Második szándék, avagy az elmaradt polgárháború

2021. szeptember 25. 21:22

Bencsik András
Demokrata
Gyurcsány Ferenc személyében egy Joszif Sztálinhoz mérhető gátlástalan és könyörtelen despota készül ismét magához ragadni a kormányrudat.

„A második szándékú támadást az ellenfél reakcióját tudatosan kiváltva hajtja végre a támadó úgy, hogy a kiváltott reakciót felhasználva fejezze be sikeresen a támadást. Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde közismert részleteinek nyilvánosságra hozatala ilyen második szándékú támadás volt, és csak rajta múlott, hogy nem érte el a célját, egy véres, polgárháborús válság kirobbantását. Az őszödi beszédet követő események évfordulóján, különös tekintettel arra, hogy a beszédet elmondó szereplő jövő tavasszal visszatérni készül a hatalomba, szükségesnek látszott, hogy mint az akkor történtek egyik szemtanúja a magam alaposan átgondolt értelmezésével járuljak hozzá a dolgok megértéséhez, ugyanis Gyurcsány Ferenc személyében egy Joszif Sztálinhoz mérhető gátlástalan és könyörtelen despota készül ismét magához ragadni a kormányrudat. És másodszor nem kíván hibázni. Ezért kell megértenünk, hogy mi történt és miért 2006-ban.

Az őszödi beszéd néven elhíresült szónoklat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006. május 26-án, egy hónappal a baloldal választási győzelme után az MSZP-frakció zárt balatonőszödi ülésén tartott záróbeszéde volt. Ebben lényegében azt adta elő a maga poénosan tahó, ugyanakkor dagályos stílusában a szocialista képviselők előtt, hogy a kampányban tett már-már gátlástalan ígéretekkel szemben a valóság az, hogy a baloldaliak és a liberálisok csődbe vitték az országot, és csak rendkívül fájdalmas reformokkal lehet működésben tartani. (Ezek a nyár folyamán részben be is következtek.)

Azt is tudjuk, hogy a záróbeszédből kivágott botrányos részleteket szeptember 17-én délután egy vagy több ismeretlen futár egy időben juttatta el a baloldal által felügyelt és irányított Magyar Rádiónak, a liberális RTL Klub televíziónak és az akkor még liberális Origo internetes portálnak egy-egy CD-re írva. A hangfelvételt a Magyar Rádió a délután négyórás hírek sorában közzétette. Délután ötkor az RTL Klub egyik riporterének az éppen Győrben tartózkodó Gyurcsány Ferenc elismerte, valóban ő beszél a felvételen. A bejátszott rendkívül durva és trágár elemeket tartalmazó részletek estére szinte mindenkit elértek, és hihetetlen erejű felháborodást váltottak ki, aminek hatására este nyolc körül több ezer ember jelent meg a budapesti Országház előtt.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom, mit kéne Orbán Ráhelről közölni, más is ment már külföldre, hogy oda is kiterjessze a tevékenységét. Hiszen ez állítólag uniós lehetőség. De neked eszedbe jutott már, hogy nem az igazságbeszéddé átfestett öszödi beszéd a lényeg, hanem az, hogy az abban elmondottakat miért követték el?

Miért hazudtak reggel és este?
Miért tettek úgy, mintha kormányoztak volna?
Miért kerültek annyival túl az ország lehetőségein?
Miért volt szükség trükkök százaira, amiről még a frakciónak sem kellett tudni?
Miért kellett nagyon vigyázni, nehogy a választás előtt kiderüljön, mire készülnek?

Ha Gyurcsány ezeket elmondta volna, az lett volna az igazságbeszéd. Mert az, hogy bevallja, hogy simlisek voltak, de a miértekre nem válaszol, csak színjáték.

Gyurcsány a Rákosi-Kádár-Horn nevével fémjelezhető MDP-MSZMP-MSZP jogfolyonosság képviselője, aki most már DK színekben fenyeget sztálinista, rákosista stílusban. Elvesszük, a népnek visszaadjuk - ilyen populista stílusban. A mai nemzetközi neoliberalizmus kizárólagosságot követelő, más ideológiákat üldöző stílusában, mint amilyen a náci és kommunista ideológia volt.

Ilyen Hitler.Orbán hasonlatot nem tudsz felállítani.

Nem érdemes a falhoz állítással kacérkodni, mert az még máshogy is megtörténhet - ha már ennyire sarkítod a kérdést. A Charles Gati által már 2011-ben meglebegtetett polgárháború, mint lehetőség számotokra is végződhet rosszul.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés