„Péter, nem mondasz igazat” – egymásnak feszült Dobrev és Márki-Zay

2021. október 13. 18:26
Márki-Zay szerint a DK zsarolja az ellenzéki politikusokat, Dobrev pedig úgy véli, ellenfele alkalmatlan kormányfőnek. Összefoglalónk az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek előválasztási vitájáról!

Az ellenzéki előválasztás második fordulójának vitáján Márki-Zay Péter és Dobrev Klára vett részt. Márki-Zay első mondata után kiderült: Dobrev szerint Márki-Zay nem mond igazat. A baloldali miniszterelnök-jelölt hozzátette:

szerinte Márki-Zay Péter alkalmatlan a miniszterelnöki pozícióra.

A DK képviselője úgy fogalmazott: szerinte Márki-Zay nem bírja még az előválasztást sem, „mit csinálna egy EU-s tárgyalássorozaton?” Igazát védve Márki-Zay titokzatos, fenyegető SMS-eket emlegetett, Dobrev erre azt tanácsolta, hogy másnap fáradjon be velük a rendőrségre.

Márki-Zay szerint a DK-nak is ő az egyetlen esélye

A hódmezővásárhelyi polgármester a vitán is többször elmondta: szerinte Dobrev Klára nem tudja majd Orbán Viktort legyőzni. Dobrev Klára szerint viszont Márki-Zay rossz irányba indult el, érvelésében Márki-Zay programjára is kitért. Kiderült:

Dobrev szerint Márki-Zay programjának üzenete pusztán annyi: stop, Dobrev!”

Márki-Zay válaszul udvariasan elterelte a beszélgetés fonalát Polt Péterre.

Arra kérdésre, hogy elismeri-e Dobrev Klára győzelmét, ha ő veszít a második fordulóban, Márki-Zay elmondta: abban az esetben nagyon reméli, hogy az ő segítségével Dobrev „le tudja majd győzni Orbán Viktort, csak erre kevesebb esélye van”. A műsorvezető kérdésére elmondta azt is, hogy erre a közvélemény-kutatásokból következtet.

A műsorvezető felvetette, hogy létezik olyan kutatás is – például a Závecz Research és az Idea intézet felmérése –, amelyek szerint Dobrev az esélyesebb jelölt. Márki-Zay szerint azonban az Idea „hiteltelen”, „ők készítették egy nappal a budapesti előválasztás előtt azt a felmérést, amely Kálmán Olga fölényes győzelmét mutatta” – érvelt. Dobrev Klára válaszul

felidézte MZP év eleji Partizán-interjúját, ahol azt mondta, nem kell foglalkozni a kutatásokkal. A politikus szerint Márki-Zay-nak az az egyetlen érve, hogy vezet a felmérésekben.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint a győzelemhez szükséges a kellő alázat és az is, „vissza kell tudniuk vonni az egójukat”. Dobrev az ellenzéki sokaságból egy olyan ütőképes kampánycsapatot akar összeállítani, „amit az elmúlt 30 évben nem látott még Orbán Viktor, ehhez azonban sebeket kell begyógyítani”. Mint fogalmazott: „ha kell ehhez megölel, ha kell, érvel”.

A kampány további részében nem dobrevezhet Márki-Zay

„Azt kérem, hogy a DK-s rendezvényeken ne beszéljenek gyűlölködők, a DK-s trollokat tessék levezényelni az én és Karácsony Gergely oldalairól” – felelte Márki-Zay arra a kérdésre, hogy ilyen tapintható feszültség mellett hogy tudnának együtt dolgozni. Ezután kissé nehezen követhető vita robbant ki köztük arról, hogy hány ajánlása volt Dobrevnek. A szegmenst végül azzal zárták, hogy kezet fogtak arra, hogy a kampány hátra levő részében nem támadják egymást.

Dobrev szerint férje nem vállal majd közjogi pozíciót majd

Dobrev Klára fontos kérdést kapott a műsorvezetőtől, amely úgy hangzott: elkepzelhető-e, hogy ő legyen a DK elnöke. Dobrev Klára erre úgy fogalmazott: „nem látok a jövőbe”. A politikus ugyanakkor biztosított mindenkit:

Gyurcsány Ferenc nem vállal közjogi pozíciót. 

„Ahogy Karácsony Gergellyel együtt kell működjön Budapest élén, úgy nekünk is együtt kell működnünk” – felelte Márki-Zay arra a kérdésre, hogy hogyan tudna együttműködni Gyurcsánnyal. Ezután műsorvezetői kérdésre azt is elmondta, hogy szerinte ő tartotta magát az első forduló utáni ígéretéhez, mert ő azt akarta, hogy egy jelölt induljon Dobrevvel szemben.

Márki-Zay: Karácsony rántotta félre a kormányt

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy állításával szemben nem rántotta-e félre a kormányt, Márki-Zay azt mondta:, hogy nem ő, hanem „Karácsony Gergely rántotta félre”. Márki-Zay elmondta azt is, szerinte jó, ha civil a miniszterelnök-jelölt, mert akkor a pártok nem egymás legyőzésével lesznek elfoglalva. Szerinte a DK-nak sem kell aggódnia, mert ő majd őket is integrálni fogja.

Dobrev ámokfutásnak látta a Márki-Zay és Karácsony közti egyeztetési folyamatot. Szerinte „nem tett jót, ahogy az ellenzék támogatóit kritizálták”. Majd emlékeztette Márki-Zayt, hogy a 6 ellenzéki pártnak már van egy közös alapprogramja, ami alapján kidolgozzák majd a kormányprogramot. Aláhúzta , hogy „kőkemény lesz szemben állni a Fidesszel a választások után, és nem elsősorban szakmai kifoogásaik lesznek velül szemben”. Ezért szakértelmet és határozott, erős politikusokat akar látni a kormányában.

Kérdésre adott válaszából kiderült:

Márki-Zay egy-két pozíciót azonnal ki is tudna osztani „szakértői kormányában”.

Dobrev Klára viszont idő előttinek tartotta a pozícióosztogatást. Szerinte az előválasztás és a közös program összerakása után kell létrehozni az árnyékkormányt. Mint fogalmazott: az év végére akarja összeállítani az árnyékkormányt, addig egy javaslatcsomagon dolgoznak majd. 

Alaptörvényről, alkotmányról

Kérdésre válaszolva Dobrev elmondta: továbbra is kijelentené, hogy az Alaptörvény nem alkotmány. Így a hozzá kapcsolódó törvényekről is kimondaná, hogy szerinte feles többséggel is meg lehetne változtatni azokat. Márki-Zay megerősítette, majd elmondta: „közjogi egyeztető tanácsot szeretnénk felállítani, már az idén el kell kezdeni az új alkotmány kidolgozását” – fogalmazott. 

Riporteri kérdésre, hogy ebbe a Fideszt is be kéne-e vonni,

Márki-Zay elmondta, hogy „egy bűnözőktől megtisztított Fideszt” be kell vonni.

A TASZ a foylamatosan hallgató alapjogi biztosról kérdezte a jelölteket. Dobrev nagy általánosságban arról kezdett beszélni, hogy vissza kell állítani a fékek és ellensúlyok rendszerét, valamit visszaépítenéka civil kontrollt. Márki-Zay is a fékek és ellensúlyok fontosságáról beszélt.

Az elszámoltatás kérdésében sem volt vita a két jelölt között. „Sokan aggódtak Tóth Csaba támogatása miatt, nagyon örülök, hogy az elszámoltatás nem áll meg a fideszeseknél” – szúrt oda ugyanakkor Márki-Zay, aki szerint „a korábbi kormányzás kellemetlen tapasztalatát is felül kell írni”. Márki-Zay elmondta azt is, Hadházy Ákosra bízná az elszámoltatást, ebben állítása szerint Karácsonnyal is megállapodott már.

Az elszámoltatások kapcsán

a DK jelöltje elmondta, szerinte a bíróságokon múlik, hogy lesz-e elszámoltatás.

Szerinte ha nem lesz következménye az elmúlt 10 év lopásainak, akkor azt számon lehet kérni rajta, mert ha nem történik meg, akkor rosszul építik fel az intézményeket. Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc előterjesztése miatt maradhatott hivatalban 2002 után Polt Péter, Dobrev nem reagált. Elmondta viszont, hogy szerinte olyan összeférhetetlenségi törvény kell megint, ahol a miniszterelnök, a miniszterek és családjaik nem indulhatnak közbeszerzéseken. Ezt pereputtytörvénynek nevezte el.

Nagyon tetszik nekem minden, amit hallottam” – mondta Márki-Zay Dobrev Klára fejtegetése után.

„Abszolút egyetértünk az európai ügyészséghez csatlakozásban és az ügynökakták teljes nyilvánosságában” – tette hozzá.

Szakpolitikai egyetértések

A reklám után először az adók kerültek terítékre.

Márki-Zay leszögezte, hogy szerinte a Fidesz miatt semmiképp nem szabad adót emelni, mert kampányt építenének rá.

Dobrev elmondta, támogatná a kétkulcsos adót. A személyi jövedelemadó második kulcsát 1 milliós jövedelemnél húzná meg. A minimálbérre rakodó terheket pedig csökkentené. Dobrev elmondta azt is, hogy személyes sikerének érzi, hogy az Orbán-kormány megemeli a minimálbért. Hozzátette, hogy ő olyan minimálbért szeretne, amiért érdemes lehet hazajönni. Ezt pedig minden évben emelné.

A vita során kiderült az is:

Dobrev szerint Magyarországon van létjogosultsága a baloldali politikának.

Szerinte 12 év jobboldali kormáynzás után nincs még szükség jobboldali programra, ami a gazdagokat gazdagítja.

A DK jelöltje elmondta: a 27 százalékos ÁFÁ-t fokozatosan csökkentené, főleg az alapvető élelmiszereknél. A jövedéki adót pedig akkor csökkentené automatikusa, amikor emelkedik a benzin világpiaci ára. 

Márki-Zay elmondta: „a két kulccsal semmi baja.” Az európai minimálbérre viszont azt mondta, hogy szerinte az egy kicsit félrevezető fogalom, mert országonként eltérő összeget jelent. Mint fogalmazott: „óvatosan kell bánni a költségvetési ígérgetéssel, 2010 előtt láttuk, hova vezet ez a populizmus” – utalt vissza az őszödi beszédre. Az áfacsökkentésről Márki-Zay elmondta, szerinte azzal is óvatosnak kell lenni, mert „a tapasztalatok azt mutatják, hogy az nem a vásárlóknál köt ki”. Dobrev Klára elmondta: azt akarja, 2026-ig meg tudjunk felelni az euró bevezetéséhez szükséges feltételeknek.

Egészségügy

Balogh Zoltán kérdésére, hogy milyen terveik vannak az egészségügy emberhiányának orvoslására,

Márki-Zay első körben a rezidensek gyorsabb beléptetését javasolta, a várólistákat pedig úgy rövidítené le, hogy ha hat hónapnál hosszabb a várakozási idő, akkor az állam fizesse ki a magánorvosi ellátás költségeit.

Dobrev 5 év alatt zárkóztatná fel a béreket az egészségügyben, valamint a következő 10 évben több ezer szakdolgozót és orvost hozna vissza a rendszerbe, valamint a GDP 7 százalékára emelné az egészségügy részesedését. A bérfelzárkóztatást 5 év alatt hajtaná végre. A magánegészségügyet is bevonná, hogy biztosítva legyen a garantált várakozási idő. Szerinte nem az a kérdés, hogy hány kórházra és szakellátóra van szükség, hanem hogy legyen szakember és a lehető legkevesebbet kelljen utaznia az embereknek, hogy ellátáshoz jussanak. Márki-Zay is úgy gondolja, hogy az ellátást kell közel vinni a betegekhez.

Oktatás

A Pedagógusok Szakszervezetének béremelésről szóló kérdésére Dobrev Klára azt mondta, azonnal megteremtenék az emeléshez szükséges feltételeket, sőt, azonnal 30 százalékkal emelne.

„Egyetértek, hogy haladéktalanul emelni kell” – mondta Márki-Zay a pedagógusok béremeléséről, és abban is egyetértett Dobrevvel, hogy a leszakadó térségekben oktatókét kell kiemelten emelni. Fontosnak nevezte az oktatás digitalizálását, a PISA-felmérésekben tapasztalható visszaesés megállítását, de még a fake news kiszűrésének oktatását is megemlítette.

A vita egy pontján Márki-Zay arra is kitért, hogy a többek által vitatott nyilatkozatában, miszerint Dobrev „nő létére” milyen szép eredményt ért el, csupán „örömének adott hangot”.

Dobrev nem sértődött meg Márki-Zay kijelentésén

Dobrev Klára elmondta, hogy tudja, hogy Márki-zay nem rosszindulattal mondta, hogy nő létére is jó eredményt ért el, inkább a berögződésnek tudja be. Szerinte ha több nő jönne be a politikába, akkor nem jönnének ki ilyen mondantok a férfiak száján. Ugyanakkor vitatta, hogy ne jelentene iszonyatos hátránytnőnek lenni ma Magyarországon. Elmondta, hogy munkaügyi ellenőrzéssel intézné el, hogy egyenlőek legyenek a bérek férfiak és nők között. Ezt a bérszakadékot a nyugdíjasoknál is kiegyenlítené.

Márki-Zay a női kvótára a roma politikusok listás szereplésével riposztozott

Márki-Zay szerint nem a törvényekkel van baj, mert azok most is előírják az egyenlőséget a bérezésben. Szerinte be kell tartatni a törvényeket. A kérdésre, hogy náluk van-e női kvóta, nemmel felelt, majd kevésnek nevezte a DK 30 százalékos női kvótáját, majd azt az „önkéntes vállalását” idézte fel, hogy legyen három roma politikus is a listán.

Így tartanák meg a Fidesz családtámogatási programjait

Márki-Zay szerint a családtámogatás egyike a Fidesz-kormányzás jó részének, ezért szerinte garanciát kéne vállalni azok fenntartására. De hozzátette, hogy a rászorulókat szerinte jobban kéne támogatni. Dobrev Klára is megtartaná, de átalakítaná a családtámogatást.

Zöldpolitika

Dobrev egy felmérésre hivatkozva azt állította, hogy a DK vitte a legzöldebb poltikát az Európai Parlamentben. Elmondta azt is, hogy Magyarországon három területen csökkentené a kibocsátást: a lakóházak fűtése és hűtésén (ehhez a panelokat újítaná fel), a közlekedésben támogatnák az állampolgárokat (hogy igénybe vegyék a tömegközlekedést, amit szintén környezetbarátabbá tenne), valamint átemeneti támogatással adna pénzt a Mátrai Erőmű korszerűsítésére.

Márki-Zay leszögezte: az ő kormánya is zöld lenne. Elmondta, hogy ezért is dolgozik Szél Bernadett és Jávor Benedek is az ő zöld programján. A zárt helyen dohányzással példálózva továbbá arról beszélt, hogy szerinte meg lehet hozni népszerűtlennek gondolt intézkedéseket is, ha az összességében az embereket szolgálja, mert a Fidesznek ez a lépése is idővel népszerűnek bizonyult.

Kampánybeszédek

Az utolsó másfél percében Dobrev Klára elmondta, azért ő az legalkalmasabb jelölt, mert a kormányzáshoz be kell látni, hogy nem lehet egyedül győzni. Szerinte az ellenzéki közösség fogja leváltani Orbán Viktort. Leszögezte: szerinte van jövője a baloldali politikának, hiszen olyan igazságtalanságok vannak, amit csak baloldali politikával lehet jobbá tenni. Elmondta azt is, hogy kormányzóképességre is szükség lesz a kormányzáshoz, amihez egyben kell tartani a sokszínű koalíciót. Ehhez kell az erős és az alázat, amit elengedhetetlennek tart.

Márki-Zay szerint az övé „a tiszták koalíciója”. Ismét beszélt a fiatalokról, akik szerinte „most győzik meg fideszes szüleiket” arról, hogy van egy koalíció, ami minden korrupció ellen fellép.

Összesen 278 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te hülye MZP!
Ezek után akkor sem lennél miniszterelnök, ha
- te nyernéd az előválasztást, ÉS
- a Moslék nyerné a választást.

Legfeljebb is... nos... baromi erős frakcióhoz segítenéd... a DK-t (MSZP-t, Jobbikot stb.).

"Mi mind államférfiak vagyunk! CSUPA NAGYBETŰVEL!"

MZP eddig szétkapja Klárikát, aki Fletó light.

"A vita során az előválasztás első fordulójának eredményeit is vitatja. Rövid huzavona után azonban elismeri vetélytársa győzelmét."

Mondom, hogy nem normális...

Lehet ezt nézni valahol?

Volt néhány hetük, hónapjuk (!) erre, páratlan médiafelülettel...

... SEMMIT nem tudtunk meg erről (csak hogy melyik fogja még jobban börtönbe zárni a Zorbánt, meg melyik hazárulózza vehemensebben a másikat).

Tehá jól értem: eddig érdemben mindenben egyetértettek, mégis kb. legyilkolnák egymást?

Ismerős ez valahonnan. (1793-94 aztán a 20. században szinte végig.)

Én ugyanígy gondoltam a 2006-os választásra. (A 2002-est még valamennyire lehetett magyarázni... addig mindig váltás volt... az MSZP próbált egyfajta kulturált, européer arcot mutatni...) Akkor már ott volt egy elég komoly kontraszt az 1998-2002-es és a 2002-2006-os kormányzás között... Gyurcsány Ferenc egy moral insanity volt nyilvánvalóan... pláne a tévévita után biztos voltam benne, hogy nyer a Fidesz. Tényleg olyan volt az a szavazás, mint egy kollektív IQ- és erkölcsteszt, pofonegyszerű szinten. Simán elbukott rajta Magyarország. Azt a kormányt választották újra, amely a legkevésbé volt arra érdemes.

Én azóta bármit kinézek a társadalmunkból.

BESZÉL

Mert hát akkor mi a frászt keres Gyurcsányék (meg a még elmeroggyantabb balosok) listáján? Mi a frászt keresne a szélsőbal Párbeszéd frakciójában?

Tényleg elég uncsi lett a vége, nincs vita.

Klárika kissé javított, igérget össze-vissza.

Válaszok:
ThunderDan | 2021. október 13. 19:47

"Márki-Zay leszögezte, hogy semmiképp nem szabad adót emelni a Fidesz miatt, mert kampányt építenének rá."

Ááááá, ezek annyira nem komplettek!
Nem azért nem szabad adót emelni, mert az mondjuk rossz (a gazdaságnak, az emberekbek stb.), hanem "A FIDESZ MIATT, MERT KAMPÁNYT ÉPÍTENÉNEK RÁ"!

Megjegyzem, ez a pszichopata korábban valójában azt mondta, hogy BESZÉLNI nem szabad adóemelésről... (a fent említett ok miatt).

Ezt mondom, egyetértenek mindenben.
Mégis kaptunk egy ízelítőt az utóbbu 2 hétben, hogyan gyilkolnák le egymást is...

Nem sokkal de MZP nyerte a "vitát" - de majd megmérik Záveczék.

Pontosan. a Pártban felismerték, hogy Márki-Zay az igazi ellenfél, mert az emberek Böszme feleségére nem szavaznának.

Ebből a vitának nevezett katymazból ismét bebizonyosodott számomra, hogy egyik jelölt sem ért a makró gazdasághoz, az közigazgatáshoz és államigazgatáshoz. Ebből pedig nem az következik, hogy felkészült személyek lennének a kormányzásra.

,,Ehhez még hozzátette, hogy 2010 előtt se volt igazságos, amire Dobrev azzal vágott vissza, hogy 1976-ban se.,,

1976 nem 2010 előtti időpont? 1976-ban viszont nem volt SZJA és ÁFA sem. 1987 évben volt az adóreform, és 1988 évtől vezették be.

,,Dobrev teljesíthetőnek tartja az ígéreteit. A politikus 2000 milliárdot csoportosítana át ehhez. A sporttámogatásokat, a Fudan Egyetemet és a hadiipari beruházásokat, illetve a közvetlen állami támogatásokat emlegette azok között, amivel növelné a pénzügyi mozgásterét.,,

Összegeztem sz eddig elhangzott ígéreteket és forintosítottam, így ez az összeg megközelíti az évi 6 ezermilliárdot. Ezt még növelni kellene az éves infláció mértékével.
Amit Dobrev felsorol, abból legfeljebb 1000 milliárdot fedez egy évre. Mi lesz a többi évben a forrásfedezet? A közvetlen állami támogatások, amennyiben a gazdaságfejlesztésében valósulnak meg, szükség van, hogy a termelés volumene növekedjen.

Mindezt a választók többsége nem érzékeli és elhiszi az ígéreteket, ahogy ezt 2002, majd 2006 évben megtörtént. Így amit ez a két személy művel, szerintem a politikai szélhámosság körébe tartozik.

Miből gondolod, hogy nekem hozzád hasonlóan megmondják, hogy miről mit gondolhatok???
Veled ellentétben nekem van saját gondolatom is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés