Tálib miniszter: A kezek levágása nagyon fontos a biztonság szempontjából

2021. szeptember 24. 09:09

Nooruddin Turabi arról is beszélt, hogy a végtaglevágásokat már nem biztos, hogy nyilvánosan hajtják majd végre.

2021. szeptember 24. 09:09
null

Nooruddin Turabi, az új afgán kormány börtönminisztere, aki egyben a talibán egyik alapító tagja kifejtette: az iszlám törvénykezést komolyan fogják venni, és olyan büntetési formák térhetnek vissza, mint a tolvaj kezének a levágása. Az azonban már nem biztos, hogy ezeket nyilvánosan hajtják majd végre – számolt be a Guardianra hivatkozva a 444.hu.

„Mindenki kritizált minket a stadionokban végrehajtott büntetésekért, de mi soha nem mondtunk semmit az ő törvényeikről vagy büntetéseikről. Senki sem mondhatja meg nekünk, hogy milyenek legyenek a törvényeink. Mi az iszlámot követjük, és a törvényeink a Koránon alapulnak” – hangoztatta a börtönminiszter.

A lap szerint Turabi szavai arra utaltak, hogy a konzervatív, keményvonalas világnézet megmaradt, még akkor is, ha közben elkezdték használni a modern technológiát, interneteznek, és mobilt hordanak maguknál.

Turabi a kilencvenes években a tálibok igazságügyminisztere, illetve egy olyan minisztérium vezetője volt, melynek feladata a bűnmegelőzés, az „erényesség propagálása” volt.

Akkoriban szokásuk volt a kézlevágásokat, kivégzéseket stadionokban, több száz fős közönség előtt tartani.

Gyilkosoknak fejlövés, tolvajoknak, rablóknak végtaglevágás

A gyilkosokat rendszerint egyetlen fejlövéssel végezték ki, a lövést az áldozat családtagja adhatta le. Ha akarták, elfogadhatták az ún. vérdíjat, ezzel a gyilkos megválthatta bűnét, és életben maradt.

Az elítélt tolvajok büntetése egyik kezük levágása volt, a rablóknak emellett az egyik lábukat is levágták.

A tárgyalások általában nem a nyilvánosság előtt zajlottak, a bírók ismeretei pedig az iszlám törvényekre korlátozódtak.

Turabi azt mondta, ezúttal igazi bírók fognak ítélkezni – akár nők is –, de Afganisztán törvényei a Korán tanításain fognak alapulni. Azt is mondta, hogy a fent említett büntetéseket is visszahozhatják. „A kezek levágása nagyon fontos a biztonság szempontjából” – mondta a mullah, aki szerint a büntetésnek elrettentő ereje van. A kabinet jelenleg vizsgálja, hogy az ilyen ítéleteket nyilvánosan hajtják-e majd végre a jövőben.

Kis értékű lopásért megszégyenítés jár

A tálibok már vissza is hozták egy kedvelt büntetésüket, a nyilvános megszégyenítést. Azokat, akik kis értékű lopást követnek el,

felrakják egy kisteherautó platójára, és körbehordozzák a városban.

Az elmúlt hetekben több ilyet lehetett látni, volt, hogy összekötözték a tolvaj kezét, vagy befestették az arcát vagy száraz kenyeret tömtek a szájába.

Már engedélyezett a tévézés és a mobilhasználat

Turabi a mostani interjút egy újságírónőnek adta, azt mondta, ők is mások már, mint régen. Már engedik a tévézést, a mobilhasználatot, a fotózást és a videózást. A médiára úgy tekint, mint ami segíthet terjeszteni az üzenetüket.

„Tudjuk, hogy százak helyett már milliókat érhetünk el” – mondta a miniszter. Azt is mondta, hogy ha végül nyilvánosak lesznek a kivégzések és kézlevágások, akkor meg fogják engedni, hogy erről az emberek felvételeket készítsenek, mert az növeli az elrettentő erejüket.

Nyitókép: Nooruddin Turabi/Twitter

Kapcsolódó cikkek

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. szeptember 28. 18:54
Egy ördögi terv, amire hipnotizálják Európát.
brekker
2021. szeptember 28. 18:35
In ecology, r/K selection theory relates to the selection of combinations of traits in an organism that trade off between quantity and quality of offspring. https://en.wikipedia.org/wiki/R/K_selection_theory
Ronee
2021. szeptember 25. 14:33
https://youtu.be/F-bwoIF5yrQ Ezeknek nem a kezét vágnám le....
brekker
2021. szeptember 25. 13:18
El kell karanténozni, aztán, ha a hülye civilizáció kipusztítja önmagát, lesz honnan megújúlni az emberiségnek. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik