter ego-t MZP-t.

Ezzel nem mondtál sokat. Nincs olyan politikai erő, amelynek ne lenne szüksége megújulásra. De jelen esetben egyelőre a régebbi szavatosságú, személyekben is kimutathatóan rákosista-kádári gyökerű ellenzéknek lenne szüksége arra, hogy legalább figyelem felkeltő alternatívát nyújtson. Mielőtt azt mondanád, hogy túlzás, csak arra gondolj, hogy az ilyen-olyan pártocskákat ez az ősbolsi alapú párt, a DK fogja össze és irányítja. MZP pedig már szinte bohócnak tekinthető, amikor konzervatív-keresztény identitást hangoztatva mondja, hogy nem konzervatív kormányzásra készül, és a DK-t tartja a maga számára is vezető erőnek.

Amint látod, ez a 2006-os alap jobban mozgósít, mint az O1G. Amit nem az ellenzék talált ki, hanem egy sértődött Fidesz alapító. Az ellenzék általában nem talál ki semmit, eléjük tett külföldi példákat, elvárásokat, utasításokat követnek.

De az a tény mindent elmond a hazugság gyűrűjéből kitörni képtelen baloldalról, hogy a szónokok még a pódiumról is azt hazudták híveiknek, hogy milyen rengetegen vannak.

A 2019-es, sajnos, nem is volt annyira elbukva. Karácsony tevékenysége viszont cáfolat a belé vetett bizalmukra. Nincs ott értelmes ember, levitézlett múmia annál több.

Nem lehet tudni, mi lesz, de most egész jól néz ki. Előbb-utóbb az is le fog jönni, h. más az az érettségi fénykép, mint a való Populisszima, akinek volt képe okt. 23-án közterületen megjelenni.

Azt hiszem, nem minden "fideszes" volt olyan szégyenlős, mint mi, és nagyon sokan szavaztak az előválasztásukon közülünk is, egyébként NAGYON helyesen.

A fényképeket elég nehéz lesz a külföld felé eltitkolni, azok meg magukért beszélnek a kormányváltást lélegzet visszatartva váró Magyarországról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés